Obavijesti

News

Komentari 44

Beroš traži da inspekcija utvrdi jesu li bolnice dobro postupile u slučaju Mirele Čavajde

Beroš traži da inspekcija utvrdi jesu li bolnice dobro postupile u slučaju Mirele Čavajde

Inspekcija bi trebala saznati i tko je falsificirao potvrdu o pruženoj psihološkoj pomoći, zašto je trudnica čekala nalaze devet dana i tko ju je poslao na zahvat u Sloveniju

Zatražio sam od nadležnih zdravstvenih ustanova rješavanje pitanja pacijentice Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarstva zdravstva i HZZO-a da utvrde da li su dosadašnja postupanja bila odgovarajuća, rekao je u priopćenju ministar zdravstva Vili Beroš.

Odvjetnica Mirele Čavajde: Do zadnjeg trena čekamo komisiju, Beroš s nama nije razgovarao
Odvjetnica Mirele Čavajde: Do zadnjeg trena čekamo komisiju, Beroš s nama nije razgovarao

- Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih zdravstvenih ustanova uključenih u zahtjev trudne pacijentice Mirele Čavajde za poduzimanje medicinskih zahvata glede njene daljnje trudnoće i sudbine nerođenog djeteta, da se žurno pronađu rješenja tog problema u skladu sa zakonskim odredbama i stručnim procjenama. Nastavno na sve informacije koje su se pojavljivale u javnom prostoru o tome slučaju, posebno na njihovo različito tumačenje koje ne doprinosi istinitoj i cjelovitoj informiranosti, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zatražilo je od svojih inspekcija žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih djelatnika u ustanovama, u kojima je pacijentica primljena vezano uz rješavanje tog problema, kako bi se utvrdilo način postupanja. 

- Želimo utvrditi sve činjenice kako bismo spriječili bilo kakve proizvoljne ocjene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pozornost hrvatske javnosti - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i napomenuo da je opetovano zatražio od svih ustanova u javnom zdravstvenom sustavu i nadležnih ravnatelja da odgovorno i savjesno obavljaju svoje obveze prema pacijentima u skladu sa zakonskim, te stručnim i etičkim pravilima i dodaje:

- Naša je želja da pacijentica riješi za nju i njezino nerođeno dijete vrlo tešku i delikatnu situaciju u što je moguće mirnijoj atmosferi uz poštivanje njezine privatnosti koje je od početka narušeno te potrebnu empatiju uz što manje izloženosti pritisaka javnosti. Zato očekujem da se ovo pitanje riješi u skladu s našim zakonima i temeljem stručnih ocjena bez korištenja ovog slučaja za bilo kakve parcijalne interese bilo koje društvene ili političke skupine.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje o nalazima svojih inspekcija izvijestit će javnost - stoji u priopćenju. 

Udruga Solidarna pokrenula akciju za donacije Mireli Čavajdi, evo kako pomoći
Udruga Solidarna pokrenula akciju za donacije Mireli Čavajdi, evo kako pomoći

Ukoliko inspekcija uđe u sve četiri ustanove: KB Sveti Duh, KB Merkur, Vinogradsku i KBC Zagreb, po zakonu trebaju istražiti sve nepravilnosti, a među njima su: falsificirana potvrda o pruženoj psihološkoj pomoći koju je Mirela Čavajda dobila 6. svibnja, nakon što je sam ministar rekao da je njemu lakše kad zna da ju je dobila, slanje gospođe Čavajde u Sloveniju, odugovlačenje s rezultatima pretraga što je usporilo slučaj i dovelo do ometanja pružanja medicinske skrbi i neobična komisija čije osnivanje nije u nijednom zakonu, a donijela je odluku koja se kosi sa svim nalazima. Pitanje je i kako je ministar Beroš konzultirao 40 - ak ginekologa kad oni nisu liječili gospođu Čavajdu pa samim time nisu ni smjeli imati uvid u njene nalaze.