News

Komentari 9

Berlin izbacuje ruske diplomate, tom se potezu pridružio i Pariz

Berlin izbacuje ruske diplomate, tom se potezu pridružio i Pariz

Snimke iz Buče svjedoče o želji za istrjebljenjem koja prelazi sve granice, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Čak 40 ruskih diplomata napustit će Njemačku

Njemačka je odlučila protjerati "velik broj" ruskih diplomata na službi u Berlinu, u vezi s ratom u Ukrajini, priopćila je u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, a agencija France Presse navodi da ih je čak 40.

Njemačka ministrica je istaknula da su ti djelatnici ruskog veleposlanstva "prijetnja za sve koji kod nas traže zaštitu". Njemačka je primila više od 300.000 ukrajinskih izbjeglica koji su napustili zemlju zbog borba što se vode od 24. veljače.

- To više nećemo trpjeti - dodala je u kratkoj pisanoj izjavi.

Izgon diplomata iz Njemačke događa se nakon sličnih odluka u nizu zemalja EU-a ovih dana.

Ministrica je još jednom oštro osudila "nevjerojatnu okrutnost ruskih čelnika i svih koji slušaju njihovu propagandu", napose u Buči, mjestu blizu Kijeva koje su ukrajinske snage oslobodile i gdje je u subotu otkriven velik broj trupala koja su ležala na ulicama ili su nabrzinu ukopana.

Snimke iz Buče "svjedoče (...) o želji za istrjebljenjem koja prelazi sve granice", rekla je ministrica iz redova Zelenih koja je ove strahote što ih ukrajinski predsjednik pripisuje ruskim snagama ranije nazvala "ratnim zločinom" i "zločinom protiv čovječnosti".

Njemačke vlasti sumnjaju da diplomati na koje se odnosi odluka o izgonu surađuju s ruskom obavještajnom službom i sada imaju pet dana da napuste Njemačku, doznaje France Presse.

Njemačka odluka dolazi nekoliko sati pošto je Litva, također članica EU-a, protjerala ruskog veleposlanika u Vilniusu zbog zločina koji se pripisuju ruskoj vojsci.

Francuska ima namjeru protjerati 35 ruskih diplomata "čije su aktivnosti protivne njezinim interesima", objavio je izvor blizak francuskom ministarstvu vanjskih poslova.

"Taj potez dio je europskog pristupa", pojašnjeno je u priopćenju ministarstva u kojem se ne navodi broj ruskih diplomata koji će biti protjerani iz zemlje.

"Naša prva odgovornost je uvijek zajamčiti sigurnost Francuza i Europljana", precizira se u tekstu.

Moskva je odmah objavila da će odgovoriti na francusku odluku, objavio je Interfax, citirajući rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Od početka invazije na Ukrajinu desetci izgona diplomata dogodili su se u Sjedinjenim Državama, u Nizozemskoj, Irskoj, Poljskoj, u baltičkim zemljama i u istočnoj Europi.

Njemačka je zadnjih godina već protjerala više ruskih diplomata, napose pošto je 2019. ruski državljanin u Berlinu ubio predstavnika čečenske oporbe, što je njemački sud ocijenio ubojstvom izravno naručenim iz Moskve. 

Rusija će objavila da će odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Njemačke, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.