News

Komentari 118

Bijesan zbog zvijezde, a smeta mu i što ju postavlja 'Nemanja'

Bijesan zbog zvijezde, a smeta mu i što ju postavlja 'Nemanja'

Zlatko Hasanbegović smatra da se ne smije dozvoliti postavljanje petokrake na riječki neboder, ali ministrica Obuljen je bila jasna i poručila mu: O umjetnosi ne odlučuju komesari

Vijest da će se na vrh nebodera u Rijeci, uz Korzo, postaviti bijela zvijezda petokraka nije najbolje 'sjela' saborskom zastupniku Zlatku Hasanbegoviću, koji je na aktualnom je prijepodnevu upitao ministricu Ninu Obuljen Koržinek hoće li dopustiti postavljanje zvijezde na riječki neboder.

- Riječ je o zaštićenom kulturnom dobru, arhitektonskom djelu koje je reprezentativni primjer arhitektonskog modernizma svojstvenog epohi fašizma - rekao je Hasanbegović, a spomenuo je da se umjetnik koji namjerava postaviti tu umjetničku instalaciju naziva "Spomenik crvenoj zvijezdi – Samoobrambeni spomenik" zove Nemanja Cvijanović.

Međutim, ministrica Obuljen nije baš pokazala interes za Hasanbegovićevu 'brigu' oko 'nagrđivanja' nebodera.

- Odlučili smo da živimo u zemlji koja će biti demokratska i koja neće cenzurirati umjetnike te da o tome što rade umjetnici neće odlučivati ministar ili neki komesar - rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Zvijezda od armiranog betona

Radi se naime o umjetničkoj intervenciji u sklopu programa Rijeka - Europska prijestolnica kulture, a spomenik planiraju postaviti 3. svibnja pod pokroviteljstvom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Spomenik bi tamo trebao biti do 31. prosinca 2020., a na vrhu nebodera bit će objekt od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku zvijezde petokrake u koju će biti uronjeno 2800 krhotina stakla.

- Krhotine stakla simboliziraju očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istodobno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani. Umjetnikovim riječima, 2800 krhotina stakla može podsjećati i na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku - stoji u programskim materijalima Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Zagreb: Nakon brojnih stanki počela rasprava o proračunu za 2019. godinu

Protiv petokrake se pobunio i Ante Gugo, posebni savjetnik za krizno komuniciranje ministra gospodarstva Darka Horvata, koji se o tome oglasio na svom Facebook profilu, piše Index.

- Došo Nemanja u Rijeku da nam prodaje ideologiju propalog okupatorskog režima. Nažalost, to se čini u sklopu programa Rijeka – europska prijestolnica kulture - napisao je Gugo na Facebooku, a jedan komentator pod njegovim statusom je zaprijetio da će zvijezdu srušiti zoljom, javlja Index.

Najčitaniji članci