Obavijesti

News

Komentari 7

Bivši HDZ-ovi čelnici Požege će morati u zatvor na pola godine

Bivši HDZ-ovi čelnici Požege će morati u zatvor na pola godine

Darko Puljašić i Mario Pilon su osuđeni svaki na 14 mjeseci zatvora, od čega će šest mjeseci i morati biti iza rešetaka. Optuženi su nakon što su 24sata objavile transkripte muljaža koje je snimio zviždač Josip Vitez

VIDEO

Županijski sud u Osijeku je upravo nepravomoćno osudio bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Požege Darka Puljašića i njegova zamjenika Marija Pilona. Prema službenoj objavi suda, obojica su osuđena na kaznu zatvora od 14 mjeseci. Ali obojica bi trebala ići u zatvor na šest mjeseci, dok će iza rešetaka završiti na još osam mjeseci samo ako ponove kazneno djelo u roku dvije godine. Dakle, bezuvjetno idu u zatvor na pola godine, a uvjetno na osam mjeseci. Presudu još mora potvrditi viši sud. 

Puljašića i Pilona je USKOK optužio nakon što su u siječnju 2021. godine 24sata objavila snimke koje dokazuju da su htjeli namjestiti javnu nabavu za energetsku obnovu stambenih zgrada u Požegi. Snimio ih je tadašnji direktor Komunalca Josip Vitez koji je odbio poslušati naredbe. Proveo je javni natječaj, nije ga htio namjestiti po naputku nadređenih i time je uštedio novac. Zviždač Vitez je sve i prijavio USKOK-u, a za kaznu ga je Puljašić smijenio. 

Puljašić i Pilon su Vitezu objašnjavali kako posao projektiranja energetske obnove smiju dobiti samo određene tvrtke, te dali precizne upute kako namjestiti natječaj kroz dogovor podobnih tvrtki. Puljašić je snimljen kako izgovara znakovitu poruku koja vjerojatno vrijedi i u mnogim drugim sredinama.

- Moramo pokazati da će onima koji su uz Grad i gradonačelnika, biti slatko - rekao je Puljašić referirajući se na podobne tvrtke.

Nakon ove afere, Puljašić je prepustio i saborski mandat, te više nije bio kandidat stranke. HDZ ga je inače na parlamentarnu izbornu listu postavio 2020. godine iako je protiv njega vođena istraga o zlouporabi europskog novca pri izgradnji dvorane. Tu je, također nepravomoćno, u konačnici osuđen na dvije godine zatvora. Godinu bezuvjetno, godinu uvjetno. Puljašić je uvjetno osuđen i na šest mjeseci zatvora zbog nezakonitog zapošljavanja u Domu zdravlja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.