Plenković: Nacija koja želi biti konkurentna, ona se cijepi i ne razmišlja o tome dva puta | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 231

Plenković: Nacija koja želi biti konkurentna, ona se cijepi i ne razmišlja o tome dva puta

Plenković: Nacija koja želi biti konkurentna, ona se cijepi i ne razmišlja o tome dva puta
5

Što se budemo sporije cijepili, kaže premijer, to ćemo duže kao narod biti izloženi virusu, duže ćemo imati restriktivne mjere, financijske, ekonomske i zdravstvene štete, rekao je premijer na Prstenovom forumu

VIDEO

Nacija koja želi biti konkurentna, probitačna, ona se cijepi ne razmišljajući o tome dva puta, poručio je u srijedu premijer Andrej Plenković s Prstenova poslovnog foruma Zagreb, kojeg je organizirala Udruga Hrvata BiH Prsten.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Cijepiti se treba sada kako bi do jeseni imali imunitet za zaraznije varijante covida VIDEO

Tema ovogodišnjeg, četvrtog Prstenova poslovnog foruma su prilike i prijetnje hrvatskom gospodarstvu u postcovid razdoblju, a u uvodnom je govoru premijer istaknuo da je je Vlada većinu kriza s kojima je bila suočena uspješno prebrodila te je Hrvatska danas bolja zemlja nego što je bila prije pet godina, gospodarstvo je snažnije, kriza s covidom također je dobro prebrođena.

Ponovio je da je kriza s covidom Hrvatsku stajala 34 milijarde kuna, plus dva razorna potresa sa štetama 129 milijardi kuna. "Neovisno o tome plaće i mirovine se isplaćuju i Hrvatska danas ima više osiguranika nego 2019. godine", istaknuo je te dodao kako su preduvjeti za turističku sezonu maksimalno osigurani.

Stručnjaci o cijepljenju: 'To je jedini alat koji će nam pomoći'
Stručnjaci o cijepljenju: 'To je jedini alat koji će nam pomoći'

Ono gdje imamo problem, kako je kazao, je taj percepcijski element koji se manifestira kroz "nevjerovatnu sporost u procesu cijepljenja".

Naveo je pritom primjer Malte koja se procijepila 80 posto te naglasio kako treba ohrabriti sve one koji imaju neke rezerve prema cijepljenju da se cijepe. 

Andrej Plenković sudjelovao na 4. Prstenovom poslovnom forumu Zagreb 2021

Ponovio je kako Hrvatska danas ima u hladnjacima 1,3 milijuna doza cjepiva. "Da se odluče danas svi naši sugrađani koji do sada to nisu učinili cijepiti  mi bi praktično nakon druge doze za mjesec dana ili šest tjedana bili bi na onom postotku koji se zove kolektivni imunitet i mogli bi automatski uklonili sve restriktivne mjere i nastavili funkcionirati bez problema", rekao je.

Što se budemo sporije cijepili, kaže premijer, to ćemo duže kao narod biti izloženi virusu, duže ćemo imati restriktivne mjere, financijske, ekonomske i zdravstvene štete, povećavat će se broj preminulih, dovodit ćemo sebe u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji su tu zaštitu, cijepljenje, imunitet "munjevito usvojili".

- Ljudi, cijepite se, ne čekajte, ne oklijevajte. Svatko tko oklijeva usporava one odgovorne, munjevite, brze, koji su razumni i racionalni, a to je ovih 45 posto koji su to već napravili. Potaknimo i ove druge da budu jednako odgovorni prema svima kao što su to ovi koji su to već učinili - poručio je Plenković. 

U uvodnom govoru na skupu u organizaciji udruge Hrvata BiH Prsten premijer je istaknuo kako su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje, politički, geografski i ekonomski neraskidivo vezane.

Istaknuo je i važnost političke stabilnosti. "Politička stabilnost  je načelo od kojeg neću odustati, jer to je preduvjet svega. Ako je u zemlji politička stabilnost, onda je to dobro, onda je to prvi indikator da se s tom zemljom može surađivati, da se u nju može investirati", rekao je. 

