News

Komentari 36

Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odbacuje 'novu američku politiku'

Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odbacuje 'novu američku politiku'

Američki predsjednik rekao je da SAD potiče Srbiju na priznanje Kosova kao korak na putu u EU, opcija koju je srbijanski predsjednik nazvao 'novom američkom politikom' na koju Beograd ne pristaje

SAD je jedan od glavnih međunarodnih sponzora Kosova koje je 2008. proglasilo neovisnost nakon rata većinskih Albanaca i srbijanskih snaga 1998/99. Neovisnost bivše srbijanske pokrajine dosad je priznalo više od stotinu država, ali ne i Srbija koja Kosovo smatra svojim teritorijem.

POGLEDAJTE VIDEO:

U čestitci Aleksandru Vučiću u povodu srbijanskog Dana državnosti, Joe Biden kaže da SAD podupire europski put Srbije i u tome sklopu međusobno priznanje Srbije i Kosova.

- I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu europskih integracija i pružamo vam poticaj da i dalje poduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje - naveo je Biden u čestitki koju je objavio Vučićev ured.

Uz zahvalu američkom predsjedniku, Vučić je rekao da Srbija ne pristaje na priznanje i da je to već rekao "u lice" američkim dužnosnicima u Bijeloj kući.

- Međusobno priznanje ne stoji niti u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, EU-a, niti u jednoj rezoluciji i mi razumijemo da je to nova američka politika. Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što trebamo prihvatiti kao konačno rješenje. U Washingtonu sam im već jedanput u lice rekao što mislim o tome i moj odgovor neće biti drugačiji - izjavio je Vučić novinarima.

Srbija 15. veljače slavi kao Dan državnosti, obilježavajući događaj kada je na vjerski praznik Sretenje 1835. u Kragujevcu usvojen ustav Kneževine Srbije, prvi ustav u srpskoj povijesti i na prostoru nekadašnje Jugoslavije koji je bio vrlo liberalan, demokratski i oslonjen na tekovine Francuske revolucije.

Ustav je ukinut pod pritiscima Turske, Rusije i Austrije 17. ožujka, samo mjesec dana nakon donošenja.