Obavijesti

News

Komentari 54

Beroš: 'Stanje u zdravstvu je loše, pred nama je puno posla'

Beroš: 'Stanje u zdravstvu je loše, pred nama je puno posla'
1

Premijer Plenković predstavio je pred saborskim Odborom za zdravstvo Vilija Beroša za novog ministra zdravstva. Beroš je otvoreno istaknuo da je stanje loše, ali da će se potruditi svim snagama unaprijediti ga

VIDEO

Temeljem našeg razgovora, Beroš je prihvatio moju ponudu da ga predložim za ministra zdravstva te na Odboru očekujem da dobije povjerenje i da mu sutra povjerenje izglasuje i Sabor. Poručio je premijer Andrej Plenković u četvrtak, dva dana nakon što je smijenio Milana Kujundžića zbog afere s nekretninama, predstavljajući kandidata za novog ministra zdravstva Vilija Beroša pred saborskim Odborom za zdravstvo.

Beroš je trenutno, od 2018. godine, na funkciji pomoćnika u Ministarstvu zdravstva, a Plenković je istaknuo kako se radi o čovjeku koji poznaje sustav.

- Beroš je specijalist neurokirurgije koji je veći dio karijere radio u KBC-u Sestre milosrdnice. Usporedno je razvijao i znanstvenu karijeru, doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja molekularne biologije, ima status izvanrednog profesora u znanstvenom području biomedicinskih znanosti. Dr. Beroš bio je aktivan i u brojnim znanstveno-istraživačkim projektima, stalni je sudski vještak, ima niz znanstvenih i stručnih radova. Temeljem svojeg političkog angažmana, član je HDZ-a, pridonio je radu ove Vlade u Ministarstvu zdravstva od 2018. godine na dužnosti pomoćnika ministra - istaknuo je premijer.

Beroš se kratko predstavio i sam poručivši kako će "ponuđenu časnu ministarsku dužnost probati obavljati odgovorno i hrabro." Vrlo otvoreno je naglasio kako je stanje u zdravstvu loše. 

- Mislim da je vrijeme da se o stanju o zdravstvu počne govoriti ozbiljno. Problemi nisu od jučer, desetljni su. Preuzimam dio dosadašnje odgovornosti kao pomoćnik zdravstva, no u okviru svog djelovanja nastojao sam unaprijediti određene stvari, a mislim da sada, s tim iskustvom, mogu napraviti još i više. Pred nama je velik posao - istaknuo je.

Članovi odbora ispitivali su ga što u ovom kratkom roku od svega nekoliko mjeseci do parlamentarnih izbora namjerava učiniti za poboljšanje sustava te koji su mu prioriteti. Beroš je naglasio kako će vrlo brzo pokrenuti aktivnosti na temu plaća liječnika kako bi se ispravile sve nepravilnosti, a nakon što je Vrhovni sud stao na stranu liječnika nakon tužbi zbog neplaćanja prekovremenih sati.

- Osobno sam frustriran tom činjenicom i godinu dana govorim u Ministarstvu da najozbiljnije moramo shvatiti problem prekovremenih sati rada liječnika i medicinskih sestara. Takvo ponašanje prema njima je aposlutno nedozvoljeno. Ako budem mogao, budite uvjereni da ću to promptno riješiti, a ako ne budem mogao ništa napraviti, priznat ću i istog trenutka otići - poručio je Beroš naglasivši da će dug biti plaćen.

- Ali vjerojatno ne jednokratno, morat ćemo razgovarati o isplati na rate. Liječnike koji su tužili bolnice treba kontaktirati i pokušati dogovorom definirati način obeštećenja - istaknuo je.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić, upitao ga je hoće li Vladi predložiti zakon o plaćama liječnika kojim bi se ispravile sve nepravilnosti i poslala poruka liječnicima da ih se poštuje.

- Neupitno je da je potrebno izraditi takav zakon. Bit će mi velika čast početi raditi na takvom zakonu i vrlo brzo ću po tom pitanju pokrenuti aktivnosti - poručio je Beroš.

Pokretanje videa...

03:33

SDP-ova Romana Jerković, koja idući tjedan odlazi u Europski parlament nakon što je izglasan Brexit, a Hrvatska dobila još jedan mandat koji je pripao SDP-u, naglasila je kako smo postali nacija s problemom debljine, alkohola, velikom stopom smrtnosti od raka pluća i debelog crijeva pa je Beroša upitala što misli učiniti da bi zdravlje nacije bilo bolje. Zanimalo ju je i što namjerava napraviti oko Hitne helikopterske medicinske službe. 

Među prioritetima je i sam posljednjih dana naglašavao upravo ustrojavanje Hitne helikopterske medicinske službe jer zna kako je živjeti na otocima, obzirom da je, kako je istaknuo, s otoka Hvara. 

- Za to se zalažem otkad sam došao u Ministarstvo. Dostupnost hitne zdravstvene pomoći od iznimne je važnosti. Znam da je kratak rok do izbora, ne mogu obećati da će ona biti implementirana, ali napravit ću sve da intenziviram dosadašnja nastojanja - istaknuo je. 

