Obavijesti

News

Komentari 15

Bivši šef USKOK-a: Ovo bi mogao biti jedan vrlo ozbiljan poraz za DORH i USKOK

Bivši šef USKOK-a: Ovo bi mogao biti jedan vrlo ozbiljan poraz za DORH i USKOK

Dodao je i da mu nije jasno što je bilo posrijedi da dvije čelne žene tužiteljstva sazovu konferenciju za medije i kažu da je bilo propusta, ali sankcija neće biti te da nitko neće odgovarati

VIDEO

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer u intervjuu za RTL Danas je rekao da USKOK, kako tvrde, nije proslijedio slučaj Žalac jer nije bilo izvida.

Žganjer je objasnio je li ovo najveći poraz za Državno odvjetništvo i USKOK do sada.

HRejting: HDZ je i dalje vodeća stranka unatoč uhićenju Žalac, tijesna borba za drugo mjesto
HRejting: HDZ je i dalje vodeća stranka unatoč uhićenju Žalac, tijesna borba za drugo mjesto

- Vidjet ćemo zapravo. Mogao bi biti jedan vrlo, vrlo ozbiljan poraz, ali on to još uvijek nije. Mislim da je preuranjeno i da je prilično, onako, dvojbeno govoriti o nekompetenciji DORH-a i USKOK-a - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodao je i da mu nije jasno što je bilo posrijedi da dvije čelne žene tužiteljstva sazovu konferenciju za medije i kažu da je bilo propusta, ali sankcija neće biti te da nitko neće odgovarati.

Šefica Uskoka priznala: Nismo obavijestili europskog tužitelja o Žalac, to je bio propust...
Šefica Uskoka priznala: Nismo obavijestili europskog tužitelja o Žalac, to je bio propust...

- Što je tu bilo posrijedi, nije mi jasno. A zapravo pojašnjenje mi nije ponudila niti glavna državna odvjetnica kao niti ravnateljica USKOK-a u svom javnom medijskom istupu - rekao je.

Predmet je stajao u ladici, kako tvrde i nisu ga proslijedili Europskom javnom tužitelju.

- Zato što izvidi nisu bili aktivni. To je jedna formulacija, meni osobno čudna i ne vidim kakva bi to bila zapreka, ako izvidi i nisu aktivni, da se analizom tog predmeta procijeni da je suspektno postupanje sa sredstvima EU-a, da postoji Ured europskog javnog tužitelja koji je izravno nadležan za to i da se onda predmet dostavi na razmatranje tom uredu kao mjerodavnom tijelu za takvu vrstu mogućeg kriminala - rekao je Žganjer.

DORH ide po starom unatoč činjenici što je raskrinkan
DORH ide po starom unatoč činjenici što je raskrinkan

Objasnio je i koji su ključni problemi pravosuđa.

- Znate li koji je mogući ključni problem? Kad se dogodi problem sa "Agrokorom", pa smo u stanju, ajde pretjerat ću, izvanrednog stanja, onda je na neki način cijeli sustav obezglavljen, pa je obezglavljen i DORH i USKOK, županijsko državno odvjetništvo. Radi se o jednoj iznimno složenoj činjeničnoj i pravnoj materiji, s tim što postoji jedan pritisak da se to čim prije uobliči u neku meritornu odluku. Ako bi se išlo na neki ishitreni odbačaj kaznene prijave, onda se špekulira, a kako će javnost reagirati na takvu odluku. I onda se ulazi u nekakve aranžmane s KPMG-om koji su u najmanju ruku suspektni. Ne bih htio pojašnjavati, Visoki kazneni sud se jasno očitovao što misli o tom izvještaju i zapravo što traži od prvostupanjskog suda da nedvosmisleno provjeri da bi uopće moglo biti razgovora o tom izvještaju kao o nekom vještačenju ili pak kao o nezakonitom dokazu koji mora biti izuzet iz spisa - rekao je bivši ravnatelj USKOK-a.

