Obavijesti

News

Komentari 16

Beroš: Preživjeli od raka su i najveći zagovaratelji prevencije

Beroš: Preživjeli od raka su i najveći zagovaratelji prevencije

U Zagrebu je u nedjelju prvi puta obilježen Dan preživjelih protiv raka, a tom prigodom ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je važnost prevencije u suzbijanju ove opake bolesti te poručio da su preživjeli od raka heroji

VIDEO

Svi preživjeli od raka u Hrvatskoj zaslužuju naše najveće poštovanje i priznanje za neizmjernu hrabrost, entuzijazam i snagu kojom su prebrodili ovu opaku bolest koja pogađa svaku treću osobu u Hrvatskoj, rekao je ministar.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Perkutana ablacija VIDEO

Svima njima ključna je poveznica pravovremeni odlazak liječniku i prepoznavanje važnosti Nacionalnih preventivnih programa.

To ih čini našim najsnažnijim zagovarateljima prevencije u brizi za zdravlje nacije, istaknuo je Beroš u povodu obilježavanju prvog Dana preživjelih protiv raka u Hrvatskoj na Cvjetnom trgu, koji je okupio preživjele protiv raka te brojne predstavnike udruga, organizacija i djelatnika iz zdravstvenog sustava.

Prema najnovijim podacima Eurostata za 2020. Hrvatska se, u odnosu na 2019., spustila s drugog mjesta po smrtnosti od raka na nešto niže četvrto mjesto.

To predstavlja pomak u pozitivnom smjeru, ali i upozorava da naši građani boluju više od prosjeka Europske unije uslijed kasnijeg odlaska liječniku, nezdravih navika, nedovoljne zdravstvene pismenosti kao i starenja populacije.

Sve navedeno razlog je za stavljanje u fokus preventivnih pregleda i programa, koji su ujedno jedan od ciljeva reformskih mjera ministra Beroša.

U Zagrebu su zamrzavanjem ubili rak: Novi pacijenti već za dva tjedna mogu ići na zahvat
U Zagrebu su zamrzavanjem ubili rak: Novi pacijenti već za dva tjedna mogu ići na zahvat

- Nacionalni preventivni programi, napredak u dijagnostici i liječenju zloćudnih bolesti stvaraju sve preduvjete za bolje ishode liječenja, dodatno smanjenje smrtnosti i povećanje kvalitete života oboljelih - upozorio je Beroš.

Naši građani zbog straha ili banaliziranja simptoma sami sebe zakidaju za te blagodati medicine i našeg zdravstvenog sustava.

- Stoga su upravo naši reformski koraci usmjereni na reviziju postojećih Nacionalnih preventivnih programa i izradu novih te smo intenzivirali i aktivnosti oko preventivnih pregleda kao i dodatnog promicanja zdravih životnih navika i podizanja zdravstvene pismenosti kroz međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja - poručio je ministar. 

Nema na čemu, Vili: Evo slika dokumenta u kojem KBC Osijek izmišlja Ustav i zakon
Nema na čemu, Vili: Evo slika dokumenta u kojem KBC Osijek izmišlja Ustav i zakon

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Sivio Bašić zahvalio je preživjelima na hrabrosti ranog suočavanja sa svojom bolešću kao i dijeljenju osobnih priča sa širom javnošću kako bi svojim primjerom pokazali koliko je važno raditi na prevenciji i na vrijeme potražiti liječničku pomoć.

Dodao je da je Akcijski plan za borbu protiv raka za iduće trogodišnje razdoblje spreman i u finalnoj je fazi međuresornog usuglašavanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...