Birališta u Hrvatskoj se otvaraju u 7 sati ujutro: Ne zaboravite ponijeti osobnu ili putovnicu... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 58

Birališta u Hrvatskoj se otvaraju u 7 sati ujutro: Ne zaboravite ponijeti osobnu ili putovnicu...

Birališta u Hrvatskoj se otvaraju u 7 sati ujutro: Ne zaboravite ponijeti osobnu ili putovnicu...
4

Birači trebaju zaokružiti redni broj liste koju preferiraju, a imaju pravo na preferencijalni glas čime utječu tko će ih zastupati naredne četiri godine

VIDEO

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Birači svoje pravo mogu ostvariti na 6884 biračka mjesta, što je za 115 biračkih mjesta manje u odnosu na prošle parlamentarne izbore. Biračka mjesta otvaraju u srijedu u 7 sati, građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju. Kako bi ispunio građansku dužnost, dolaskom na biračko mjesto, birač treba predočiti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu. Nakon evidentiranja dobit će glasački listić. Osim za izbornu listu, birači imaju pravo i na jedan preferencijalni glas. Time mogu utjecati tko će ih predstavljati iduće četiri godine.

Zastupnike na ovim izborima biramo u novim jedinicama: Promjena vrijedi za 22% birača
Zastupnike na ovim izborima biramo u novim jedinicama: Promjena vrijedi za 22% birača

Da bi glasački listić bio važeći birač treba zaokružiti redni broj ispred izborne liste koju preferira, a na toj listi može se zaokružiti i redni broj ispred jednog od 14 kandidata. U tom slučaju glas će biti važeći i za listu i za tog kandidata. Da bi kandidat preskočio duge mora dobiti najmanje 10 posto ukupnih glasova koje je dobila lista, a dogodi li se da su dva ili više kandidata izjednačeni u broju glasova, odlučujući je poredak na listi.

Zagreb: Proces tiska izbornih listića za parlamentarne izbore 2024. godine.

Ako se zaokruži samo redni broj ispred imena jednog kandidata, tada će glas biti važeći za tog kandidata i za listu na kojoj se on nalazi. U slučaju da se zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, glasački listić važeći je za listu. Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a preferira kandidata s druge, listić je važeći i glas pripada listi, dok se preferencijalni glas kandidatu neće uvažiti. U slučaju da birač da preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić važeći je za listu, dok se preferencijalni glasovi neće uvažiti. U slučaju da se označi samo preferirani kandidat s određene liste, listić je važeći i za listu i za kandidata, a ako se da preferencijalni glas za kandidate s različitih lista te zaokruži redni broj ispred jedne od lista, listić je važeći za listu i za preferencijalni glas s te liste.

Zagreb: Građani izašli na izbore za predsjednika Hrvatske

Nevažećim će se smatrati oni glasački listići koji su neispunjeni, na kojima se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je listu, odnosno kandidata glasovao, ako je birač glasovao za dvije ili više lista ili ako je zaokružio kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista.

Što radi na dan izbora? Pregledi su otkazani, ali u kupnju možete
Što radi na dan izbora? Pregledi su otkazani, ali u kupnju možete

Materijal za ove izbore, od glasačkih listića i kutija, oglasa koji idu na sva biračka mjesta, zapisnika za sva biračka mjesta stajao je oko 748.000 eura, a utrošeno je oko 100 tona odnosno pet šlepera papira. U izbornim povjerenstvima bit će 7631 predstavnik, a za njihove naknade osigurano je oko 3,1 milijun eura.

Zatvorena biračka mjesta u Hrvatskoj, počelo prebrojavanje glasova

Za 151 mjesto u saborskim klupama bori se 2277 kandidata i kandidatkinja, što znači da se za jedno mjesto natječe njih 15. Tko će nas predstavljati u najvišem predstavničkom tijelu ima pravo odlučiti 3,733.283 birača, a oni koje izaberu primat će mjesečno najmanje 2000 eura plaće, a imat će i druge beneficije. 

Radno vrijeme bolnica, ljekarni i domova zdravlja u Zagrebu na dan izbora bit će kao vikendom
Radno vrijeme bolnica, ljekarni i domova zdravlja u Zagrebu na dan izbora bit će kao vikendom

Što čeka nove zastupnike?

RADILI ILI NE, PLAĆICA IDE - Saborski zastupnici mjesečno na račune primaju minimalno 2000 eura plaće, a tu su i druge beneficije.

KAZNE ZA IZOSTANKE - Izostanu li neopravdano, zastupnički paušal, koji iznosi 199 eura, po danu im se umanjuje za 19,91 €.

ODVOJENI ŽIVOT - Zastupnici koji žive izvan Zagreba imaju pravo na naknadu za odvojeni život u iznosu od 133 eura.

OSTALA PRAVA - Onima s prebivalištem udaljenim više od 50 km od Zagreba pravda se dio najma stana, režija i putni troškovi.

JEFTIN RUČAK - U saborskom restoranu ručak s desertom plaćaju 6,10 eura. Kad se presele na Črnomerec plaćat će 5,99 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 58

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...
Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...