Obavijesti

News

Komentari 5

Austrijska vlada osnovala je krizni tim za koronu: 'Oni će nas savjetovati, a mi odlučivati'

Austrijska vlada osnovala je krizni tim za koronu: 'Oni će nas savjetovati, a mi odlučivati'

Kancelar Nehammer je naglasio kako više nije pitanje hoće li se omikron varijanta proširiti Austrijom, već samo kada. U Austriji je do sada zabilježeno 80 slučajeva. Prošli tjedan bilo ih je 46

VIDEO

Po uzoru na Hrvatsku ili recimo Njemačku, i austrijska vlada je odlučila osnovati nacionalnu koordinaciju za krizne situacije Covida (GECKO). Savezni kancelar Karl Nehammer (ÖVP), ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni), ministrica obrane Klaudia Tanner (ÖVP), liječnica Katharina Reich i general-bojnik Rudolf Striedinger predstavili su tim koji će koordinirati područja cijepljenja, testiranja i naručivanja lijekova.

Stručnjaci će redovito savjetovati vladu. Reich će voditi brigu o medicinsko-znanstvenom području, a Striedinger zauzvrat djeluje kao stručnjak za logistiku. Kancelar Nehammer je naglasio kako više nije pitanje hoće li se omikron varijanta proširiti Austrijom, već samo kada. 

U Austriji je do sada zabilježeno 80 slučajeva. Prošli tjedan bilo ih je 46.

'Odluke još uvijek donosi vlada' 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najbolji umovi u zemlji savjetovat će nas kao saveznu vladu kako bismo donosili političke odluke – rekao je Nehammer dodajući kako će GECKO uz savjetovanje pružati i podršku pri cijepljenju, testiranju i naručivanju lijekova.

Ako putujete u Austriju, djeca trebaju tzv. Ninja putovnice
Ako putujete u Austriju, djeca trebaju tzv. Ninja putovnice

Ne postavlja se pitanje hoće li se omikron proširiti u Austriji, već samo kada. Stručnjaci već vide sljedeći val. Unatoč razvoju lijekova koji dolaze na tržište, cijepljenje je i dalje jedino i najvažnije sredstvo za slobodan život, istaknuo je ministar zdravstva Mückstein.

Njemačka, Italija i Portugal već se oslanjaju na visoko pozicionirano vojno osoblje u upravljanju koronom. Ministrica obrane Klaudia Tanner je naglasila kako oružane snage igraju vodeću ulogu u borbi protiv pandemije od samog početka kada su stali na granicu s Tirolom ili izgradili strukturu za testiranje.

GECKO će pripremiti osnove na temelju kojih će vlada donositi odluke.

- Odluke još uvijek donosi savezna vlada – zaključio  je Mückstein.

Stroga pravila za blagdane 

U posljednja 24 sata u Austriji je zabilježeno 2.167 novih infekcija i 24 smrtna slučaja. Trenutno su 1863 osobe na bolničkom liječenju zbog koronavirusa. Njih 496 zbrinuto je u jedinicama intenzivne njege. Austrijanci će blagdane proslaviti uz stroga pravila te brojčano ograničena okupljanja. Do 11 osoba smije u društvo s necijepljenim osobama. Grupe za cijepljene i oporavljene ograničene su na 23 osobe.

Austrija izglasala zakon o eutanaziji: Mogu je dobiti samo teško bolesni i neizlječivi ljudi
Austrija izglasala zakon o eutanaziji: Mogu je dobiti samo teško bolesni i neizlječivi ljudi

Necijepljene osobe, nakon više od dva mjeseca izolacije, mogu napustiti svoj dom samo za Božić i proslavu Nove godine uz obavezno testiranje. Prema mišljenju stručnjaka u siječnju postoji velika mogućnost ponovnog lockdowna za sve, necijepljene, cijepljene i oporavljene. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1