News

Komentari 69

Beroš o dugovima: Dogovorili smo otplatni plan do kraja 2021.

Beroš o dugovima: Dogovorili smo otplatni plan do kraja 2021.

Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnice i 600 milijuna kuna za ljekarne, rekao je ministar financija Zdravko Marić i dodao da misli kako ih više neće viđati na ovim sastancima

Nakon popodnevnog sastanka s predstavnicima veledrogerija ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je dogovoren 'otplatni plan do kraja godine'. 

- 'Suglasni smo da je naš dugoročni cilj provesti reformu zdravstvenog sustava - rekao je Beroš i dodao kako se treba naglasiti napor koji u COVID krizi ulaže zdravstveni sustav.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako će u sljedeća tri mjeseca napraviti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnicam prema veledrogerijama i dobavljačima.

- Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnice i 300 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu računamo na rebalans i financijsku injekciju koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Mislim da nas više nećete viđati na ovim sastancima - rekao je ministar Marić. 

Kaže kako će u lipnju obaviti jednokratnu isplatu od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 760 prema bolnicama.

- Velika hvala ministrima što su našli ova sredstva - rekla je Diana Percač iz koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

- Žao mi je što je došlo do ove situacije, što su neki pacijenti ostali bez lijekova, toplo se nadam da se to više nikada neće dogoditi - dodala je.

U razgovoru za Hinu Percač je pojasnila kako će do kraja godine ljekarne redovito dobivati ono što im HZZO svaki mjesec doznačuje, a bolnice iznose koji neće dozvoljavati daljnji rast duga. Zadovoljna je postignutim dogovorom.

"To jesu rokovi van ugovornih i zakonom definiranih, ali su, s obzirom na cijelu situaciju, prihvatljivi rokovi za nas kao veledrogerije, a vjerujem i za naše dobavljače i proizvođače lijekova", istaknula je.

 

Najčitaniji članci