News

Komentari 124

Austrijski plan: Ne želiš se cijepiti? Platit ćeš 27.000 kuna

Austrijski plan: Ne želiš se cijepiti? Platit ćeš 27.000 kuna

Bit će to prva zemlja Europske unije koja je donijela takvu odluku, a odluka se neće odnositi na trudnice i ljude koji se zbog zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti

Austrijska vlada predvođena konzervativcima u četvrtak je iznijela detalje o planu za uvođenje obaveznog cijepljenja. Naime, odluka bi se primjenjivala na starije od 14 godina, a oni koji se ne budu držali zakona mogli bi dobiti kaznu od 27 tisuća kuna (3.600 eura) svaka tri mjeseca, javlja Reuters.

Oko 68 posto stanovništva Austrije potpuno je cijepljeno protiv korone jer su mnogi Austrijanci skeptični po pitanju cjepiva, a to ih dovodi do jedne od najnižih stopa u zapadnoj Europi.

U posljednja tri tjedna porastao je broj novozaraženih i hospitaliziranih, a sukladno tomu vlada je najavila da će cijepljenje biti obavezno za sve, bit će to prva zemlja Europske unije koja je donijela takvu odluku.

- Ne želimo kažnjavati ljude koji nisu cijepljeni. Želimo ih pridobiti i uvjeriti da se cijepe - rekla je ministrica Karoline Edtstadler.

Zakon mora proći kroz parlament, a ako se to dogodi, trebao bi stupiti na snagu u veljači i trajati sve do siječnja 2024.

Dvije oporbene stranke podupiru ga sugerirajući da će lako proći.

Postojat će tromjesečni rokovi za cijepljenje, rekao je ministar zdravstva, dodajući da će vlasti provesti i središnji registar cijepljenja kako bi vidjeli jesu li građani dio registra.

- Ako nisu u registru, pokrenut će se postupak. U redovnom postupku kazna je 3.600 eura - rekao je ministar zdravstva, dodao je i kako će se kazne temeljiti na imovinskom cenzusu.

- Postoji i alternativa, nadležni mogu izreći novčanu kaznu u kraćim postupcima odmah nakon isteka roka za cijepljenje. U tom slučaju kazna je 600 eura - rekao je te dodao ako se ne plati vodi će se redovni postupak.

Izuzete će biti trudnice i ljude koji se zbog zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti, rekao je.

Najčitaniji članci