Beroš: Ne želite se cijepiti? Želite li snositi krivicu za 4. val, punjenje bolnica i smrt ljudi?
Beroš: Ne želite se cijepiti? Želite li snositi krivicu za 4. val, punjenje bolnica i smrt ljudi?

Hrvatska će biti iduće tri godine stabilna do idućih redovnih parlamentarnih izbora, imat će racionalnu, razumnu većinu koja se gradi na partnerstvu između najveće stranke s najvećom potporom u Hrvatskoj, a to je HDZ na desnom centru, naših partnera liberalnih zastupnika i nacionalnih manjina. U tom okviru ja vidim formulu uspjeha političke stabilnosti, kazao je Plenković.

Iduće tri godine bit će ključne i za reformu zdravstvenoga sustava, pravosuđa, državne uprave, socijalnog sustava, bolje bolje poslovno okruženje, istaknuo je uz ostalo premijer, poručujući kako treba biti iskorijenjena korupcija. 

Andrej Plenković sudjelovao na 4. Prstenovom poslovnom forumu Zagreb 2021

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je kazao kako prilike, odnosno izazovi koji stoje pred Hrvatskom u postcovid razdoblju su nešto o čemu se treba razgovarati.

Izazova je puno, a jedna od njih je i apsorpcija preko 200 milijardi kuna koje u različitim financijskim omotnicama stoje na raspolaganju u sljedećih desetak godina. Izazov je i dodatna afirmacija, odnosno jačanje konkurentnosti male otvorene ekonomije kakva Hrvatska je i kreiranje okruženja koje će u narednom razdoblju stimulirati dodatne investicije i u konačnici pretvaranje Hrvatske u niskougljično društvo sa visokorazvijenom industrijom, naveo je Ćorić.

"To je ono što nam treba, što Hrvatska želi i to je smjer u kojem ćemo ići", poručio je. 

Pulmolog Saša Srića: Nećemo izbjeći četvrti val, ali još se stignemo procijepiti do jeseni
Pulmolog Saša Srića: Nećemo izbjeći četvrti val, ali još se stignemo procijepiti do jeseni

Poslovna zajednica mora poduprijeti napore oko procijepljenosti

Predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten Ivica Nuić rekao je kako snažno podržavaju napore Vlade da mjerama u borbi protiv pandemije stvori uvjete za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poslovnih subjekata kao i u realizaciji njihovih budućih planova i aktivnosti.

"Više od 230 gospodarskih subjekata Prstena kao i ukupna poslovna zajednica životno je zainteresirana da se ponovo osiguraju gospodarski uvjeti te nakon ove zdravstvene katastrofe iskoriste mogućnosti i nove prilike za oporavak i gospodarski rast", kazao je.

Nužnim smatra i potpuno zaustavljanje pandemije jer bez stabilne epidemiološke situacije nema uvjeta za većinu industrijskih grana, posebice turizma i uslužnih djelatnosti.

"Poslovna zajednica mora snažno poduprijeti napore oko procijepljenosti stanovništva i dati punu pomoć i doprinos. U protivnom nas čeka dugotrajna bitka za očuvanje radnih mjesta i proizvodnih kapaciteta", poručio je Nuić.

Kazao je i kako će se samo usmjeravanjem sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti prema privatnom gospodarstvu, osiguranjem dostatne likvidnosti, ulaganjem u digitalizaciju, razvijanjem industrije 4.0, povećavanjem konkurentnosti, racionalizacijom poslovanja i jeftinijom državnom upravom, uspjeti sačuvati radna mjesta i ostati legalan takmac na tržišno zahtijevnom tehnološkom gospodarstvu.

Andrej Plenković sudjelovao na 4. Prstenovom poslovnom forumu Zagreb 2021

Predsjednik udruge Prsten Pavo Zubak je istaknuo kako bi htjeli odnose između Vlade i gospodarstvenika dići na jednu višu razinu.

"Na istoj smo strani i imamo zajedničku budućnost", rekao je, dodajući kako gospodarstvenici vjeruju da znaju što treba i kako raditi, a pomoć Vlade im treba u smjeru da to "kako" bude što je moguće efikasnije.

"Ono što obećavamo je da nećemo koristiti covid kao opravdanje za nešto što nismo uspjeli", naglasio je Zubak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 231

VIDEO

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije
Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.