Obavijesti

News

Komentari 41

Bivšeg ministra Paladinu terete za prodaju imovine po tri puta nižoj cijeni. Imamo sve detalje

Bivšeg ministra Paladinu terete za prodaju imovine po tri puta nižoj cijeni. Imamo sve detalje

Dok je vodio IGH, prodao je s kolegama garaže i poslovne prostore za 128.000 eura iako su procijenjeni tri puta više. Ali ključna činjenica mu ide u prilog, pa kaže: Nismo napravili nikakvu štetu tvrtki, donijeli smo korist

VIDEO

Protiv bivšeg ministra graditeljstva Ivana Paladine je otvorena istraga kojom se tereti da je s još dvojicom bivših članova uprave IGH oštetio tu tvrtku prodajom nekretnina tvrtke po tri puta nižoj cijeni od  tržišne. Prijavu je još prije tri godine podnio sam Institut građevinarstva Hrvatske(IGH) kojem je većinski vlasnik Sergej Gljadelkin, ruski partner s kojim se Paladina razišao i o čemu smo ranije opsežno pisali. Uz Paladinu, koji je bio predsjednik uprave IGH, terete se i još dvojica bivših članova uprave: Oliver Kumrić i Tomislav Đurić.

Kako je nekad moćni IGH ostao bez svog kompleksa od 37.000 četvornih metara u Zagrebu?
Kako je nekad moćni IGH ostao bez svog kompleksa od 37.000 četvornih metara u Zagrebu?

Treba reći da je ovo jedna od 14 kaznenih prijava koju su Gljadelkinovi ljudi podnijeli, a sve ostale su odbačene od strane Državnog odvjetništva i sudaca istrage. I ovu je DORH odbaci, prvo ju je odbacio i sudac istrage Zdravko Majerović, a onda je po žalbi Županijski sud vratio slučaj, pa je Majerović ipak pokrenuo istragu u kojoj će se dodatno sve ispitati.

24sata su imala uvid u dokumentaciju i ekskluzivno saznajemo detalje slučaja.

Nastavlja se kazneni progon Ivana Paladina: IGH ne odustaje
Nastavlja se kazneni progon Ivana Paladina: IGH ne odustaje

Radi se o prodaji parkirno  garažnih mjesta i poslovnih prostora u zgradi koju je na zagrebačkom Trnju IGH završio još 2008. godine. Iako su stanovi prodani, ostalo je neprodano tih spornih 10 garaža, parkirnih mjesta i poslovnih prostora. Tijekom 2012. godine, vještak je procijenio da ona vrijede skoro 374.000 eura, a uprava IGH na čelu s Paladinom ih je u konačnici 2017. prodala po ukupnoj cijeni od skoro 128.000 eura. Oba iznosa su bez PDV-a. Nekretnine su prodane različitim fizičkim osobama. Nadzorni odbor je dao suglasnost, ali u prijavi se navodi da ih uprava nije upoznala sa svim činjenicama vezanim za cijenu i raniju procjenu. 

Iako se na prvi pogled čini da je jasno da je IGH oštećen, detalji iz spisa ipak bacaju i nešto drugačije svjetlo. IGH je tada bio u predstečajnoj nagodbi i morao je prodavati nekretnine kako bi namirio one kojima duguje. Na navedenim nekretninama je Erste Factoring imao hipoteku i prodajom su se oni morali namiriti. Erste je potraživao ukupno 2,2 milijuna kuna. IGH ih je namirio prodajom druge nekretnine, pa je ostao iznos od skoro 1,7 milijuna kuna na navedenim nekretninama u Ulici Petra Grgeca. 
Za nekretnine se godinama nisu mogli naći kupci. A u odbačaju prijave je svjedočio i predstavnik Erstea koji je rekao da su oni sami pokušali prodati nekretnine po višim cijenama, ali nisu uspjeli naći kupca. Kada je IGH našao kupce za skoro 128.000 eura, zato su pristali da ih se namiri tom cijenom. Osim toga, Erste je pristao da se za 128.000 eura koje će dobiti od prodaje, odreknu i ukupnog duga od 1,6 milijuna kuna (oko 212.000 eura), Dakle, odrekli su se još više od 84.000 eura u korist IGH, samo da dobiju barem dio novca nakon što sami nisu uspjeli prodati sporne nekretnine. Za to postoji i suglasnost Erste Factoringa.

 

Paladina je vrijednu imovinu stekao za 'siću'. Nekretnine su bile od tvrtke koju je prije vodio
Paladina je vrijednu imovinu stekao za 'siću'. Nekretnine su  bile od tvrtke koju je prije vodio

Sve su to argumenti zbog kojih je sudac istrage prvo odbacio prijavu. No, žalbeno vijeće ipak je smatralo da je pogrešno utvrdio činjenice, pogotovo vezano za razliku cijene u procjeni i onu koja se postigla prodajom, te za suglasnost Nadzornog odbora. 
Sada će u postupku sve ponovno ispitati.

 - Od svih 15-ak kaznenih prijava koje je IGH dosad podnio protiv mene, Državno odvjetništvo ih je sve odbacilo. Nakon što je IGH preuzeo te postupke, suci istrage su isto sve odbacili. Odbačene su i njihove žalbe u svim slučajevima osim ovom gdje je također sudac istrage napravio odbačaj, a sada je vraćen na doradu. Apsolutno sam siguran da ćemo kolege i ja u daljnjem tijeku postupka dokazati da nismo počinili nikakvu štetu društvu. Potpuno suprotno, u okolnostima koje su bile smo napravili maksimalno dobar posao za tvrtku. Te nekretnine nisu mogle naći kupca 7-8 godina, prodavala ih je i bivša uprava putem raznih agencija. Uspjeli smo postići i da se tom prodajom namiri znatno viši dug prema vjerovniku, tako da nikakve štete nema – rekao nam je Paladina. 

'Obveznice IGH sam kupio' Po kojoj cijeni? 'Neću svaki svoj poslovni pothvat komentirati'
'Obveznice IGH sam kupio' Po kojoj cijeni? 'Neću svaki svoj poslovni pothvat komentirati'

Osim prijava koje je podnio Gljadelkin preko IGH, već smo prije godinu i pol objavili da Uskok provjerava je li bilo izvlačenja imovine IGH od strane Paladine i Gljadelkina dok su još bili u dobrim odnosima. Tu još nema konačne odluke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije