Obavijesti

News

Komentari 353

Bez milosti: Uzeli su pletenicu ubijene curice kao ratni trofej

Bez milosti: Uzeli su pletenicu ubijene curice kao ratni trofej
1

Na današnji dan prije 25 godina zloglasni srpski "Šiltovi" mučki su ubili sve ljude koji su ostali u selu Gornje Jame kraj Gline. Među njima i Srbina koji je branio svoje susjede

VIDEO

U jesen 1991., manji broj Hrvata ostao je živjeti u okupiranom selu Gornje Jame u kojem je do 1991. godine živjelo stotinjak ljudi. Oni su naivno vjerovali da im se ništa neće dogoditi jer nisu nikome ništa skrivili. To ih je koštalo života. 

U proljeće 1991. formirana paravojna skupina "Šiltovi" nakon što je 20-ak pripadnika postrojbe završilo obuku zloglasnog Kapetana Dragana. Do napada na policijsku postaju u Glini 26. lipnja 1991. bili su u sastavu milicije tzv. SAO Krajine. Na čelu ove krvoločne skupine bio je tada 26-godišnji Siniša Martić.

Siniša Martić

Ugurali ih u kuću, ubili, pa zapalili

Na današnji dan prije 25 godina "Šiltovi" su iznenada upali u selo i odlučili sve pred sobom uništiti. Žrtve su bile iz pet obitelji.

Okupili su dvanaestero bespomoćnih seljana, među kojima je bilo i  troje malodobne djece te ih nagurali u kuću Mate Kirete. Ondje su ih sve ubili, a potom i zapalili. Ostale su žrtve ubijene ondje gdje su ih u svom smrtonosnom pohodu zatekli. Nikolina Fabac imala je 9, a njezina starija sestra Željka 15 godina. Ubijeni su im i roditelji. Desetogodišnji Darko Dvorneković ubijen je zajedno s majkom, djedom i bakom.. nikoga nisu poštedjeli. Čak ni Srbina 50-godišnjeg Gojka Pavlovića koji je ostao braniti svoje sumještane Hrvate. Uporno je ponavljao da njegovi susjedi nikad nikakvo zlo nisu učinili baš nikome i da su to dobri i pošteni ljudi...Njegove molbe da poštede bespomoćne civile prekinuli su ubivši ga rafalom iz strojnice na sred ulici.  Tri starice iz susjednih sela slučajno su se zatekle tada u Gornjim Jamama. I njih su likvidirali.

Jedan od pripadnika Šiltova se svojedobno hvalio da je Željki odrezao pletenicu kao ratni trofej.

'Pobili mi pola familije'

Stožerni narednik u mirovini Ivica Kuštreba još i danas žali što nije uspio nagovoriti svoju tada 62- godišnju majku Maru Kuštrebu da ode i sela.
- Trebao sam je prisiliti no ona nije htjela da ode sa svog ognjišta. Vjerovala je da neće civilima koji mirno žive nitko ništa uraditi. Tada je pobijeno pola moje familije. Dječak Darko je bio unuk mog ujaka, a djevojčice kćeri od bratića. Nitko nije ostao živ, a za taj pokolj nitko nikad nije odgovarao. Sramotno! - kaže nam Kuštreba koji se malo prije srpskih napada dobro sjeća riječi prvog čovjeka okupirane glinske općine dr. Dušana Jovića s kojim je dobro poznavao
- Ovo ne može bez rata, al’ će barem bit hrvatskih kuća za sto maraka! - rekao mu je Jović. 

Gornje Jame

U rujnu 2012. otkrivena je spomen kapelica Ranjenog Isusa i spomen ploča za ubijene hrvatskih civila.
Nitko nikad nije odgovarao za ovaj zločin. U Gornjim Jamama više nitko ne živi a do ovog izoliranog sela se iz obližnje Prekope kod Gline može doći tek šumskim putem koji je 2007. u izrazito lošem stanju. 

Siniša Martić - Šilt odogvoran je za najveća zvjerstva, ubojstva i pljačke na području Banovine, posebice u Glini.  Nakon rata pobjegao je u Novi Sad i godinama se mirno bavi ugostiteljstvom.
 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 353
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava