News

Komentari 2

Beroš: Smrtnost od raka dojke pala za 25 posto zbog odaziva na program ranog otkrivanja

Beroš: Smrtnost od raka dojke pala za 25 posto zbog odaziva na program ranog otkrivanja

Rak dojke najčešći je zloćudni uzrok smrti u većini zemalja svijeta, dok se u Hrvatskoj nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i kolorektalnog raka

 U Hrvatskoj je smrtnost od raka dojke u padu za 25 posto, a ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u subotu kako je riječ o kontinuiranom smanjenju koje je rezultat odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

- Kontinuirano smanjenje smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj ohrabruje i pokazuje smisao odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi u kontinuitetu i tijekom epidemije te upravo ulazi u sedmi ciklus poziva žena na mamografski pregled. Nije nova paradigma, ali je valja iznova vratiti u središte našeg djelovanja i osvještavanja javnosti. Tom prilikom zahvaljujem se i udrugama koje svoj život posvećuju educiranju građana o važnosti prevencije i borbi protiv raka dojke te ukazuju na poboljšanja koje je potrebno učiniti u našem sustavu. Svi oni su važni sugovornici na navedenu temu kao i u samoj preventivi koja je jedan od fokusa našeg djelovanja u najavljenim reformskim koracima- izjavio je ministar Beroš.

U sklopu Programa, prema službenim podacima odaziv obavljanja mamograskih pregleda je oko 60%, a raspon odaziva prema županijama kreće se između 45 i 80% s najvećim odazivom u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

- Naš cilj je povećati 60% odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke ne samo zbog bolje statistike u liječenju i smrtnosti od raka dojke već zbog činjenice da iza svake od tih brojki stoji život osobe koji se možda mogao spasiti odlaskom na preventivni pregled. Uz redovno odvijanje Nacionalnog programa, savjetovanja i terapije, u proceduru je upućen i Akcijski plan za borbu protiv raka za iduće trogodišnje razdoblje. To je prvi korak u implementaciji Nacionalnog plana borbe protiv raka što pokazuje da nije samo lista lijepih želja već realan plan koji uključuje zanavljanje radiološke opreme, uspostavu onkološke mreže i baze onkoloških podataka, kao i prevenciju, rano otkrivanje, adekvatno liječenje i rehabilitaciju bolesnika. Samim time je evidentno da je riječ o vremenski, financijski i logistički zahtjevnom koraku koji se ne može učiniti naprečac i traži jasno određenu proceduru provedbe kako bi se realizirao na adekvatan način- dodaje ministar Beroš.

Rak dojke najčešći je zloćudni uzrok smrti u većini zemalja svijeta, dok se u Hrvatskoj nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i kolorektalnog raka. To je dijelom rezultat spomenute provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, započetog još 2006. godine ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Cilj program je rano otkrivanje, a samim time liječenje je uspješnije, poboljšana kvaliteta života oboljelih i smanjen mortalitet. No, gdje staje odgovornost sustava, počinje odgovornost građana stoga je neizmjerno važno naglašavati važnost odazivanja na preventivne preglede kojima se može spriječiti i kontrolirati ova opaka bolest.

Najčitaniji članci