Obavijesti

News

Besramni Vili: Mogla je tražiti svoje pravo u bilo kojoj bolnici, dobila bi ga bez odvjetnice

Besramni Vili: Mogla je tražiti svoje pravo u bilo kojoj bolnici, dobila bi ga bez odvjetnice

Da je gospođa došla u bilo koju bolnicu, tražila mišljenje komisije, dobila bi ga. Ne mislim da je odvjetnica trebala reagirati. Ali razumljivo je da je ona u teškom stanju i da je angažirala nekoga, rekao je Beroš

VIDEO

Ministar zdravstva rekao je večeras kako je Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće na drugostupanjskoj komisiji, a da je ključan bio nalaz magneta mozga koji je ukazao na nove i značajno izmijenjene okolnosti. 

- To je bio razlog na osnovu kojeg je komisija odlučila da su ispunjeni uvjeti za prekid trudnoće - rekao je Beroš.

- Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstvenog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće - rekao je i dodao da Zakon ne regulira daljnje postupanje.

Komisija na Rebru odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi. Beroš: Stanje je iznimno teško
Komisija na Rebru odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi. Beroš: Stanje je iznimno teško

Beroš je potom dodao da je njegova preporuka da se obrati nekoj od zagrebačkih bolnica i dogovori sa stručnjacima o načinu prekida trudnoće.

- Želim garantirati da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će omogućeno liječenje u inozemstvu. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu. Već sutra može na razgovor o opcijama - rekao je Beroš.

Na pitanje bi li Čavajda ovo postigla bez odvjetnice, Beroš je rekao: 

- Da je gospođa došla u bilo koju bolnicu, tražila mišljenje komisije, dobila bi ga. Ne mislim da je odvjetnica trebala reagirati. Ali razumljivo je da je ona u teškom stanju i da je angažirala nekoga. Ali tvrdim da je mogla svoja prava dobiti i bez opunomoćenika - rekao je Beroš pa nastavio: 'To ni na koji način nije utjecalo na zdravstveni sustav da postupi drugačije'.

Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: Tumor naglo raste i pritišće važne dijelove mozga fetusa
Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: Tumor naglo raste i pritišće važne dijelove mozga fetusa

Novinari su gapitali i o njegovim izjavama oko liječenja i psihološke pomoći za Čavajdu.

- Mene se proziva da sam iznosio neistine. Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze u kojima stoji da je pružena psihološka podrška, da sam dobio nalaz prvog magneta gdje se hidrocefalus ne opisuje - rekao je Beroš. 

Roda: Na prosvjed dolazimo još bjesnije, glasnije i brojnije

Nakon večerašnje izjave Vilija Beroša oko odobrenja prekida trudnoće Mireli Čavajdi, izvanrednim priopćenjem oglasili su se iz udruge Roda, navodeći da na prosvjed u četvrtak dolaze još bjesnije i brojnije i da je institutcionalna tortura kojoj je izložena Mirela Čavajda razotkrila dno koje je javnozdravstveni sustav dotaknuo kada je u pitanju zdravlje žena.

Priopćenje prenosimo u nastavku:

Poštovane i poštovani,

nakon današnjeg obraćanja ministra Beroša javnosti na izvanrednoj konferenciji na kojoj je priopćio da je Mireli Čavajda komisija odobrila prekid trudnoće, poručujemo da na prosvjed dolazimo JOŠ BJESNIJE! JOŠ GLASNIJE! I JOŠ BROJNIJE!

Institucionalna tortura kojoj je izložena Mirela Čavajda razotkrila je dno koje je javnozdravstveni sustav dotaknuo kada je u pitanju zdravlje žena. U strahu od osude međunarodnih stručnih društava, institucija i sudova ministar Beroš i tim „eminentnih stručnjaka“ nastavljaju sa zlostavljanjem trudnice.

Ova odluka je pljuska svim onim ženama koje su zdravstveni radnici u Hrvatskoj godinama obmanjivali i protuzakonito im uskraćivali zdravstvenu skrb na koju kako danas saznajemo imaju potpuno pravo.
Zato pozivamo sve građane i građanke da u četvrtak, 12. svibnja 2022 u 18 sati u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu i Korčuli još glasnije viču:

DOSTA! Obmanjivanja žena!

DOSTA! Mučenja žena!

DOSTA! Laži i manipulacija!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.