News

Komentari 220

Banožić: Ne dam ugovore za Rafale na uvid bez Francuza!

Banožić: Ne dam ugovore za Rafale na uvid bez Francuza!

U dopisu iz MORH-a stoji da se podaci ne smiju otkrivati trećoj strani bez prethodnog odobrenja iz Pariza i da će se sve moći dobiti na uvid nakon suglasnosti francuskog ministarstva obrane

Ministar obrane Mario Banožić (HDZ) prije nekoliko dana odbio je zamolbu Odbora za obranu Hrvatskog sabora za uvidom u ugovore o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafale dok ne dobije odobrenje od Francuza.

Pogledajte video: Hrvatska je kupila Rafale

Odbio zamolbu iz Sabora

"Predmetni komercijalni ugovori", stoji u službenom dopisu iz Ministarstva obrane, "o kupnji borbenih zrakoplova Rafale i povezanog oružanog sustava između MORH-a i francuskih tvrtki su klasificirani i kao takvi se ne mogu umnožavati i distribuirati te sadrže odredbe kojima je predviđeno da se podaci iz tih ugovora ne smiju prenijeti niti otkrivati trećoj strani bez prethodnog pisanog odobrenja druge stranke (trebalo bi, valjda stajati, strane, op. a.)."

 

Banožićevo pismo izazvalo je prilično čuđenje zbog nekoliko očitih razloga.

Prvo, HDZ-ov ministar definira odbor tijela koje je nositelj zakonodavne vlasti u RH, a između ostalog nadzire rad Vlade RH, pa i njega osobno, kao "treću stranu". I to onu "stranu" koja je podložna konačnim odlukama strane države i, dodatno, što je na granici ultimativnog političkog poniženja za hrvatske institucije, tri francuske privatne tvrtke, Dassault Aviation, MBDA France i Safran E&D.

U Grčkoj, koja je od Francuske u 2021. kupila 24 (novih i polovnih) borbena aviona Rafale za više od tri milijarde dolara, nema cenzure za tijela parlamentarnog nadzora. Oporba, koja je s pozicijom podržala kupnju Rafalea i modernizaciju nacionalnog ratnog zrakoplovstva, imala je potpuni uvid u sve ugovore.

Imenovan je i oporbeni izvjestitelj Giorgos Tsipras (Syriza), koji je, nakon uvida u draftove cjelokupne ugovorne dokumentacije (bez traženja dopuštenja Pariza) o kupnji francuskih zrakoplova, izjavio da je ugovor prepun pogrešaka koje bi u budućnosti mogle dovesti do ozbiljnih sigurnosnih problema.

Ipak, uza sve primjedbe vladi na sadržaj ugovora o kupnji grčkih Rafalea, oporbena Syriza podržala je trošak više od tri milijarde dolara grčkih poreznih obveznika za avione.

U Bugarskoj su također pri kupnji američki borbenih zrakoplova F-16 i pripadajuće opreme do najsitnijih detalja diskutirali na zatvorenim i otvorenim sjednicama parlamenta i njegovih odbora. Slovaci su radili na isti način. A u američkom Kongresu za nadzor i financiranje američkih oružanih snaga, čiji je proračun za 2021. iznosio 753 milijarde dolara, odgovoran je Odbor za oružane snage. Njegove ovlasti su goleme i ne postoji vladina institucija ili ministar koji bi, bez golemih posljedica, zatajio bilo kakve informacije koje to tijelo zatraži. Funkcionalna demokracija otprilike tako funkcionira, kao i segment civilnog nadzora nad oružanim snagama.

Na kraju dopisa HDZ-ov ministar Banožić obećava saborskom Odboru za obranu da će pribaviti suglasnosti iz Francuske i da će članovi Odbora za obranu dobiti tražene dokumente na uvid.

"Nakon što pribavimo potrebne prethodne suglasnosti od francuskog Ministarstva obrane i navedenih tvrtki, možete u skladu s odredbama članka 20. Zakona o tajnosti podataka izvršiti uvid u predmetni Tehnički dogovor i navedene ugovore u prostorijama Ministarstva obrane."

Ne spominju se rokovi, pa bi se članovi Odbora mogli dobro načekati. Hrvatska je kupila 12 rabljenih borbenih aviona Rafale za 1,2 milijarde eura pri kraju 2021.

Bilo je mnogo kritika u javnosti i medijima o cijelom procesu nabavke, pogotovo jer je njime, de facto, upravljao Plenkovićev šef kabineta i nositelj francuske putovnice, Zvonimir Frka-Petešić, uz skojevsku konspirativnost. Kao da 1,2 milijarde eura za avione plaćaju članovi HDZ-a, a ne svi hrvatski porezni obveznici. 

Najčitaniji članci