Obavijesti

News

Komentari 377

Vozila policije u koloni stižu u Beograd, grad pod opsadom

Vozila policije u koloni stižu u Beograd, grad pod opsadom
8

Prosvjed je započeo s tek nekoliko stotina sudionika, da bi se mnoštvo kasnije uvećalo, a nakon što je dio prosvjednika ušao u zgradu Skupštine, uslijedili su incidenti i sukobi s policijom

VIDEO

U središtu Beograda su se u utorak navečer sukobili policija i prosvjednici koji su se okupili ispred Skupštine nakon što je Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog sve gore epidemiološke situacije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Posljednje informacije: 

17:13 - Nova.rs javlja da je Beograd pod opsadom policije koja je već spremna za okupljanje prosvjednika

16:53 - Srpska policija priprema se za novi prosvjed ispred zgrade parlamenta

16:20 - Vozila MUP-a Srbije u nepreglednoj koloni stižu u Beograd

Srbijanski mediji prenijeli su snimku jednog korisnika Twittera koji je na autocesti za Beograd snimio kolonu vozila MUP-a Srbije. Novi je prosvjed, podsjećamo, najavljen za večeras. 

Dio policijskih snaga već je raspoređen u Beogradu pred zgradom parlamenta.

15.00 Aleksandar Vučić se obraća javnosti. Njegov govor možete pratiti OVDJE.

13.06 - Stranke opozicije osudile su jučerašnje postupanje policije. Savez za Srbiju (SzS) priopćio je da podržavaju spontani prosvjed "pobunjenih i slobodnih građana Beograda" koji su izašli na ulice poslije, kako kažu, "sramotnog javnog nastupa" Aleksandra Vučića. 

Osudili su policijsko nasilje i zatražili smjene odgovornih. Također su zatražili i smjene članova kriznog stožera i formiranje privremene vlade koja bi zaustavila "još gori scenarij". 

Istragu oko jučerašnjeg nasilja zatražili su predstavnici frakcije Demokratske stranke (DS). 

- Nepravda i bijes se ne guše suzavcem, na zahtjev za podacima se ne odgovara pendrekom, nezadovoljstvo se ne zaustavlja novom na glavi građana, tu se zaustavlja iluzija da živimo u demokratskoj državi - rekao je Dragoslav Šumarac, javlja N1

12.22 - Novinarke N1 ispričale su za 24sata svoja iskustva s prosvjeda. 

- Gutali smo suzavac, ali nijedan snimatelj nije ispustio kameru, nijedna novinarka nije ispustila mikrofon - ispričala nam je novinarka Jelena Zorić

Više pročitajte OVDJE 

12.00 - Na prosvjede u Srbiji reagirali su i hrvatski političari. 

- Očekujem da vladajući M.Pupovac koji je stajao uz Vučića dok je taj uspoređivao RH s Hitlerovom Njemačkom, osudi nasilje nad građankama i građanima u Beogradu. A da predsjednik HDZ-a pokrene postupak za isključivanje Vučićeve stranke iz EPP-a - napisala je Jadranka Kosor na svom Twitter profilu. 

Bojan Glavašević reagirao je na šokantnu snimku policijskog nasilja nad trojicom mladića koji su sjedili u parku kada su ih policajci počeli mlatiti pendrecima. 

- Zbog nasilja režima Aleksandra Vučića protiv vlastitih građanki i građana, ali i zbog nereagiranja na kontinuirani govor mržnje ratnog zločinca i huškača Šešelja protiv Aleksandre Jerkov, tražit ću da nova vlada blokira pristupne pregovore sa Srbijom. Ne smijemo ostati nijemi na ovo! - napisao je Glavašević. 

11.04 - Aleksandar Vučić obratit će se javnosti u 15 sati oko epidemioloških mjera i prosvjeda. 

10.24 - U 10 sati počela je konferencija za novinare srpske policije. Rekli su kako je okupljanje prosvjednika počelo u 19 sati i nije bilo prijavljeno. Vladimir Rebić, ravnatelj policije, istaknuo je da prosvjednici nisu htjeli pustiti vozilo hitne pomoći te da su četiri puta pokušali ući u Skupštinu. 

Beograd: Direktor policije Vladimir Rebić održao konferenciju za medije

- Onda su se odlučili na radikalnije mjere. Bocama i kamenjem gađali su policiju i tek je tada došlo do upotrebe konja i suzavaca - objasnio je Rebić. Poručio je kako su 43 policajca završili u bolnici, a da jedan od njih ima frakturu lubanje i potres mozga. Ima još ozlijeđenih, no lakše. 

Uhićeno je 23 ljudi, a osim ozljeda policajaca, Rebić napominje kako je značajnu štetu pretrpjela i "imovina Republike Srbije" te je naveo kako su pet automobila zapaljena, uništeni su radio prijemnici koje su policajci koristili, a spomenuo je i kako je uništeno nekoliko policijskih kaciga. 

- Građani mogu vjerovati policiji, zaštitit ćemo ih od svih pokušaja huliganstva na ulicama - poručio je. Dodaje kako je jedan prosvjednik identificiran, a da će identificirati "i druge huligane". 

POGLEDAJTE VIDEO: Policija mlatila mladiće na klupici 

Pokretanje videa...

Policija u Beogradu mlati mladiće na klupici 00:44

Na pitanje novinarke da komentiraju policijsko nasilje i "krvave glave, ruke i noge prosvjednika", Rebić je odgovorio: 

- Vidjeli smo krvave glave, ruke i noge policajaca. Ja bih prije rekao da je ovo skandal u ponašanju dijela građana. Srećom, jedne manje grupice, oko 200 ljudi. Policija je bila suzdržana cijelo vrijeme dok je mogla trpjeti, do onog trenutka dok životi policajaca nisu bili ugroženi - poručio je. 

