Obavijesti

News

Komentari 8

Banožić o Milanovićevom putu: Sredstva su tu da se koriste

Banožić  o Milanovićevom putu: Sredstva su tu da se koriste

Banožić je rekao da predsjednik u suradnji sa svojim službama kreira plan putovanja predsjednika Republike, a da MORH ne sudjeluje u tom dijelu na koji će način predsjednik putovati...

VIDEO

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je u programu N1 i komentirao put predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, u Albaniju, kao i korištenje resursa Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Banožić je rekao da predsjednik u suradnji sa svojim službama kreira plan putovanja predsjednika Republike, a da MORH ne sudjeluje u tom dijelu na koji će način predsjednik putovati i unutar Hrvatske, kao i izvan nje.

Prema vidljivoj dokumentaciji, kazao je ministar, posjet predsjednika Albaniji nije bio privatni. "Inače, kad je riječ o ovakvim putovanjima, suglasnost daje ministar obrane, ovisno o veličini ili potrebnim akcijama o tome može odlučivati Sabor ili Vlada. Kad je riječ o ovakvim ceremonijalnim putovanjima, dovoljna je odluka ministra", rekao je Banožić.

Povjerenstvo o Milanovićevu putu traži očitovanje njegova ureda, Vlade i ministarstava
Povjerenstvo o Milanovićevu putu traži očitovanje njegova ureda, Vlade i ministarstava

Troškovi goriva helikoptera i broda iznosili su 100.000 kun, a za ostale troškove angažiranja službi i osiguranja treba pitati Ured predsjednika, rekao je ministar, dodavši da Ured predsjednika organizira sva putovanja predsjednika te da nije na MORH-u da te podatke objavljuje.

Upitan što će odgovoriti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa na pitanje o Milanovićevu putovanju u Albaniju, Banožić je rekao da će objasniti temeljem čega su odobrili zahtjev za korištenjem resursa MORH-a.

"Kod nas je jasno definirano u Zakonu o obrani što je uporaba, a što korištenje temeljem kojeg se ostvaruju prava, temeljem toga smo mi izdali suglasnost i mislim da smo tu što se tiče MORH-a odnosno Povjerenstva u redu", rekao je Banožić.

Slaže se s Milanovićem da se resursi MORH-a trebaju koristiti.

"Sredstva su tu da se koriste, podupirem tezu da se sredstva trebaju koristiti, oni trebaju imati određeni broj sati korištenje, nekad za korištenje za predsjednika, nekad misije ili potporu civilnim institucijama. Helikopteri trebaju imati 250 sati leta godišnje, kako je i preporuka, odnosno 2000 sati u osam godina, što smo mi iskoristili po broju godina, a ne po broju sati", rekao je Banožić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina