Obavijesti

News

Komentari 0

Biden je stigao u Južnu Koreju

Biden je stigao u Južnu Koreju

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u petak u Južnu Koreju, prvu postaje turneje po Aziji

VIDEO

Biden je sletio u američku zračnu bazu Osan južno do Seula.

Trebao bi se sastati s novim južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom, relativno novim u politici, prvi put licem u lice. U petak će zajedno posjetiti Samsungovu tvornicu, a u subotu ih očekuje cjelodnevni raspored.

Suzbijanje utjecaja Kine u regiji ključna je tema Bidenova posjeta, ali Južna Koreja vjerojatno će biti u tom pogledu oprezna u javnosti s obzirom na to da je Kina njezin glavni trgovinski partner.

Južna Koreja trebala bi biti među prvim članicama Bidenova Indopacifičkog gospodarskog okvira (IPEF), koji će biti predstavljen tijekom posjeta, a definirat će standarde na području rada, zaštite okoliša i opskrbnih lanaca.

Biden nakon susreta s čelnicima Švedske i Finske: Ispunjavaju sve uvjete za ulazak u savez
Biden nakon susreta s čelnicima Švedske i Finske: Ispunjavaju sve uvjete za ulazak u savez

Na pitanje u vezi kineskog protivljenja IPEF-u, Yoon je novinarima u petak rekao da to ne mora biti u sukobu s gospodarskim vezama Južne Koreje s Kinom.

Hyundai radi na planovima za izgradnju nove tvornice za proizvodnju električnih automobila u SAD-u i to bi moglo biti objavljeno tijekom Bidenova posjeta.

Biden i Yoon razgovarat će i o teškom problemu Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un ponovno je počeo testirati interkontinentalne balističke projektile i moguće je da će nastaviti s testiranjima i dok je Biden u regiji.

Američka suradnja s Južnom Korejom i Japanom "samo će ojačati suočena s daljnjim provokacijama" Sjeverne Koreje, rekao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima na putu prema Južnoj Koreji, odgovarajući na pitanje o mogućnosti testiranja oružja.

"Spremni smo za tu mogućnost", rekao je.

Biden će se u Buffalu susresti sa žrtvama rasističkog napada
Biden će se u Buffalu susresti sa žrtvama rasističkog napada

SAD je poručio saveznicima i Kini da bi takve provokacije tijekom Bidenova posjeta "izazvale prilagodbe načina na koji je američka vojska pozicionirana u regiji", rekao je.

Yoon je dao naslutiti da će zauzeti odlučnije stajalište prema Sjevernoj Koreji od svojeg prethodnika i očekuje se da će zatražiti Bidenovu pomoć.

Yoon je upozorio na mogućnost preventivnog napada bude li naznaka predstojećeg napada Sjeverne Koreje i obećao da će osnažiti sposobnosti odvraćanja svoje zemlje.

Sjeverna Koreja, koja je tek protekli tjedan potvrdila pojavu covida-19 u zemlji, ignorira pozive da se vrati diplomaciji.

Washington je rekao da je otvoren za izravne pregovore s Kimom u bilo kojem trenutku, ali nije javno iznio nove ideje o tome kako uvjeriti sjevernokorejsko vodstvo da pristane na pregovore.

Joe Biden na summitu obećava pomoć SAD-a zemljama Azije
Joe Biden na summitu obećava pomoć SAD-a zemljama Azije

Biden je odlučio da neće posjetiti teško utvrđenu demilitariziranu zonu između dviju zemalja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.