Istaknuo je kako policija nije htjela primijeniti silu "do krajnjih granica", a da je do toga došlo tek kad su prosvjednici krenuli policajce  gađati kamenjem. 

- Tada smo reagirali kako smo reagirali - rekao je. 

10.14 - Ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je da Srbija "na silu mora odgovoriti silom". 

- Ili će svaki političar koji poziva na nasilje i svaki nasilnik koji je sinoć uništavao Beograd biti pronađen i kažnjen, ili u Srbiji nema demokracije. Srbija na silu mora odgovoriti silom zakona - priopćio je Vulin.

10.09 - Beogradski centar za ljudska prava podnio je dvije kaznene prijave zbog policijskih zlostavljanja. Iz Centra su pozvali građane koji su pretrpjeli zlostavljanje policije da se jave i pošalju snimke i fotografije ozljeda zbog pravne pomoći, javlja N1

10.05 - Novinarka Nove.rs Milica Božinović uživo je prenosila nemire u Beogradu. Prišla je ozlijeđenom muškarcu koji je molio za pomoć da mu pomogne, no policajci su ju spriječili. Kada im je objasnila da je novinarka, jedan od njih udario ju je pendrekom po stražnjici. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Više pročitajte OVDJE 

9.04 - Za večeras u 18 sati najavljen je protest od strane najvećeg opozicijskog bloka u Srbiji, javlja za 24sata izvor iz Beograda. Prosvjed je i sinoć najavio Savez za Srbiju na Twitteru. U objavi su poručili i kako su obavezne maske, ali i fizička distanca. 

8.58 - Ravnatelj policije Vladimir Rebić rekao je kako u sinoćnjim prosvjedima ozlijeđeno 43 policijaca i tri konja, a zapaljeno je pet policijskih automobila. Ozlijeđeno je i 17 prosvjednika, a uhićeno njih 23. 

- Nismo očekivali da će u demokratskom društvu netko kamenjem gađati policajce koji su pomagali građanima tijekom korone - poručio je Rebić za RTS i rekao da je iznenađen sinoćnjim događajima. 

8.44 - Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović osudila je sinoćnji prosvjed i pozvala građane da se pridržavaju epidemioloških mjera. 

- Organizirati bilo kakve političke prosvjede u vrijeme kada su nam bolnice pune zaraženih bio bi vrhunac neodgovornosti. Oni koji pozivaju na prosvjede morat će prihvatiti odgovonrost za zdravlje građana koje okupljaju - poručila je za N1

8.39 - Kako javlja Kurir, od srijede su zabranjena sva okupljanja više od petero ljudi. Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je policijski sat za Beograd od petka u 18 sati do ponedjeljka u pet sati ujutro. Vučić je istaknuo kako je moguće da se policijski sat odredi za cijelu Srbiju, no da će o tome posljednju riječ imati stožer za civilnu zaštitu. 

7.52 - Društvenim mrežama širi se snimka mladića koji je u kameru N1 televizije rekao: "Ćale, ovo je za tebe" i objasnio kako mu je otac umro od korona virusa jer u državi nije bilo dovoljno respiratora. Više pročitajte OVDJE 

Policajci prebili trojicu mladića na klupici u parku 

Prosvjed je započeo s tek nekoliko stotina sudionika, da bi se mnoštvo kasnije uvećalo, a nakon što je dio prosvjednika ušao u zgradu Skupštine, uslijedili su incidenti i sukobi s policijom.

U nastavku sukoba prosvjednici su policiju zasipali jajima, kamenjem, plastičnim bocama i bakljama, zapaljeni su deseci kontejnera, a prema prvim izvješćima ozlijeđenih ima na obje strane.

Nakon što je policija dobila pojačanje rastjerala je prosvjednike suzavcem ispred Skupštine, a na ulice je izvedena i policijska konjica i postrojba s psima.

Kamere televizije N1 su u izravnom prijenosu svjedočile napadima na policiju, ali i brutalnosti policije u civilu i privođenju i batinanju prosvjednika.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjedi u Beogradu

Pokretanje videa...

prosvjed 01:28

Zapaljena su najmanje dva policijska automobila, intervenirali su vatrogasci, a policija je dva sata poslije ponoći potisnula prosvjednike sa platoa ispred Skupštine Srbije ka Bulevaru kralja Aleksandra i okolnim ulicama.

Policija na konjima rastjerala prosvjednike, bacali suzavac, gorjelo više policijskih vozila
Policija na konjima rastjerala prosvjednike, bacali suzavac, gorjelo više policijskih vozila

- Neće biti mira ako ne bude pravde - poručio je jedan od prosvjednika, predstavljajući se kao poljoprivrednik iz Stare Pazove.

Prosvjed je počeo nešto prije 21 sat kada se okupilo nekoliko stotina prosvjednika, da bi im se nakon poziva na društvenim mreža pridružilo joj nekoliko tisuća, a jedna skupina prosvjednika provalila je vrata i ušla zgradu državnog parlamenta.

Zastupnik Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je da "ovakva, nepotrebna, brutalnost policije i toliko ispaljenog suzavca nije zabilježeno od 5. listopada 2000. godine" kada je u prosvjedima srušen režim Slobodana Miloševića.

Policija je oko dva sata poslije ponoći dobila dodatno pojačanje potiskujući prosvjednike. Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da policija "kontrolira situaciju" ispred Skupštine Srbije.

Internetom kruže snimke na kojoj se vide tri mladića koja sjede na klupi u Pionirskom parku, a prilazi im nekoliko policajaca sa psima te ih počinju udarati pendrekom. Mladići su ostali ležati na zemlji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 377
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"