Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
169 komentara

Bandić gradi park na Bundeku: Milijuni idu Mamićevoj šogorici

Novi park prostire se na čak 37.000 'kvadrata'. Ali da bi ga izgradio, Bandić mora kupiti 7621 'kvadrat' zemljišta koje je točno u sredini projekta. Vlasnik te zemlje je tvrtka Zona četiri d.o.o.

Foto: Sanjin Strukić/Goran Stanzl/PIXSELL
169 komentara

Nakon devet godina obećanja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napokon je raspisao natječaj za uređenje novog parka koji je nastavak rekreacijske zone oko jezera Bundek.

U izgradnju novog rekreacijsko tematskog parka planira uložiti čak 18,5 milijuna kuna, a arhitektima koji će se javiti na natječaj je predvidio dati 245.000 kuna nagrada. Treba to biti najveći parkovni projekt njegova mandata nakon uređenja Bundeka. Novi park prostire se na čak 37.000 četvornih metara.

Ali da bi ga izgradio, mora kupiti 7621 četvorni metar zemljišta koje se nalazi točno u sredini planiranog projekta. A to zemljište drži tvrtka Zona četiri d.o.o. kojoj je vlasnica Jadranka Kruljac Polak, šogorica njegova prijatelja i savjetnika Dinama Zdravka Mamića. Prema prijašnjim procjenama, za zemljište bi Bandić trebao platiti oko 3,1 milijun kuna, skoro dvostruko više od cijene po kojoj je zemljište kupila Kruljac Polak prije devet godina. Kupoprodaje zemljišta imaju pomalo nevjerojatan zaplet koji bi na kraju trebao donijeti lijep profit sestri Mamićeve supruge koja je nekad vodila i nekretninske projekte za Mamića.

Kada je 2008. godine prvi puta Bandić najavio park, Grad Zagreb kojem je na čelu, paralelno vraća zemljište bivšim vlasnicima. Njima je bilo oduzeto za vrijeme Jugoslavije. Dok Bandić tada planira park, Kruljac Polak nalazi vlasnike i otkupljuje od njih ključno zemljište za park za 30 eura po četvornom metru. Ukupno ga je platila oko 1,7 milijuna kuna. Zemlja stoji, a onda prije četiri godine Bandić prvi puta pokušava otkupiti zemljište - ali za 57 eura po četvornom metru ili 3,1 milijun kuna. Skupština mu tada, ali i ponovno prije dvije godine odbija taj prijedlog.

- Zemljište uopće nije trebalo vraćati jer je bilo privedeno namjeni. Ako ga je Bandić već vratio bivšim vlasnicima, onda je odmah trebao ponuditi direktno otkup, a ne dopustiti da ga netko drugi kupi, pa onda kupovati od posrednika po duploj cijeni. To je nažalost ustaljena praksa da neki investitori baš jeftino kupuju zemljište koje treba za ceste ili park, a onda Grad otkupljuje ili mijenja zemljišta za druge, atraktivnije lokacije - kaže Zvane Brumnić (SDP) zašto su ranije, kada su imali većinu u Skupštini, odbili kupovinu.

Bit će protiv i sada. Prije tri godine je Bandić najavio izvlaštenje, ali postupak do sad nije pokrenut. Kruljac Polak nam je ranije rekla da je zemljište vrednije jer su ga pravno uredili.     

Najveći parkovni projekt

Tematski park bi se prostirao na 37.000 kvadrata, ali da bi ga napravio, Bandić mora kupiti zemljište koje je točno u sredini.     

Šogorica kupila u 'pravo vrijeme'

Zemlja je kupljena za 1,7 mil. kada je Bandić prvi puta najavio park, sada bi je Mamićeva šogorica prodala za 3,1 mil. kuna.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message