Obavijesti

News

Komentari 16

Belgija zaustavila proizvodnju u Ferrerovoj tvornici zbog Kinder čokolada i slučajeva salmonele

Belgija zaustavila proizvodnju u Ferrerovoj tvornici  zbog Kinder čokolada i slučajeva salmonele
3

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj

Belgijske vlasti odlučile su zaustaviti proizvodnju u tvornici Ferrera nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila da istražuje moguću vezu između 134 slučajeva salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade. 

Belgijska Agencija za sigurnost hrane (AFSCA) naredila je prekid proizvodnje optuživši Ferrero za "nepotpune informacije". 

- Nakon što smo započeli istragu i uvidjeli da su informacije nepotpune, Agencija je odlučila povući svoju autorizaciju za proizvode u tvornici u Arlonu - stoji u priopćenju, javlja Corriere della Sera

Ferrero povlači dio asortimana Kinder čokolada iz SAD-a
Ferrero povlači dio asortimana Kinder čokolada iz SAD-a

Podsjetimo, Ferrero je povukao dio asortimana Kinder čokolada iz trgovina u SAD-u zbog moguće kontaminacije salmonelom, i tako proširio mjeru opoziva iz Europe na drugu stranu Atlantika. 

Kinder Happy Moments Chocolate Assortment i Kinder Mix Chocolate Treats košarice povučene su dobrovoljno, priopćio je Ferrero North America, dodavši da mjera ne obuhvaća ostale Kinder i Ferrero proizvode u prodaji u SAD-u.

- Ferrero surađuje s američkom Upravom za hranu i lijekove na slučaju prijavljenih slučajevima salmonele u Europi - naveli su ranije. 

Ferrero povlači neke proizvode, EU istražuje jesu li povezani sa slučajevima salmonele
Ferrero povlači neke proizvode, EU istražuje jesu li povezani sa slučajevima salmonele

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Ferrero je u srijedu s polica trgovina u Španjolskoj povukao nekoliko serija čokoladnih jaja Kinder Surprise i drugih proizvoda. Početkom tjedna povukli su slične proizvode iz prodaje i u Velikoj Britaniji i Irskoj. Neke Kinder čokolade povučene su i u pojedinim dijelovima Azije, uključujući Hong Kong i Singapur. 

Ferrero Hrvatska: Evo koje proizvode smo povukli i što raditi s njima 

Oko povlačenja proizvoda oglasio se i Ferrero Hrvatska. U priopćenju ističu kako surađuju s nadležnim tijelima za sigurnost hrane zbog moguće povezanosti s pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele izvan Hrvatske. 

- Iako prilikom stavljanja Kinder proizvoda na tržište, niti jedan proizvod nije bio pozitivan na salmonelu i nismo zaprimili niti jednu pritužbu potrošača, ovu stvar shvaćamo vrlo ozbiljno jer nam je zaštita potrošača uvijek na prvom mjestu.

Ferrero je kao mjeru opreza odlučio sam dobrovoljno povući iz prodaje u Republici Hrvatskoj proizvode Kinder Schoko-Bons, Kinder Surprise Maxi i Kinder Happy Moments sa sljedećim lot brojevima proizvedene u Belgiji

Svi ostali Ferrero proizvodi, uključujući Kinder proizvode, nisu zahvaćeni ovim dobrovoljnim povlačenjem iz prodaje.

Surađujemo s našim distributerom kako bismo osigurali da navedeni Kinder proizvodi više ne budu u prodaji - priopćili su i poručili građanima da, ukoliko imaju neki od navedenih Kinder proizvoda, savjetuju da ih ne konzumirate. 

- . Zadržite Kinder proizvod i kontaktirajte Ferrero Odjel za odnose s potrošačima koji će Vam rado pomoći na potrosacki-servis@ferrero.com. Sigurnost hrane shvaćamo vrlo ozbiljno i unaprijed se ispričavamo zbog nastale situacije - poručili su.