News

Komentari 3

Biskup Šaško protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Biskup Šaško protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško usprotivio se ukidanju mjere roditelj odgojitelj ocijenivši da brojni problemi hrvatskog društva proizlaze iz nepoštivanja obitelji i "sebičnosti koje potječe još iz socijalizma"

Šaško je u Nadbiskupskome duhovnom stolu primio predstavnice korisnika prava na mjeru roditelj odgojitelj, koje su izrazile zabrinutost zbog namjere zagrebačke vlasti da im u velikoj mjeri smanji ili ukine postojeća prava, priopćeno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

U razgovoru je istaknuto da bi takvi potezi zagrebačkih vlasti bili iznimno štetni i neshvatljivi, dokinula bi se stečena prava i stvorila pravna nesigurnost koja onemogućuje ozbiljno planiranje obitelji te ujedno jača ionako snažno nepovjerenje prema gradskim i državnim institucijama.

Ocijenjeno je kako je "vraćanja žena na tržište rada" političko zavaravanje u okolnostima u kojima se ne osiguravaju uvjeti za život i rast djece, te se dokida važna demografska mjera i nanosi velika šteta svim ranjivim kategorijama djece.

Biskup je ustvrdio da si društvo neosjetljivo prema djeci oduzima budućnost i "guši se u sebičnosti iz koje proizlaze raznovrsni sukobi". Još iz doba socijalizma provlači se pogrešan način shvaćanja i govora u kojemu se za majku koja se brine za djecu kaže da "ona nigdje ne radi", da "nema posla'", ustvrdio je.

Šaško je ocijenio da je Hrvatska suočena s nizom problema zbog nepoštivanja obitelji, a na sastanku je podsječeno na stav biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine kako bi "bilo pogubno ako bi se radilo o odlukama s ideološkim predznakom".

Izražena je nada da će biti razmotrene sve okolnosti i dobrobiti koje donosi mjera roditelj odgojitelj. Dokidanje do sada stečenoga nanijelo bi nepravdu izravno uključenima, a proturječju je i sa smislom predbožićnoga vremena, tim više što i Zagreb ističe svoju privrženost Adventu, rečeno je na sastanku.

Najčitaniji članci