Nakon blamaže sa Žalac, dobili smo sad pokaznu vježbu Uskoka
Nakon blamaže sa Žalac, dobili smo sad pokaznu vježbu Uskoka

Objasnio je i što misli da će biti s tom optužnicom koja je povučena. 

- Visoki kazneni sud se nije jasno i decidirano odredio, ali je zapravo prihvatio stajališta branitelja i ukinuo je taj dio odluke optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koji je afirmirao taj izvještaj KPMG-a kao nešto što je podobno da bude dokaz u postupku i da se na njemu temelji odgovarajuća sudska odluka - objasnio je.

I Škorina tvrtka pod povećalom: Dobila je milijunske poslove dok je Žalac bila ministrica
I Škorina tvrtka pod povećalom: Dobila je milijunske poslove dok je Žalac bila ministrica

Istaknuo je i kako je to bilo u vrijeme kada je on bio ravnatelj USKOK-a - je li bilo pritisaka ili je samostalno odlučivao? Ili o svemu odlučuje glavni državni odvjetnik?

- Ravnatelj USKOK-a je izravno odgovoran glavnom državnom odvjetniku, odvjetnici. Ravnatelj ili ravnateljica USKOK-a ne zna da li je i u kojoj je mjeri glavni državni odvjetnik na neki način u kontaktu s nekom politikom ili njenim najvišim predstavnicima. Ja to ne mogu tvrditi. Govori se da su DORH i USKOK zapravo lutke na koncu aktualne državne politike. Međutim, postoje neki podaci koji to ozbiljno dovode u sumnju. Pazite, taj DORH, a i USKOK, procesuirao je predsjednika HDZ-a. On je sad čovjek koji je osuđen na višegodišnje kazne zatvora (Sanader). Po prvi put u povijesti neovisne Hrvatske jedna je politička stranka, i to ne bilo koja, nego HDZ, pravomoćno osuđena zbog kaznenog djela. Postoji niz dužnosnika HDZ-a koji su predmet istraga i sudskog postupka. Prema tome, to su neki argumenti koji dovode u pitanje jesu li doista DORH i USKOK na uzici vladajuće stranke, odnosno HDZ-a - objasnio je Žganjer.

'HDZ je ponavljao Bandićevu tezu da institucije rade svoj posao. Aha, vidimo kako rade'
'HDZ je ponavljao Bandićevu tezu da institucije rade svoj posao. Aha, vidimo kako rade'

Imamo i dalje predmet Vidošević, pa Merzel, koji traju godinama, još nemamo niti nepravomoćnu presudu. Objasnio je kako vratiti povjerenje.

- Može se, ali to je jedan težak i mukotrpan put i posao. Uvijek javnost podrazumijeva da USKOK i DORH sve moraju napraviti perfektno. Pa ako sto puta stvar naprave perfektno, a jedan put naprave grešku, onda su 101 put napravili ozbiljne greške. To je ta sudbina koja prati DORH i USKOK i nažalost treba uložiti dosta truda i muke... Ali, primarno je imati pametne ljude u DORH-u i USKOK-u koji misle svojom glavom, koji imaju integritet, koji su spremni kazati: Ovdje nema ništa, ja odustajem od toga, zašto i zbog čega, imate moju odluku, izvolite pročitajte, to su stajališta DORH-a i USKOK-a iza kojih mi stojimo i, ako treba, i odgovaramo za to. A ne, dvojbeno je, pa idemo prema sudu da vidimo što će sud odlučiti. Ja sam u svoje vrijeme svjedočio toj logici: Ne znamo što ćemo, pa onda kažemo alibi, idemo na sud, pa ćemo vidjeti što će sud kazati. Ne! Na sud se mora ići s punim i pouzdanim saznanjem što se na sudu može dogoditi, kako stojimo s predmetom na sudu - rekao je bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer za RTL Danas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu