News

Komentari 9

Bernardić: 'Plenković ih huška da prikrije kriminal i korupciju'

Bernardić: 'Plenković ih huška da prikrije kriminal i korupciju'

Ne bih želio vjerovati da postoji veza između izbora glavne državne odvjetnice i pokušaja političkog pritiska od strane predsjednika Vlade na neovisnost institucija, zaključio je Bernardić.

 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u srijedu da je predsjednik Vlade Andrej Plenković prekoračio svoje ovlasti jer "huška neovisne institucije na SDP kako bi prikrio kriminal i korupciju u HDZ-u".

Komentirajući kritike iz HDZ-a da predsjednik Zoran Milanović u kampanji "igra za SDP", Bernardić je rekao da "oni svašta kažu jer su u panici".

- Pokušavaju skrenuti temu s bitnog - rekao je i ocijenio neprihvatljivom reakciju predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića u kojoj, kako kaže:

- Prekoračuje ovlasti i de facto huška institucije, koje bi trebale biti neovisne, na SDP ne bi li prikrio kriminal i korupciju u HDZ-u i hapšenja HDZ-ovaca zadnjih dana.

Za Milanovića je rekao da se pokazao kao predsjednik svih građana Hrvatske, da se drži neutralno, da ne prekoračuje svoje ustavne ovlasti i da ono što je pričao u kampanji sada provodi u djelo.

Bernardić se time osvrnuo na Plenkovićevu izjavu da očekuje da policija i DORH procesuiraju i afere koje su vezane i za SDP spominjući "recentan primjer oko javne nabave oko Europske prijestolnice kulture u Rijeci".

Bernardić: Plenković prekoračuje ovlasti i kad sam brani ministra Ćorića

Indikativno je da je predsjednik Vlade prekoračio svoje i ovlasti i kada sam brani od odgovornosti ministra Tomislava Ćorića koji je upleten u dvije velike i skandalozne afere, INA i vjetroelektrane, gdje cijela javnost vidi njegovu odgovornost, rekao je Bernardić.

- To samo pokazuje da je i predsjednik Vlade, štiteći ga, možda i sam direktno odgovoran, a s druge strane, to je njegov prvi suradnik, tvorac i pisac njegovog predizbornog programa za sljedeće četiri godine iz kojeg se jasno da iščitati smjer HDZ-a u tom razdoblju, a to je korupcija. Mogu samo pozvati građane da 5. srpnja kažu 'ne' lopovskoj Vladi - poručio je predsjednik SDP-a.

DORH nije nikoga procesuirao tri godine, na što smo ukazivali, a u isto vrijeme, glavna državna odvjetnica koja je izabrana na zadnjoj sjednici Sabora, bila je zamjenica bivšem glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću koji zadnje tri godine nije procesuirao korupciju, napomenuo je.

- Ne bih želio vjerovati da postoji veza između izbora glavne državne odvjetnice i pokušaja političkog pritiska od strane predsjednika Vlade na neovisnost institucija - zaključio je Bernardić.Ne bih želio vjerovati da postoji veza između izbora glavne državne odvjetnice i pokušaja političkog pritiska od strane predsjednika Vlade na neovisnost institucija - zaključio je Bernardić.