Obavijesti

News

Komentari 92

Benčić Lovriću: Plaćamo vas 18 tisuća kn, a nitko vas ne želi! Lovrić: Vas plaćaju da lažete!

Benčić Lovriću: Plaćamo vas 18 tisuća kn, a nitko vas ne želi! Lovrić: Vas plaćaju da lažete!

Na izjavu Lovrića da je dug velik zbog pandemije i potresa, te da mnoga društva nisu radila po nekoliko mjeseci, a zaposleni su primali plaće, Benčić je poručila kako je 1,3 milijarde minusa iz 2019. godine

VIDEO

Tomislav Tomašević preuzeo je Grad Zagreb. U HRT-ovoj emisiji Otvoreno  komentirali su glavni tajnik zagrebačke GO HDZ-a Davor Filipović, nezavisni zastupnik u Skupštini grada Zagreba Renato Petek, zastupnik u Skupštini grada Zagreba (Stranka rada i solidarnosti) Ivica LovrićIgor Peternel (Domovinski pokret) i Sandra Benčić (Možemo!).

Benčić je poručila kako je i sam gradonačelnik rekao da je financijska situacija teška, ali rješiva. Istaknula je kako postoji rješenje da se financije stabilizirani te da se rebalansom proračuna dovedu u red do kraja godine. Što se tiče Holdinga i društava u vlasništvu Grada Zagreba, situacija je složenija, navodi. 

- Minus Holdinga je značajan, ne govorimo u dugu prema kreditnim institucijama nego o minusu. On je za 2020. iznosio 305 milijuna kuna, to je jedan od značajnijih dugova Holdinga u povijesti. Holding će trebati duži period racionalizacije i stabilizacije financiranja. Neki će se dugovi morati refinancirati. Situacija u gradu Zagrebu i Holdingu je loša, svi smo to znali, ali ona nije nerješiva i ona se neće prelijevati na leđa građana. Idemo u racionalizaciju upravljanja i troškova koje proizvodi sam grad - istaknula je. 

Operacija brza metla: Tomašević reže troškove, prvi je vozni park
Operacija brza metla: Tomašević reže troškove, prvi je vozni park

Ivica Lovrić, izabrani zastupnik u Skupštini grada Zagreba (Stranka rada i solidarnosti) rekao je kako je stanje sukladno i primjereno vremenu u kojem živimo. Poručio je kako je na financije grada velike posljedice ostavio potres, ali i korona kriza. 

- Sukladno tome stanje je dobro i zadovoljavajuće i nema razloga za širenje panike. Drago mi je čuti od Benčić da se neće prelijevati preko leđa građana i da neće poskupljivati komunalne usluge jer za to ne vidim razloga - rekao je. 

Što se tiče duga Holdina, Lovrić je poručio kako neka društva nisu radila po nekoliko mjeseci - tramvaju nisu vozili, a radnici su dobivali plaće, autobusni kolodvor nije radio. Dodaje kako se "sve to slilo u taj dug" koji je posljedica covida i potresa. 

Na njegovu izjavu je reagirala Benčić koja je poručila kako je 1,3 milijarde kuna minusa koje je Zagreb napravio iz 2019., kada nije bilo pandemije i potresa. 

Tomašević: Prvu sjednicu ćemo imati na Velesajmu, razgovori su krenuli, idu dobro i bit će OK
Tomašević: Prvu sjednicu ćemo imati na Velesajmu, razgovori su krenuli, idu dobro i bit će OK

- Minus koji je iskazan za 2020. godinu je negdje oko 80 milijuna kuna, no uvidom u izvještaje vidjeli smo da nije potpuni podatak. Postoji dug Grada prema Holdingu, prema Zagrebačkim otpadnim vodama i prema ZET-u koji je na razini 550 milijuna kuna koji se nije platio 2020. godine nego se prebacilo na 2021. godinu. Tu je i kredit od HBOR-a i kreditnih institucija 300 i nešto milijuna kuna i Covid pozajmica od Vlade veća od 400 milijuna kuna. Ako kredite ne brojimo, može se reći da je najveći dio minusa generiran iz 2019. kad nije bilo potresa i pandemije, zbog lošeg gospodarenja - navela je. 

- Primjerice ured gradonačelnika godišnje je trošio milijune kune na rezano cvijeće i vijence. Imao je nabavu vozila za najam vozila 4-5 milijuna kuna da bi se time vozili pročelnici i predsjednici vijeća gradskih četvrti koji su te automobile imali 24 sata na dan. Ne vidim niti jedan razlog da pročelnici imaju gradske automobile. Radi se o 1¸51 automobilu preko ureda gradonačelnika, to nije čitav vozni park - objasnila je. 

Tomašević: "Situacija nije dobra financijski. Trebat će nam i vanjski stručnjaci da to prođu"
Tomašević: "Situacija nije dobra financijski. Trebat će nam  i vanjski stručnjaci da to prođu"

Lovrić je reagirao i poručio kako se on vraća u 2015. godinu kada je poreznim rasterećenjima Vlade, Zagreb od 2015. do 2019. izgubio 5,1 milijardu kuna. 

