News

Komentari 149

Beroš otkrio kada bi moglo doći do velikog popuštanja mjera: Ne mogu vam reći za maske...

Beroš otkrio kada bi moglo doći do velikog popuštanja mjera: Ne mogu vam reći za maske...

Obnova u potresu oštećenog dijela bolnice u Klaićevoj pokazuje jasnu strategiju Vlade i Ministarstva zdravstva za oporavak zdravstvenih kapaciteta, poručio je ministar na otvorenju novog bloka u Dječjoj bolnici

Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u srijedu preuređeni novi operacijski blok u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, istaknuvši da je to prvi obnovljeni bolnički prostor u Zagrebu nakon potresa, u čije je uređenje uloženo 26,2 milijuna kuna.

Obnova u potresu oštećenog dijela bolnice u Klaićevoj pokazuje jasnu strategiju Vlade i Ministarstva zdravstva za oporavak zdravstvenih kapaciteta, poručio je ministar na otvorenju novog bloka u Dječjoj bolnici.

Operacijski blok, ukupne vrijednosti 26,2 milijuna kuna, potpuno je obnovljen zahvaljujući sredstvima iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020.“ te intervencijom Ministarstva zdravstva koje je preraspodjelom sredstava u proteklom dvogodišnjem razdoblju osiguralo 10,6 milijuna kuna za građevinske radove i operacijske dvorane stradale u potresu.

U novom su bloku dvije potpuno opremljene operacijske dvorane, a ministar je poručio da je "u fokus dodatno stavljena učinkovitost i izvrsnost Klaićeve bolnice kao i unaprjeđenje kvalitete bolničke skrbi za djecu s područja Zagreba i okolice, ali i cijele Hrvatske“.

Nove dvorane opremljene su najsuvremenijom opremom prilagođenom potrebama i zahtjevima dječje dobi te su integrirane u postojeći operacijski trakt, izjavio je ravnatelj bolnice Goran Roić.

Paralelan rad na drugim strateškim projektima 

Puštanje u rad novih dvorana i osposobljavanje smještajnih kapaciteta Dječje bolnice u Klaićevoj prvi je značajan iskorak u oporavku zdravstvenih kapaciteta Zagreba nakon potresa, dodao je ravnatelj.

Proširenje i opremanje operacijskog bloka u Klaićevoj dodatno će poboljšati ishode liječenja djece, uvjete rada bolničkog osoblja te će umanjiti broj dana hospitalizacije, a ministar najavljuje i druge slične projekte u zagrebačkom zdravstvenom sustavu.

- Uz Kliniku za dječje bolesti, paralelno razvijamo druge strateške projekte, poput Nacionalne dječje bolnice Blato, Imunološkog zavoda, Helikopterske hitne medicinske pomoći, te nam predstoje najavljeni reformski koraci kojima vraćamo pacijenta u samo središte zdravstvenog sustava- poručio je Beroš.

Vezano uz sanaciju posljedica zagrebačkog potresa, temeljem javnog poziva Ministarstva zdravstva za dodjelu bespovratnih sredstava dosad su sklopljeni ugovori sa 60 prijavitelja čiji su osnivači država ili Grad Zagreb, ukupne vrijednosti 2,3 milijardi kuna, od čega je 850 milijuna kuna financirano iz EU Fonda solidarnosti, a 1,45 milijardi kuna iz ostalih izvora.

Beroš je komentirao i  nagađanja o popuštanju mjera od Uskrsa. Nagađa se da se ukida ograničenje radnog vremena i da se ukidaju COVID potvrde za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

- Neću vam otkriti kada ćemo skidati maske, ali svakodnevno promišljamo o tome. Na idućoj Vladi bit će govora o tome - otkrio je. 

- One će sigurno ostati u zdravstvu i socijali - kazao je. 

- Blažeg popuštanja mjera će sigurno biti, ali za maske, vam ne mogu reći, ali svi jedva čekamo popuštanje mjera - naglasio je.