Obavijesti

News

Komentari 25

'HDZ je ponavljao Bandićevu tezu da institucije rade svoj posao. Aha, vidimo kako rade'

'HDZ je ponavljao Bandićevu tezu da institucije rade svoj posao. Aha, vidimo kako rade'

Oporba podsjeća kako su još lani nakon afere Janaf tražili osnivanje Istražnog povjerenstva zbog curenja informacija u istragama, ali da je HDZ to odbio. Sad DORH uhićuje upravo zbog odavanja informacija

VIDEO

Hrvatsku, nažalost, uz borbu s epidemijom muči jedan drugi veliki problem, a to je korupcija, poručio je šef SDP-a Peđa Grbin. 

Stoga je, zbog afere "softver" i uhićenja bivše ministrice, a članice HDZ-a Gabrijele Žalac i ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, okupio oporbu koja se složila da je potrebno osnovati Istražno povjerenstvo koje bi se bavilo radom SAFU-a, ali i Ministarstava EU fondova te financija. Idući tjedan će uputiti zahtjev u saborsku proceduru, no, o tome, dakako, odlučuje parlamentarna većina, koja ima više ruku od oporbe. 

Oporba traži osnivanje Istražnog povjerenstva zbog afere "softver"

- SAFU je, umjesto da bude stručna potpora, stvarni centar izvrsnosti koji će služiti da Hrvatska što više sredstava povuče iz EU fondova, postao mjesto u kojem se na politički način dogovaraju i donose odluke. Pokazuje se kako je ministrica kao predsjednica Upravnog vijeća direktno utjecala na ravnatelja, a on na zaposlene da se donose odluke koje nemaju veze sa zdravim razumom, a koje su omogućile ministrici i njenim pajdašima da iz proračuna, ne samo Hrvatske nego i EU, da za svoje osobne potrebe izvuku milijune - poručio je naglasivši kako je takvo ponašanje nedopustivo. 

Žalac u svojoj obrani: Svi su sve znali, svi su znali Vladin plan, a optužbe protiv mene su netočne
Žalac u svojoj obrani: Svi su sve znali, svi su znali Vladin plan, a optužbe protiv mene su netočne

- SAFU je agencija koja predstavlja još jedan instrument za uhljebljivanje HDZ-ovaca i osiguravanja da novac ide u džepove pojedinaca povezanih s HDZ-om. Ovaj slučaj, ali i mnogi drugi o kojima je govorio OLAF, među kojima je famozna vinarija bivšeg ministra Tomislava Tolušića, pokazuju da je korupcija itekako raširena - istaknuo je. 

'Ako je bilo još slučajeva, tada treba odgovarati cijela ova Vlada'

Predsjednica Kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić poručuje kako bi Istražnim povjerenstvom istražili je li i u drugim slučajevima bilo pogodovanja u dodjeli EU sredstava.

- Ako je to tako, ako su se EU sredstva koristila da bi se pogodovalo HDZ-ovim pulenima, a da bi se druge kažnjavalo, tada nije dovoljno pritvoriti Žalac i Petrica nego treba odgovarati cijela ova Vlada. Plenković mora priznati da nije u stanju obuzdati korupciju niti u institucijama Vlade niti u stranci - poručila je. 

Ovaj zadnji slučaj ministrice Žalac, konačno je razgolitio Andreja Plenkovića i njegov novi HDZ, poručio je predsjednik Kluba Socijaldemokrata, Domagoj Hajduković.

- Govori da njemu nitko neće lijepiti etiketu korupcije, a Žalac je bila njegov osobni izbor, on ju je doveo u Vladu, čak ju komplimentira i nakon uhićenja. To je taj novi HDZ - rekao je. 

Plenković hvali znanje Žalac o EU fondovima: 'Bila je sjajna!'
Plenković hvali znanje Žalac o EU fondovima: 'Bila je sjajna!'

Grbin je poslao poruku HDZ-ovcima. 

- Ako sa strane HDZ-a postoji imalo razuma i dobre volje da se ovakve situacije spriječe, osnivanje Istražnog povjerenstva će podržati. Ako odbiju, to će značiti samo jedno - da su potpuno svjesni koliko su naše institucije korumpirane i uništene djelovanjem HDZ-a i da podržavaju kriminal i korupciju - naglasio je. 

Podsjetio je kako su iz USKOK tvrdili da su napravili sve u ovom slučaju i proslijedili ga Uredu Europskog javnog tužitelja, koji je pokrenuo uhićenja i istragu, no da ih je Tamara Laptoš, nekadašnja ravnateljica USKOK-a, a današnja europska tužiteljica u Uredu, demantirala. 

'Posljedica može biti samo jedna - ostavka ili razrješenje glavne državne odvjetnice i ravnateljice USKOK-a'

- Prijava nije došla od USKOK i DORH-a kako su oni tvrdili, već je došla od strane medija. Mediji su odradili posao policije i DORH-a. Godinama se sve znalo, trebalo je samo pojedine članke uzeti, pročitati, doslovno prepisati  i imao si gotovu optužnicu. USKOK to nije napravio. Posljedica može biti samo jedna - ili ostavka ili razrješenje glavne državne odvjetnice i ravnateljice USKOK-a - poručio je Grbin. 

Ravnateljica USKOK-a o aferi Softver i Žalac: 'Pokrenuli smo dvije istrage protiv iste osobe'
Ravnateljica USKOK-a o aferi Softver i Žalac: 'Pokrenuli smo dvije istrage protiv iste osobe'

A u jeku današnjih novih uhićenja oporba podsjeća kako su upravo prije godinu dana, nakon afere Janaf i curenja informacija o tijeku istrage prema osumnjičenicima, također tražili osnivanje Istražnog povjerenstva koje bi se bavilo curenjem informacija, ali da je HDZ i to odbio. 

- Danas, ironično, kad tražimo novo Istražno povjerenstvo, saznajemo da je sve ono što smo tada tvrdili bilo istina jer danas DORH pokreće istragu upravo zbog curenja informacija i to iz DORH-a. Možda su se takve situacije mogle spriječiti da je HDZ  pristao napraviti ono što je trebalo - naglasio je Grbin.

Isto ističe i mostov Nikola Grmoja. 

- Prije godinu dana je vladajuća većina odbila Istražno povjerenstvo zbog curenja informacija. A što imamo danas? Uhićenja zbog curenja informacija. Postavite Plenkoviću pitanje zašto je odbio to povjerenstvo. Ovim se dokazuje da sve ono što opozicija govori se i dokaže - rekao je. 

'Tražili smo Istražno povjerenstvo i zbog afere Janaf i curenja informacija. Govorili su nam otkud nama to, da to ne postoji. Vidimo'

Benčić je komentirala i odustajanje DORH-a od optužnice protiv Ivice Todorića u slučaju Agrokor, iako su dobili dodatna sredstva iz državnog proračuna za istragu i vještačenja. 

- Danas vidimo da je ono što smo tražili prije godinu dana itekako bilo potrebno jer ne samo da je uhićena zamjenica glavne državne odvjetnice nego je posljedica toga da propada jedan važan slučaj uništenja najveće tvrtke koju je Hrvatska imala jer je netko u sustavu bio korumpiran. HDZ je tada rekao da od kud nama da cure informacije, da to ne postoji, da institucije rade svoj posao. Ponavljali su Bandićevu tezu da institucije rade svoj posao. Vidimo kako rade, ozbiljni slučajevi padaju zbog toga, građani to sve plaćaju, a ne dobiju epilog pravde - istaknula je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.