Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

'Baš sve meso koje nije bilo ispravno, povučeno je s tržišta'

Sustav sigurnosti hrane na razini EU, odgovara Kraljičak, definiran je uredbama i zakonima, cijeli model zasnovan je na tome da proizvođači odgovaraju za zdravstvenu ispravnost svoga proizvoda

Foto: screenshot/
22 komentara

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Željko Kraljičak u četvrtak je, upitan za slučaj uvoza zaraženog mesa iz Poljske koje je završilo u kebabu, poslao javnosti umirujuću poruku - da je sve meso koje nije bilo ispravno, povučeno s tržišta.

Sve naše inspekcije, veterinarska i sanitarna, provjerili su tko je sve uvezao taj proizvod, obišli smo sve objekte, sve pogone i svo meso tog proizvođača koje nije bilo ispravno, povučeno je s tržišta, rekao je Kraljičak u Hrvatskom saboru u kojemu je predstavio izmjene Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima.

Time je odgovorio Alenu Prelecu (SDP) kojeg je zanimalo kako će država zaštiti građane od mesa poput onoga za kebab i gdje je ono točno završilo.

Kraljičak tumači kako je veterinarska inspekcija u Sloveniji, gdje je registriran objekt poljskog proizvođača, na temelju službenih kontrola utvrdila da postoji određeni mesni pripravak koji je kontaminiran i nije sukladan sa postavljenim standardima. Tada su preko sustava brzo uzbunjivanja za hranu obavijestili sve članice u EU, objasnio je.

POKUŠAO UĆI U HRVATSKU Pao na granici: Slovenac vozio 'čudno' poljsko meso za kebab

Miro Bulj (Most) upozorava da uvozimo sve više, "svinja za milijardu kuna", pa pita tko kontrolira čime se ta "roba tretira", kojim veterinarsko-medicinskim proizvodima. Nemoguće je da kilo svinjetine bude 10 kuna, ističe zastupnik pitajući se kako zabraniti uvoz te štetne, loše hrane.

Sustav sigurnosti hrane na razini EU, odgovara Kraljičak, definiran je uredbama i zakonima, cijeli model zasnovan je na tome da proizvođači odgovaraju za zdravstvenu ispravnost svoga proizvoda, nacionalne države rade izvanredne kontrole i nadzore, pa Hrvatska za to godišnje osigurava 20 milijuna kuna.

POŠILJKA IZ POLJSKE Zaraženo meso prodano na 57 lokacija: 'Ma nema opasnosti...'

Izmjenama spomenutog Zakona, objasnio je Kraljičak, inspekcijski nadzor veterinarsko-medicinskih proizvoda (VMP) od Ministarstva poljoprivrede preuzima Državni inspektorat, iznimno, u dijelu koji se tiče nadzora za izdavanje odobrenja za proizvodnju i promet VMP na veliko to će raditi Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Za to vrlo specifično područje Inspektorat, a ni Ministarstvo nemaju vlastitih stručnih administrativnih kapaciteta, objasnio je državni tajnik. 

MINISTAR TVRDI: 'Povučeno meso nije iz sporne zaražene klaonice u Poljskoj'

 Ostale izmjene zakona ukidaju neke administrativne barijere u poslovanju, proizvođačima VMP koji posluju u Hrvatskoj odobrenje za proizvodnju tih proizvoda važit će sve dok udovoljavaju propisanim uvjetima, umjesto pet godina kao što je slučaj sada.

ZARAŽENO MESO Oprez! Iz Poljske nam je stigao kebab pun opasnih bakterija

Ali, me zanima, nećemo li još više omogućiti lakši ilegalni unos lijekova. Kome će HALMED podnositi izvještaj? - zanimalo je Draganu Jeckov (SDSS). Osnivač Agencije je Ministarstvo zdravlja, odgovorio je Kraljičak.

 Zastupnici su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da pada broj stoke, unatoč velikim poticajima koje poljoprivreda dobiva.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message