Obavijesti

News

Komentari 80

Beroš: 'Cijepljenje uvodimo i u ljekarne, a izdavat će i potvrde'

Beroš: 'Cijepljenje uvodimo i u ljekarne, a izdavat će i potvrde'

Cijepljenjem biramo zdravlje, uspješnu turističku sezonu, financijsku stabilnost, a necijepljenjem biramo nešto drugo. Koji ćemo scenarij izabrati, ovisi o nama samima, poručio je Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako su zadnja dva tjedna najveći broj novih slučajeva zabilježili Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija. Zadnjih tjedan dana, naglasio je, imamo porast novih slučajeva u cijeloj Hrvatskoj za 46,1 posto. 

- Situacija je u pojedinim županijama upozoravajuća, stoga zahtijeva dodatno pojačano praćenje i oprez. Mala žarišta vrlo lako mogu preokrenuti situaciju, a nepotrebno. U cilju povećanja dostupnosti cjepiva i izdavanja COVID potvrda o cijepljenju, Vijeće Ljekarničke komore jednoglasno je podržalo prijedlog Ministarstva zdravstva o provođenja cijepljenja i izdavanja potvrda i u ljekarnama - najavio je ministar novost. 

Plenković o mjerama: 'Mogao bih se složiti s Milanovićem. Istu sam stvar ja rekao još ranije...'
Plenković o mjerama: 'Mogao bih se složiti s Milanovićem. Istu sam stvar ja rekao još ranije...'

Cijepljenje će se, dodao je, obavljati pod nazorom liječnika. U tijeku je informatička priprema za njihovo uključivanje u ovaj proces koji nam je zaštekao.

- Ova Vlada je omogućila besplatno cijepljenje protiv Covida svima u Hrvatskoj, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje, čime doprinosimo globalnom naporu suzbijanja pandemije - poručio je. 

Istaknuo je kako 45 posto starijeg stanovništva od 80 godina, koje čini najrizičniju skupinu, još nije cijepljeno.

- Cijepljenjem biramo zdravlje, uspješnu turističku sezonu, financijsku stabilnost, a necijepljenjem biramo nešto drugo. Koji ćemo scenarij izabrati, ovisi o nama samima. Teorije zavjere o ugradnji čipova i slično spadaju u žanr znanstvene fantastike i apeliram na građane da se informiraju kod stručnjaka - poručio je. 

Dodao je i kako je jučer u Ministarstvu online putem održana edukacija o cijepljenju za sve zaposlenike. 

Kaić: Ne znam kako nagnati ljude da vjeruju povjerenim informacijama. Posvuda su
Kaić: Ne znam kako nagnati ljude da vjeruju povjerenim informacijama. Posvuda su

- Stručnjaci su iznijeli znanstvene činjenice o cjepivu i odgovarali na pitanja. Vjerujem da će naš primjer slijediti i ostali resori u javnom, ali i privatnom sektoru - rekao je Beroš i naglasio kako se svi poslodavci mogu javiti Službi za medicinu rada HZJZ-a za besplatne edukacije.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, podsjetio je na jučerašnju novu odluku o ulasku u zemlju, koja se odnosi na one koji dolaze iz UK, Cipra, Rusije i Indije. Bez obzira jesu li cijepljeni ili preboljeli bolest, od ponedjeljka će morati predočiti i negativan test.

- Ali pripremamo i novi set nužnih epidemioloških mjera. Nova odluka koju ćemo objaviti sutra stavlja naglasak na kontrolu pridržavanja mjera. To je također od ponedjeljka. S obzirom na intenzitet i velik broj ljetnih događaja i okupljanja u priobalju, njihov nadzor je jedino moguć potpunim angažmanom lokalnih stožera i ostalih službi - istaknuo je naglasivši kako od sada lokalni stožeri imaju ovlast ne izdati dozvolu za održavanje nekog događaja ako procijeni da je rizičan.