News

Komentari 35

Beroš poništio natječaj, bivši Sanaderov ministar ostaje bez posla vrijednog milijun kuna

Beroš poništio natječaj, bivši Sanaderov ministar ostaje bez posla vrijednog milijun kuna

Na dio natječaja prijavila se tvrtka čiji je vlasnik Neven Ljubičić, bivši HDZ-ov ministar. Da je prošao na natječaju, nadzirao bi izabranu cvjećarsku IT firmu

Ministarstvo zdravstva poništilo je postupak javne nabave za posao na koji se javio bivši HDZ-ov ministar Neven Ljubičić, koji tako ipak neće dobiti milijun i nešto kuna kako bi nadzirao IT poslove koje će obavljati čuvena cvjećarka. Iz Ministarstva su poslali priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Na prijedlog članova Stručnog povjerenstva za javnu nabavu u predmetnom postupku usluge stručnog koordinatora (Key Expert) u projektu e-Bolnice, nakon izvršenog pregleda i ocijene ponude, a sukladno saznanjima o radu dr.sc. Nevena Ljubičića u Povjerenstvu eZdravstva koji je ujedno i vlasnik tvrtke Aeonona Consulting, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o poništenju postupka predmetne nabave još 13. travnja 2021.

Nakon višemjesečne procedure pregleda i ocjene ponude, 13. travnja donesena je odluka o poništenju postupka nabave u tom dijelu. Iz privitaka javno objavljenog zapisnika u pregledu i ocjeni ponude, koji se nalaze u Elektroničkom oglasniku javne nabave, vidljivo je da je osnovana sumnja na potencijalni sukob interesa postajala puno prije objavljenih medijskih napisa na tu temu.

U slučaju na sumnju pogodavanja gopodarskom subjektu, važno je naglasiti da postoje zakonske mogućnosti za traženje izmjene kriterija za odabir poput žalbe na dokumentaciju o nabavi i ostalih pravnih lijekova.

Bitno je napomenuti da je ovaj postupak dio EU projekta koji se financira iz fondova EU te samim time podliježe izuzetno strogim pravilima i kontrolama."

Što se zapravo dogodilo?

Vili Beroš, pisali smo jučer, odobrio je milijunski IT posao tvrtki koja je najpoznatija po izradi cvjetnih aranžmana. Međutim, na istom natječaju uočen je još jedan neobičan detalj. Na natječaj koji je razdvojen u dvije grupe (A i B), za posao stručnog koordinatora u Grupi B prijavila se jedna jedina tvrtka, osnovana dvadesetak dana prije roka. Vlasnik joj je bivši Sanaderov ministar, Neven Ljubičić.

Posao iz Grupe A, odnosno zadatak izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije u projektu e-Bolnice pripao je dvjema tvrtkama koje su se prijavile kao zajednica ponuditelja. Tvrtke se zovu Dimeros i Navada, a potonja je najpoznatija po svojoj cvjećarskoj djelatnosti. Godinu dana prije natječaja imala je samo 1100 kuna prihoda. Nema zaposlenih. Te dvije tvrtke su dobile 3.35 milijuna kuna za svoj posao, odnosno 4.19 milijuna kuna s PDV-om

Firma bivšeg ministra

Grupa B iz natječaja obuhvaća usluge stručnog koordinatora u projektu eBolnice. Na taj dio natječaja prijavila se jedna jedina tvrtka - Aenona Consulting. Njen vlasnik i direktor je Neven Ljubičić, bivši HDZ-ov ministar zdravstva i socijalne skrbi. Zanimljivo, tvrtka je, prema sudskom registru, osnovana početkom kolovoza 2020., samo dvadesetak dana prije 25.8., odnosno isteka roka za dostavu ponuda za natječaj. Procijenjena vrijednost nabave za ovaj dio posla iznosi 1.14 milijuna kuna bez PDV-a, a prema zapisniku o javnom otvaranju ponuda, Aenona je ponudila 10 tisuća kuna nižu cijenu - 1.13 milijuna kuna.

Taj stručni suradnik, navodi se u natječajnoj dokumentaciji, trebao bi biti "zadužen za praćenje projekta provedbe svih elemenata projekta, koordinaciju i nadzor aktivnosti projekta". Odnosno, tkogod bude izabran, trebat će nadzirati Navadu, firmu koja se, uz IT, bavi cvjećarstvom.

Još nema odluke

Jučer smo se čuli s Ljubičićem koji nam je rekao da nije prošao na natječaju. Također, jučer su nam stigli i odgovori od Ministarstva zdravstva u kojima navode da za Grupu B, odnosno za usluge stručnog koordinatora nisu donijeli odluku o odabiru. Dakle, negirali su donošenje odluke o odabiru Ljubičića. 

Zamolili smo ih da prokomentiraju činjenicu da je Ljubičićeva tvrtka osnovana samo dvadesetak dana prije roka za podnošenjem ponuda i upitali ih je li ministar Beroš u prijateljskim odnosima s Ljubičićem. 

- Svi postupci javne nabave provode se sukladno Zakonu o javnoj nabavi i pripadajućim podzakonskim propisima, a u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi koji je trenutno na snazi, u otvorenom postupku javne nabave ponudu može, u roku za dostavu, dostaviti svaki zainteresirani gospodarski subjekt. Prof. Beroš profesionalno poznaje prof. Ljubičića obzirom da obojica dugo godina djeluju u istim stručnim krugovima - odgovorili su nam iz ministarstva. 

Odgovara uvjetima

Zanimljivo, u natječajnoj dokumentaciji naglašavaju poželjne kvalifikacije za posao stručnog koordinatora, a koje uključuju iskustvo vođenja i koordinacije minimalno jednog nacionalnog projekta koji je u nacionalni zdravstveni sustav uvodio nove medicinske programe, kao i iskustvo vođenja ili upravljanja bolničkim zdravstvenim sustavom s minimalno 4 kliničkih bolničkih centara, 3 kliničke bolnice te 20 općih bolnica. Također, mora imati status najmanje redovitog profesora u trajnom zvanju, mora biti specijalist iz jedne od specijalizacija u Republici Hrvatskoj te mora raspolagati stručnim znanjem i iskustvom iz područja ugovaranja medicinskih usluga s bolnicama sa strane zdravstvenog osiguranja. Ljubičić, kako se čini, zadovoljava ove uvjete.

Najčitaniji članci