News

Komentari 58

Beroš o otkriću s Ruđera: 'Zasad je nemoguće reći koji je to soj'

Beroš o otkriću s Ruđera: 'Zasad je nemoguće reći koji je to soj'

Ministar zdravstva komentirao je otkriće znanstvenog tima Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković (IRB) koji je identificirao prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj

 - Stvari nisu tako jednostavne. Na Institutu Ruđer Bošković detektirana je jedna od mogućih mutacija koje karakteriziraju ne samo brazilski, nego i južnoafrički i britanski soj virusa. Čuo sam se s dr. Vugrekom, rekao je da je sekvenciranje cijelog genoma virusa u postupku i za tjedan dana ćemo imati kompletnu informaciju - prokomentirao je ministar Beroš  uoči sjednice Vlade otkriće Znanstvenog tima pod vodstvom dr.sc. Olivera Vugreka.

 - Po ponašanju, brazilski je soj ekvivalent britanskom soju. No, jedna mutacija na tom šiljku nalazi se u svim sojevima. Zato je sad nemoguće reći je li to brazilski, britanski ili južnoafrički ili će biti neka hrvatska varijanta virusa. Svaka pojedina varijanta virusa ima specifične mutacije, ovo je jedna od njih.

S kliničkog aspekta ta je mutacija nađena u sklopu analize 50 uzoraka. S obzirom na vremenski odmak nema kliničkih parametara za ubrzano širenje pandemije - naglasio je Beroš.

Otkrio je da je mutacija pronađena 30. siječnja kod bolesnika iz Zagreba.

Beroš o ruskom cjepivu: 'Vozimo na dva kolosijeka'

Na pitanje kako se može govoriti o ruskom cjepivu kada ono još nije niti odobreno, Beroš kaže da će se ili tražiti privremeno odobrenje korištenja neodobrenog cjepiva, kao što je učinila Mađarska, ili će se čekati odluku EMA-e.

- Mi trenutno vozimo na oba kolosijeka. Poznat je regularni put za priznavanje cjepiva. Za nas je to odobrenje EMA-e. No, neke države su tražile drugi način, da njihove regulatorne agencije putem interventnog uvoza izdaju privremena odobrenja za upotrebu neodobrenog lijeka. Taj put odabrala je Mađarska. Mi smo odlučili zatražiti dodatnu dokumentaciju, da vidimo zadovoljava li zakonsku regulativu za interventni uvoz. Želimo to napraviti da uključimo sve opcije - istaknuo je ministar zdravstva.

Najčitaniji članci