Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
75 komentara

Bernardić o pašnjak-vili Lovre Kuščevića: Ovo je Vlada afera

Slučajni mercedesi u dvorištu, roštiljarnice od 150 kvadrata, neprijavljene vile, ova Vlada je Vlada afera, svaki dan nova afera, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić o slučaju ministra uprave Lovre Kuščevića

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
75 komentara

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je slučaj ministra uprave Lovre Kuščevića koji 11 godina nije upisao kuću u katastar i koju iznajmljuje turistima, a u online katastru vodi se kao pašnjak.

NIJE UPISAO KUĆU U KATASTAR: Kuščević: Ne mogu pratiti sve to, imam ja puno nekretnina...

- Slučajni mercedesi u dvorištu, roštiljarnice od 150 kvadrata, neprijavljene vile, ova Vlada je Vlada afera, svaki dan nova afera - rekao je Davor Bernardić.

Podsjećamo, Ministar uprave Lovro Kuščević izgradio je kuću u Nerežišćima na Braču, ali je 11 godina nije upisao u katastar. 

- Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti. Promaklo mi je to. Dao sam zahtjev da se evidentiraju u katastru sve moje nekretnine - rekao je Lovro Kuščević o kući u Nerežišću koja se u online katastru još vodi kao pašnjak.

NIJE JU UPISAO U KATASTAR Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču

'Turistička sezona je loše počela'

Bernardić je pričao i o prijedlogu da se smanji PDV u turizmu. Naime, založio se da se u saborsku proceduru uključi prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) po kojem bi se stopa PDV-a na usluge smještaja u turizmu snizila s 13 posto na pet posto te da se PDV u ugostiteljstvu snizi s 25 na 13 posto. 

- Manji PDV u turizmu znači veće plaće u turizmu i veće investicije -  rekao je Bernardić.

Upozorio je da je ovogodišnja turistička sezona izrazito loše počela te se sada ugostitelji bore s prevelikim poreznim opterećenjem i nedostatkom radnika te zbog smanjenog broja radne snage i gostiju ne mogu normalno poslovati. Uz to, naveo je, došlo je do oporavka nama konkurentskih zemalja na Mediteranu koje imaju niže stope PDV-a u ugostiteljstvu i hotelski smještaj.

Bernardić je upozorio i kako je sadašnja vladajuća većina izvršila više velikih poreznih udara na turistički sektor. Također, u fazu savjetovanja ušao je i novi zakon o neprocijenjenom turističkom zemljištu koji će, smatra, dovesti do novog opterećenja za ranjivi turistički sektor, a što će se odraziti i na njegovo poslovanje, konkurentnost i daljnji razvoj. Bernardić je podsjetio i da je SDP-ova vlada 2013. smanjila namete turističkom sektoru čime su povećali investicije, plaće i nikad jači razvoj turizma.

'Profitirali su samo trgovački centri'

Istaknuo je i da je vladina politika, po pitanju poreznog rasterećenja, potpuno promašena.

Umjesto da su dvije milijarde poreznog rasterećenja usmjerili u rast plaća oni su ih usmjerili za rast plaća 15.000 najbogatijih u zemlji te su smanjili PDV na meso i povrće, koje nije pojeftinilo.

- Hrana nije pojeftinila i profitirali su isključivo vlasnici trgovačkih centara - kazao je Bernardić.

Saborski zastupnik i predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić rekao je kako je analiza Hrvatske udruge poslodavaca pokazala da je naša konkurentnost na najnižoj razini dok, s druge strane, imamo najveći udio prihoda države u BDP-u, 46 posto, u cijeloj EU. No, s druge strane, porezni prihodi u zadnje tri godine porasli su za 30 milijardi kuna što govori da ima prostora za snižavanje poreznog rasterećenja. Grčić je upozorio i da su investicije u cijelom poduzetničkom sektoru u prošloj godini iznosile samo 24 milijarde kuna, a normalno je da one iznose između 50 i 60 milijardi kuna.  

Smatra kako nam trebaju dugoročni temelji održanja i rasta gospodarske stabilnosti te zapošljavanja i rasta standarda zaposlenika, umirovljenika i drugih. Za smanjenje stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo založila se i gradonačelnica Supetra Ivana Marković upozorivši da ovogodišnja turistička sezona nije dobro počela.

Navela je i da se naša zemlja u turizmu suočava s dva velika problema - 'buđenjem' konkurentskih zemalja te nedostatkom radne snage. Dodala je kako je na otoku Braču problem nedostatak domaće radne snage te se suočavaju s velikim administrativnim preprekama ukoliko žele zapošljavati sezonske radnike iz inozemstva. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message