Obavijesti

News

Komentari 9

Bez mandata: Za fijasko SDP-a u Lici krivi su odnosi u stranci

Bez mandata: Za fijasko SDP-a u Lici krivi su odnosi u stranci
1

Definitivno je rezultat u Ličko-senjskoj županiji daleko ispod očekivanog, a što je još puno gore, daleko lošiji od prošlog mandata kada smo imali tri vijećnika u Skupštini, istaknuo je član predsjedništva stranke

VIDEO

Nakon katastrofalnog rezultata na izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije, na kojima SDP nije prešao izborni prag nego osvojio tek 3,95 posto glasova, član Predsjedništva stranke Ivo Jelušić u ponedjeljak je odgovornost za to najvećim dijelom pripisao lošim unutarstranačkim odnosima u Ličko-senjskom SDP-u, a dijelom i tome što stranka u cjelini ne stoji dobro, no za SDP je puno važnija pobjeda u Ogulinu.

Izbori u Lici: HDZ-u 13, Darku Milinoviću 7, HSP-u 6 mandata
Izbori u Lici: HDZ-u 13, Darku Milinoviću 7, HSP-u 6 mandata

Predsjednik SDP-a Ličko-senjske županije Tomislav Zrinski u ponedjeljak je dao ostavku na tu funkciju jer njegova organizacija nije osvojila nijedan mandat u Skupštini Ličko-senjske županije.

Rezultat u Lici daleko ispod prošlog mandata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Definitivno je rezultat u Ličko-senjskoj županiji daleko ispod očekivanog, a što je još puno gore, daleko lošiji od prošlog mandata kada smo imali tri vijećnika u Skupštini. Ostavka kolege Zrinskog je prirodna, normalna, očekivana i smatram je dobrim potezom jer je priznao svoju odgovornost za rezultat - prokomentirao je situaciju član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić u izjavu za Hinu.

- S druge strane, sigurno je da stranka u cjelini ne stoji kao što je stajala na prošlim izborima pa nije sva odgovornost na njemu, dio odgovornosti odlazi i na ukupno stanje stranke. Vidimo, međutim, da je u Ogulinu postignut bolji rezultat nego na prošlim izborima, dakle, očito je na lokalnim izborima vrlo bitan doprinos lokalnih čelnika jer oni svojim doprinosom, dobrim ili lošim, imaju bitan utjecaj na rezultat - smatra Jelušić.

Nisu ušli u Skupštinu: Čelnik ličkog SDP-a dao je ostavku
Nisu ušli u Skupštinu: Čelnik ličkog SDP-a dao je ostavku

Činjenicu da je Zrinski bio onaj koji je na sjednici Glavnog odbora u srpnju prošle godine zatražio suspenziju četvorice članova Predsjedništva, zbog čega ga se percipira kao čovjeka od povjerenja predsjednika stranke Davora Bernardića, Jelušić ne vidi kao nešto što treba dovoditi u vezu.

- Zrinski je bio jedan od predlagatelja te odluke kao član Glavnog odbora, a ne kao čelnik Ličko-senjskog SDP-a. Ne bih to povezivao jer je Zrinski predsjednik Ličko-senjskog SDP-a već nekoliko godina i nije ga Bernardić stavio na to mjesto, pa po toj liniji Bernardić nije odgovoran - smatra Jelušić.

SDP-u važniji Ogulin od Ličko-senjske županije

Ostavkom Zrinskog, što se tiče SDP-a Ličko-senjske županije, priča je završena. Ako državno vodstvo treba kazniti i snositi odgovornost za Liku, onda za Ogulin treba pobrati pohvale, istaknuo je.

SDP-u je važniji Ogulin jer tamo imaju vlast, gradonačelnika i većinu s koalicijskim partnerima.

- Važnije je imati vlast u nekom gradu nego u nekoj županiji dva ili tri zastupnika - kaže Jelušić.

'Neki u Lici su polusvjesni, za njih postoje samo Dado i HDZ'
'Neki u Lici su polusvjesni, za njih postoje samo Dado i HDZ'

- Ličko-senjska županija je za SDP najmanje meritorna, pri čemu nemam namjeru umanjivati važnost te županije, ali mi smo u toj županiji uvijek imali najlošiji rezultat i zato ona za SDP ne može biti lakmus - pojašnjava Jelušić.

To je najvećim dijelom rezultat unutarstranačkih odnosa u Ličko-senjskom SDP-u.

- Tamošnji je Županijski odbor raspustio Gradski odbor u Gospiću, zbog čega je tamo katastrofalna situacija, a Gospić je ipak najveći grad. I u Novalji, drugom gradu po veličini, također je došlo do smjene vodstva SDP-a i katastrofalnog rezultata. Odnosi unutar Ličko-senjskog SDP-a dobrim su dijelom sukrivac za loš rezultat - naglasio je Jelušić.

Zato nema razloga da Predsjedništvo stranke na sutrašnjoj sjednici o tome raspravlja, a bilo bi ga, napominje, da su u Ogulinu ostvarili loš rezultat.

Grbin: Predsjedništvo je suodgovorno za takav rezultat

Suspendirani potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin u nedjelju uvečer, po objavi izbornih rezultata na svom twitter profilu napisao je: 'Ogulin u srcu. Na žalost, rezultati u Lici nisu takvi: 851 glas i 3,95 posto. Samo za podsjetnik - 2013. godine smo imali 5242 glasa i 22,08 posto. E, da se samo predsjednik ŽO u Lici bavio svojom organizacijom, a ne suspendiranjem i izbacivanjem kolega...'.

'Mojem kolegi Kustiću i HDZ-u je podne, a meni tek sad sviće'
'Mojem kolegi Kustiću i HDZ-u je podne, a meni tek sad sviće'

- Zrinski nije samo potaknuo našu suspenziju nego je raspustio organizaciju u Gospiću i izbacio Nikolu Marasa, koji se 15 godina rukama i nogama borio protiv Darka Milinovića. U Gospiću smo napravili najgori rezultat, pali smo na 3,95 posto, a prvi iz Gospića nam je bio na 17. mjestu - dodatno je za Hinu u ponedjeljak izjavio Grbin.

Nije Zrinski sve to radio zato što se njemu tako radilo nego zato što je dobio upute da tako radi. Nije on Nikolu Marasa izbacio po vlastitom nahođenju, a raspuštanje organizacije je išlo na Predsjedništvo i Predsjedništvo je odobrilo raspuštanje Gospića. Zbog toga je Predsjedništvo suodgovorno za ovakav rezultat na izborima u Lici, smatra Grbin.

Na pitanje treba li onda Predsjedništvo podnijeti konzekvence ako je suodgovorno, Grbin je kratko odgovorio 'o tom-potom'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović