Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
76 komentara

Bandić se zbog adventskih kućica obrušio na novinare

Nećete uspjeti da ste još toliki, ni vi ni ni vaši urednici, da isprovocirate gradonačelnika, kazao je Bandić koji je nakon idućeg pitanja pozvao novinare da se najprije nauče kulturi

Foto: PIXSELL
76 komentara

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obrušio se u četvrtak na novinare kojima je odbio odgovoriti na pitanje zbog čega grad Zagreb nije proveo natječaj za adventske kućice, zaprijetivši im da, ako se ne nauče kulturi više nikad neće dobiti njegovu izjavu.

„Kad se vratite u ured dobit ćete pisani odgovor od nadležnog ureda”, kazao je Bandić novinarima na predstavljanju monografije "I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu".

Na daljnja pitanja koliko grad to plaća, novinarima je rekao da podcjenjuju gradonačelnika.

"Nećete uspjeti da ste još toliki, ni vi ni ni vaši urednici, da isprovocirate gradonačelnika”, kazao je Bandić koji je nakon idućeg pitanja pozvao novinare da se najprije nauče kulturi.

EKSKLUZIVNO: BOŽIĆNA NAMJEŠTALJKA Mikijevi kraljevi Adventa: Dao im je kućice da zarade milijune

"Kad vi postavljate pitanja ja šutim, onda vi šutite dok ja odgovaram jer vam neću više nikada dati izjavu, budite pristojni, živimo u suverenoj, slobodnoj i demokratskoj državi gdje mediji neće voditi grad dok sam ja gradonačelnik”, rekao je Bandić.

Kako su 24sata otkrila, šest tvrtki je bez natječaja od gradonačelnika Zagreba dobilo najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu te mogućnost da iznajmljuju kućice ugostiteljima po basnoslovnim cijenama.

Gradonačelnik nije želio odgovarati ni na pitanje je li šokiran zbog Nusreta Seferovića čija je udruga dobila od grada 6,3 milijuna kuna, a jučer je osumnjičen da je bio šef kriminalne skupine koja je "stranim kriminalnim skupinama" nabavljala hrvatske dokumente.

"Mene je teško šokirati, vi još najmanje, hvala lijepo. Neka institucije rade svoj posao, i policija", rekao je Bandić. 

Grad Zagreb: U dodjeli adventskih kućica poštovani propisi

Grad Zagreb poštovao je propise u dodjeli adventskih kućica tvrtkama čije vlasnike mediji povezuju s gradonačelnikom Milanom Bandićem, odgovorili su u četvrtak iz Grada na napise o organizaciji zagrebačkog Adventa istaknuvši da gradonačelnik može javne površine dodjeljivati neposredno, bez natječaja.

Nakon što su mediji objavili da su adventske kućice na frekventnim lokacijama dodijeljene Bandićevim prijateljima i suradnicima, iz Grada su objavili priopćenje u kojemu ističu da gradonačelnik može neposredno dodijeliti lokaciju  na javnoj površini za postavljanje otvorenih terasa, štandova i drugih sličnih sadržaja.

Dodjela kućica u skladu s propisima

Iz Grada ne negiraju medijske napise da su tri tvrtke, čiji su vlasnici povezani s Bandićem, dobile adventske kućice bez natječaja, već tvrde da je sve bilo u skladu s propisima koje je donijela Gradska skupština.

Portal Index. hr objavio je da je riječ o tvrtki Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog, kojega s Bandićem veže prijateljstvo s njegovim vozačem Zdravkom Krajinom. Tu je i tvrtka Kokoš ili jaje, povezana s Damjanom Ljuštinom, sinom Bandićeva dugogodišnjeg bliskog suradnika Duška Ljuštine, te tvrtka Pepermint d.o.o. Tomislava Ricova, čija je sestra savjetnica gradonačelnika.

Index piše da su te tvrtke bez natječaja od Bandića dobile najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu i mogućnost da iznajmljuju kućice ugostiteljima po basnoslovnim cijenama.

Iz Grada odgovaraju da su sve tri spomenute tvrtke  (Pepermint d.o.o., Kokoš ili jaje d.o.o., Demo Rebus d.o.o.) prošle propisanu proceduru dodjele javne površine na korištenje sukladno propisima te su podnijele zahtjeve i dobile na korištenje lokacije za koje nije pokazala interes Turistička zajednica Grada Zagreba, koja ima prioritet vezano uz organizaciju Adventa.

"Dodjela kućica nije rezultat samovoljnosti i arbitrarnosti u postupanju gradonačelnika, nego se temelji na pravnim propisima koje je donijela Gradska skupština", poručuju iz Grada.

Pojašnjavaju da je postupak dodjele javnih površina propisan Odlukom o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, a zahtjev za korištenje lokacije može podnijeti svaka fizička  i pravna osoba gradskom upravnom tijelu nadležnom za komunalne poslove.

Na prijedlog Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup gradonačelnik donosi zaključak kojim se utvrđuje korisnik, kao i iznos naknade koju je podnositelj zahtjeva dužan uplaćivati.

Iz Grada poručuju da se Grad Zagreb ne bavi najmom kućica ili organizacijom pojedinog događanja, ne prati promet roba i usluga na tim lokacijama, broj posjetitelja određenih lokacija niti koji subjekt se nalazi na kojem dijelu lokacije koju je Grad dao na korištenje, već isključivo daje zemljište na korištenje i za to uprihoduje prihod u obliku naknade, a pri tome nema nikakvog troška.

Može se dati na korištenje svaka lokacija osim one gdje je interes Turističke zajednice

Dakle, na svaki potpuni zahtjev podnositelja provodi se identična procedura tako da je bilo moguće dati na korištenje svaku lokaciju osim one gdje je postojao interes Turističke zajednice Grada Zagreba.

Grad Zagreb daje pravo na korištenje javne površine direktno podnositelju zahtjeva te ne ulazi u njegovo daljnje ponašanje. Grad nije ovlašten ulaziti u daljnje ugovorne odnose korisnika javne površine s drugima niti ih je ovlašten zabraniti.

Naime, u takvim slučajevima daljnji korisnik nema niti kontakta s gradskim službama, nego isključivo koristi mikrolokacije u skladu s vlastitim nahođenjem u granicama onoga što mu je dopustio Grad Zagreb, pri čemu se ne ulazi u pitanje koristi li ju on neposredno ili putem trećih osoba s kojima stupa u ugovorne odnose.

"Evidentno je da Grad Zagreb postupa transparentno i zakonito kako u ovome, tako i u svim drugim slučajevima", ističe se u priopćenju koje potpisuje pročelnik Dinko Bilić.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message