News

Komentari 5

Austrijska vlada osnovala je krizni tim za koronu: 'Oni će nas savjetovati, a mi odlučivati'

Austrijska vlada osnovala je krizni tim za koronu: 'Oni će nas savjetovati, a mi odlučivati'

Kancelar Nehammer je naglasio kako više nije pitanje hoće li se omikron varijanta proširiti Austrijom, već samo kada. U Austriji je do sada zabilježeno 80 slučajeva. Prošli tjedan bilo ih je 46

Po uzoru na Hrvatsku ili recimo Njemačku, i austrijska vlada je odlučila osnovati nacionalnu koordinaciju za krizne situacije Covida (GECKO). Savezni kancelar Karl Nehammer (ÖVP), ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni), ministrica obrane Klaudia Tanner (ÖVP), liječnica Katharina Reich i general-bojnik Rudolf Striedinger predstavili su tim koji će koordinirati područja cijepljenja, testiranja i naručivanja lijekova.

Stručnjaci će redovito savjetovati vladu. Reich će voditi brigu o medicinsko-znanstvenom području, a Striedinger zauzvrat djeluje kao stručnjak za logistiku. Kancelar Nehammer je naglasio kako više nije pitanje hoće li se omikron varijanta proširiti Austrijom, već samo kada. 

U Austriji je do sada zabilježeno 80 slučajeva. Prošli tjedan bilo ih je 46.

'Odluke još uvijek donosi vlada' 

- Najbolji umovi u zemlji savjetovat će nas kao saveznu vladu kako bismo donosili političke odluke – rekao je Nehammer dodajući kako će GECKO uz savjetovanje pružati i podršku pri cijepljenju, testiranju i naručivanju lijekova.

Ne postavlja se pitanje hoće li se omikron proširiti u Austriji, već samo kada. Stručnjaci već vide sljedeći val. Unatoč razvoju lijekova koji dolaze na tržište, cijepljenje je i dalje jedino i najvažnije sredstvo za slobodan život, istaknuo je ministar zdravstva Mückstein.

Njemačka, Italija i Portugal već se oslanjaju na visoko pozicionirano vojno osoblje u upravljanju koronom. Ministrica obrane Klaudia Tanner je naglasila kako oružane snage igraju vodeću ulogu u borbi protiv pandemije od samog početka kada su stali na granicu s Tirolom ili izgradili strukturu za testiranje.

GECKO će pripremiti osnove na temelju kojih će vlada donositi odluke.

- Odluke još uvijek donosi savezna vlada – zaključio  je Mückstein.

Stroga pravila za blagdane 

U posljednja 24 sata u Austriji je zabilježeno 2.167 novih infekcija i 24 smrtna slučaja. Trenutno su 1863 osobe na bolničkom liječenju zbog koronavirusa. Njih 496 zbrinuto je u jedinicama intenzivne njege. Austrijanci će blagdane proslaviti uz stroga pravila te brojčano ograničena okupljanja. Do 11 osoba smije u društvo s necijepljenim osobama. Grupe za cijepljene i oporavljene ograničene su na 23 osobe.

Necijepljene osobe, nakon više od dva mjeseca izolacije, mogu napustiti svoj dom samo za Božić i proslavu Nove godine uz obavezno testiranje. Prema mišljenju stručnjaka u siječnju postoji velika mogućnost ponovnog lockdowna za sve, necijepljene, cijepljene i oporavljene. 

Najčitaniji članci