Obavijesti

News

Komentari 205

Tko će pobijediti u Lici? Slab odaziv birača, čeka se 19 sati

Tko će pobijediti u Lici? Slab odaziv birača, čeka se 19 sati
3

U Ličko-senjskoj županiji, gradovima Ogulinu i Iloku te općini Davor danas u 7 sati otvorila su se biračka mjesta. Nekadašnji HDZ-ovac Darko Milinović uvjeren je u svoju pobjedu

VIDEO

U Ličko-senjskoj županiji, gradovima Ogulinu i Iloku te općini Davor danas u 7 sati otvorila su se biračka mjesta kako bi tamošnji birači prijevremeno izabrali svoju županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća raspuštena jer nisu donijela proračune za ovu godinu.  Ličani u županijsku skupštinu biraju 31 vijećnika, Ogulinci i Iločani 17, odnosno 15 gradskih vijećnika, u Davoru se bira 13 općinskih vijećnika.  

Ličani glasaju na prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu

- Ne ljutim se što sam morao izići na biralište i glasati, niti su mi što dali niti će mi dati i dalje. Ne očekujem da će biti bolje jer svaki će biti gore. Čak i iz Zagreba dolaze tu hoće jadnu Liku da oglobe. Glasam za onog koji mi prvi doleti pod ruku. Svi su isti, jedan bolji, jedan gori i kad se zbroji onda ne valja ni jedan - rekao je Matej iz Gospića koji je u nedjelju obavljao svoju građansku dužnost i izišao na izvanrede izbore za ličko senjsku županijsku skupštinu i glasao na izbornom mjestu u pošti u Gospiću u kojoj je u 10 sati glasao i nositelj Nezavisne liste i župan Darko Milinović koji je na biralište došao zajedno s članovima svoje obitelji. 

Gospić: Darko Milinović glasovao na prijevremenim lokalnim izborima

 

Ličani glasaju na prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu

 

      

- Malo nas je, malo ima radnih mjesta, sitaucija nije baš sjajna, ali ja se nadam da će se to popraviti - rekao je glasač, umirovljenik, časnik HV-a Stevo Pražić, dok nam je jedna biračica rekla da uvijek glasa pa i sada, makar je stara.

-Relativan je pojam hoće li biti bolje ili gore, ne znam što bi rekla. Jadna je Lika, bila je 50 godina zapostavljena, a čini mi se da se taj trend nastavlja - rekla je gospođa.

Bulić zagrijao HDZ-ovce: Ćorić, Plenković i ostali se rasplesali
Bulić zagrijao HDZ-ovce: Ćorić, Plenković i ostali se rasplesali

Do 11.30 sati od 43 tisuće birača glasovalo je njih oko 7300 ili 16,8 posto, pokazuju podaci o odazivu, to je pet posto manje nego na redovnim lokalnim izborima prije nepune dvije godine, izašlo je u nedjelju prijepodne na prijevremene izbore za skupštinu Ličko-senjske županije. Na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine u isto vrijeme svoje je pravo iskoristilo oko 9500 birača, odnosno njih gotovo 22 posto.

Slabiju izlaznost bilježi i sjedište Županije, Gospić, u kojemu je do 11.30 sati  glasovalo oko 19 posto birača, odnosno 2061 od gotovo 11 tisuća. Na redovnim izborima u isto vrijeme na birališta je bila izašla gotovo četvrtina birača, njih gotovo 2700.

Ličani glasaju na prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu

 Najbolju izlaznost ima Udbina (22 posto) i Senj (21,5 posto) te Karlobag (19,5 posto).

S posebnom pozornošću čeka se rezultat ličkih izbora, odnosno odgovor na pitanje hoće li HDZ-u 'poći za rukom' zadržati kontrolu nad skupštinom koja je krajem prošle godine srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji na izbore izlazi s nezavisnom listom.

 Za ličku skupštinu natječe se devet lista, birati njene vijećnike može oko 43.000 birača za koje se u nedjelju otvara 116 biračkih mjesta.

Na birališta izlazi i nešto više od 11.000 Ogulinaca, oko 5500 Iločana u čijem će se gradu provesti pilot projekt eIzvodi za unaprjeđenje izbornog postupka te oko 2400 birača u općini Davor, svi oni glasovati mogu od 7 do 19 sati.

HDZ strepi od Milinovića: Tko će od nedjelje vladati Likom?
HDZ strepi od Milinovića: Tko će od nedjelje vladati Likom?

Prvi rezultati od 20 sati

 Prvi, privremeni nepotpuni rezultati izbora bit će od 20 sati, dakle sat nakon zatvaranja birališta, dostupni na mrežnoj stranici Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), a ažurirat će se svakih pola sata.

 DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača do 11,30 odnosno do 16,30 sati.

 Pravo biranja imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište u županiji, gradu i općini gdje se izbori provode te državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u tim jedinicama.  

'Mojem kolegi Kustiću i HDZ-u je podne, a meni tek sad sviće'
'Mojem kolegi Kustiću i HDZ-u je podne, a meni tek sad sviće'

Članovi predstavničkih tijela biraju se razmjernim izbornim sustavom, na način da cijelo područje općine, grada, odnosno županije čini jednu izbornu jedinicu. 

Nedjeljni izbori četvrti su prijevremeni od lokalnih izbora iz svibnja 2017. Prije Like, Ogulina, Iloka i Davora svoja su vijeća prijevremeno birali grad Orahovica i općine Muć i Milna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1