Naglasio je kako je zdravlje nacije gotovo pitanje nacionalne sigurnosti.

- Neki dan je utemeljen Nacionalni program borbe protiv raka. Nacionalni programi za borbu protiv određenih bolesti su put kojim trebamo ići, naglašavati preventivne aktivnosti. Najviše snage treba ulagati upravo u prevenciju - poručio je. 

SDP-ov Željko Jovanović istaknuo je kako Beroš nosi teret i odgovornost činjenicom da je bio desna ruka dosadašnjem ministru zdravstva koji je sustav učinio fiskalno neodrživim.

- Kao pomoćnik ministra nisam mogao donositi odluke preko ministra, mogao sam otići, a to bi bilo loše, pokazao bih slabost. Otišao bih, a ne bih probao učiniti ništa. Ali ostao sam i čekao svoju priliku. Poučen nekim lošim iskustvima, iako načelno odobravam najveći dio poteza bivšeg ministra, pokušat ću unaprijediti sustav. Sustav je neodrživ, ali ako me potvrdi Sabor na funkciju ministra, probat ću učiniti sve da taj sustav, koji godišnje gubi oko 100 milijuna kuna, dovedem u okvire normalnog funkcioniranja - rekao je Beroš.

Jovanovića je zanimalo što misli o uzgoju kanabisa u medicinske svrhe, ali i što će napraviti po pitanju Zakona o pobačaju.

- Što se tiče uzgoja kanabisa, u tijeku je izrada pravilnika. Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva evaluira praksu u okolnim zemljama i mislim da ćemo iznjedriti kvalitetan pravilnik. Ova Vlada želi biti krajnje odgovorna i definirati model uzgoja na odgovoran način. Nema smisla ulijetati u nešto, a da nije pravilno definirano. Drugo, osobno sam bio involviran u temu o pobačaju. To je duboko moralno, etičko i svjetonazorsko pitanje, tu jasnog odgovora nema. Imamo određene dosege, norme, ispod toga ne možemo ići - odgovorio je dr. Beroš.

SDP-ova Jerković dodala je kako političari ne bi smjeli vlasitite svjetonazore nametati drugima. 

- Vi ste vjerojatno protiv pobačaja, ja sam za pobačaj. Političari ne bi smjeli vlastite svjetonazore nametati drugima. Moramo omogućiti svim građanima da imaju slobodu živjeti po vlastitom svjetonazoru - istaknula je Jerković na što je Beroš ponovio kako smo dosegnuli određene norme koje ne možemo mijenjati. 

Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara, izrazio je nadu da će Beroš biti prvi ministar koji će riješiti problem sestrinstva.

- Treba voditi računa o ljudskim potencijalima, sestre su nam od posebne važnosti za funkcioniranje zdravstvenog sustava, oduvijek sam imao senzibiliteta za tu problematiku. Moramo raditi na uredbi o koeficijentima i uvažavati njihovu edukaciju i vjerujem da ćemo uspjeti riješiti tu problematiku - poručio je budući ministar.

HDZ-ov Ivan Ćelić upitao ga je u vezi s mentalnim zdravljem i nacionalnim programom dječje adolescentne psihijatrije, na što je Beroš poručio da Povjerenstvo radi na nacionalnom planu.

Predsjednica Odbora, mostova Ines Strenja, pitala je Beroša koji će mu potezi biti prvi kad zasjedne u ministarsku fotelju.  Istaknuo je kako ga čeka koordinacija ministara na razini Europske unije oko sprečavanja širenja koronavirusa. 

- Moramo pokazati najveću odgovornost. Nadam se da od prijetnje neće biti ništa, ali moramo se ponašati odgovorno - istaknuo je.

Strenja ga je upitala može li obećati sredstva za spinalni centar. 

- Sredstva su osigurana iz EU, ali nedostaje 18 milijuna kuna. Spinalni centar je krucijalan - istaknula je Strenja, a Beroš ju je ispravio istaknuvši kako nedostaje 20 milijuna kuna te je obećao da će probati naći način pronalaženja tih sredstva.

- To sam se u konačnici obvezao pravobraniteljici za invalidne osobe - istaknuo je.

Naposlijetku je Odbor podržao Beroša s devet glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim. SDP-ovci mu nisu dali povjerenje, dok je mostov Marko Sladoljev bio suzdržan.

- Ja cijenim vašu stručnost, ali ovoj vladi je istekao rok trajanja i razumjet ćete zašto ne mogu podržati vaš izbor - istaknuo je SDP-ov Jovanović.

Tijekom dana je u Sabor stigao i zahtjev bivšeg ministra Kujundžića za aktivacijom saborskog mandata. O tome treba glasati saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo, ali i potvrditi zastupnici na plenarnoj sjednici. U Sabor se vraća koncem idućeg tjedna jer se mandat može aktivirati u roku od osam dana.

O novom ministru Berošu glasat će se sutra u Saboru.

Novinarima je nakon saslušanja na Odboru poručio kako je s premijerom Plenkovićem vrlo ozbiljno razgovarao jer ga je zanimalo ima li što neprimjereno u njegovu ranijem životu i oko imovine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...