- To je refleksija onoga što se dogodilo u 2019. Da nije bilo potresa i pandemije 2020. to bi se anuliralo u 2020. - rekao je. 

Davor Filipović, glavni tajnik zagrebačke gradske organizacije HDZ-a,rekao je kako je u kampanji naglašavao kako je ključ napretka grada Zagreba upravo odgovorno upravljanje financijama.

- To je preduvjet bez kojeg se ne mogu realizirati kapitalni projekti. Treba stabilizirati gradske financije jer one nisu dobre. O tome sam govorio još u rujnu prošle godine. Proračun mora biti uravnotežen, prihodi moraju pokrivati rashode, a to u Zagrebu nije bio slučaj. Prihodi su kontinuirano rasli od 2017. do 2019., a ključ je kontrola rashodovne strane proračuna koje treba staviti pod kontrolu. Upozoravao sam na visoke kamate koje grad plaća za neke kredite od 6,5% i 6,8% i treba ih brzo refinancirati. Imovinom se nije upravljalo efikasno jer grad ima gotovo 5000 stanova i gotovo 2000 poslovnih prostora, rashodi su bili 393 milijuna kuna veći od prihoda, rekao je Filipović i poručio kako su to stvari koje se moraju hitno napraviti kako bi Zagreb išao naprijed i da se nada kako će neke od tih stvari napraviti i Tomašević. 

Dug Holdinga je 4,6 milijardi kuna, a u minusu su 20 mil. kn
Dug Holdinga je 4,6 milijardi kuna, a u minusu su 20 mil. kn

Renato Petek, izabrani nezavisni zastupnik u Skupštini grada Zagreba, smatra da je Holding održiv ako se restrukturira i ako se neće isplaćivati nepotrebno novac za vanjske usluge koje mogu obaviti gradske tvrtke.

- Mnoge stvari koje treba napraviti rekao je i sada gospodin Filipović, i o tome je govorio i ranije u skupštini ali je poslije toga digao ruku za daljnje zaduženje, novi proračun i daljnje dubioze. Drago mi je da je to sad uvidio i vjerujem da ćemo dobiti i njegovu potporu za dobre odluke, dobro gospodarenje imovinom, racionalizaciju troškova - rekao je Petek.

Lovrić je Peteku rekao kako su izbori prošli.

- Što ćete vi napraviti? Dobili ste vlast? Kako ćete riješiti odvoz glomaznog otpada u Zagrebu? Nemojte pričati što nije bilo dobro, prošla je kampanja. Godinama ste govorili netočno - uzvratio je Lovrić. Petek mu je odgovorio kako će se to napraviti sukladno zakonu.

- Kroz nekoliko mjeseci kad završe novi natječaji vidjet ćete cijenu, a koliko su sada. Novi natječaji bit će kad ugovori završe. Namjestili ste natječaj za dvije vrste otpada. rekao je Petek.

Reagirao je Lovrić: - Ništa ja nisam namjestio!

S kakvih fakulteta dolazi nova vlast to bitno određuje i odnos vlasti prema realnom sektoru
S kakvih fakulteta dolazi nova vlast to bitno određuje i odnos vlasti prema realnom sektoru

Tu se u raspravu umiješala i Benčić.

- Gospodine Lovrić, ja sam tek kad sam ušla u politiku upoznala ljude bez srama - rekla je.

Lovrić joj upada u riječ.

- Vi na sebe mislite?, uzvratio je Lovrić.

- To da vi postavljate pitanja budućem zastupniku Skupštine koja još nije konstituirana o tome kako će izvršna vlast određeno pitanje riješiti nakon što ste desetljećima u toj izvršnoj vlasti? Vi dobivate 18.000 kuna neto za mjesto savjetnika, savjetnika kojeg nitko tamo ne želi. Dali ste ostavku na mjesto pročelnika da biste bili savjetnik. Pa recite kako ćete to riješiti. Građani vas plaćaju 35.000 kuna bruto, kako ćete riješiti problem glomaznog otpada? - upitala je Benčić Lovrića. 

Tražit će da sada država iz proračuna plaća dječje vrtiće?
Tražit će da sada država iz proračuna plaća dječje vrtiće?

- Ja znam kako to riješiti. Neću odgovarati vama, a ako će me gradonačelnik pitati, sasvim sigurno ću mu dati odgovor. Svoju besramnost ste potvrdili nabacivanjem blata. Ja vas i Peteka pitam kako ćete to riješiti kao izvršna vlast, stalno govorite što nije dobro. Vas isto plaćaju građani kroz nevladine udruge da lažete i difamirate - rekao je Lovrić.

- Koristite mogućnost koju vam je zakon dao da radite ništa i da imate plaću 18.000 kuna - odgovorila mu je Benčić.

- Ja radim 34 godine u ovom gradu, radim savjesno i radim puno više nego što ćete vi ikada raditi - uzvratio je Lovrić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca