Obavijesti

News

Komentari 37

Nakon blamaže sa Žalac, dobili smo sad pokaznu vježbu Uskoka

Nakon blamaže sa Žalac, dobili smo sad pokaznu vježbu Uskoka

Jutrošnja akcija Uskoka i policije i uhićenja Piruške Canjuga i aktera afere Janaf dolazi nakon velike blamaže Uskoka s aferom Softver i kritika od strane javnosti i struke da EU iskopava predmete koje Uskok zakopava.

VIDEO

Tko je mislio da jutros Uskok neće osvanuti na svim naslovnicama, nije proveo dovoljno vremena u ovoj državi.

Akcija uhićenja Piruške Canjuga i bivše zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirele Alerić Puklin i njezina supruga Gorana Puklin, osumnjičenog u aferi Janaf, nije samo došla kad bi Vladi odgovaralo da se skrene pažnja s uvođenja Covid potvrda, već i nakon višednevnog prozivanja, kritiziranja i sramoćenja Uskoka zbog uhićenja Gabrijele Žalac.

Ured javnog tužitelja EU izdao je nalog za uhićenjem bivše ministrice u slučaju koji je Uskok nedavno zatvorio, Tamara Laptoš ovoga je vikenda izjavila kako su podatke o Žalac dobili od OLAF-a, a ne Uskoka, te otkrila da je istraga pokrenuta zato što domaće pravosuđe na njemu više ne radi, što je sve izgledalo kao teška blamaža Uskoka.

Još bolje, predsjednik Zoran Milanović istodobno je podsjetio kako "još čekamo optužnicu u slučaju Slovenska".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pitanje povjerenja

I eto ga, Uskok je upravo jutros krenuo u akciju, i to upravo u slučaju koji se povezuje s Janafom i Draganom Kovačevićem.

Kakva nevjerojatna slučajnost.

I kakav samo odgovor Uskoka na sve glasnija pitanja o tome može li se nakon afere Softver i uhićenja Žalac uopće više vjerovati Uskoku, DORH-u i hrvatskom pravosuđu.

Sad će nama Uskok pokazati kako se to radi. 

I ovo jutros doista je podsjećalo na pokaznu vježbu.

Otprilike kao onaj upad Uskoka u Međimurje i uhićenje župana Matije Posavca zbog deset tisuća kuna mita, upravo u trenutku kad su mediji razvlačili aferu u Kutini, gdje se pod paskom HDZ-ova gradonačelnika trgovalo mandatima.

Što Uskok zakopa, EU iskopa

Pa ako je Uskok mislio da će jutrošnjim uhićenjem vratiti povjerenje građana, malo se preračunao. Svojom akcijom samo je podsjetio javnost na ono što je propustio učiniti u slučaju Žalac i aferi Softver koja je bila direktno povezana s HDZ-om i njegovom bivšom ministricom, a sadašnjom članicom Predsjedništva HDZ-a, kao i s drugim HDZ-ovim dužnosnicima.

Očito će situacija ubuduće biti takva da će politički osjetljivi predmeti koje Uskok zakopa, preskoči ili zatvori, naročito protiv HDZ-ovih velikana, padati u ruke Ureda javnog tužitelja EU, a Uskok će svoje redovite aktivnosti upražnjavati u politički neutralnim ili podobnim predmetima.

Kad Uskok nešto zatvori, tužitelj EU može otvoriti.

Ovaj kontrast u ovlastima i pristupu dužnosti između domaćeg i EU tužiteljstva pogotovo dolazi do izražaja kad se zna da je na čelu Ureda javnog tužitelja EU bivša rumunjska tužiteljica koja je svojedobno procesuirala na desetine rumunjskih ministara i premijera, a onda ju je ministar pravosuđa smijenio s dužnosti.

I Tamara Laptoš završila je u tom uredu.

Utjecaj HDZ-a

A Uskok je ostao pod paskom HDZ-a, pod utjecajem i kontrolom HDZ-a, ako ne direktnim, onda svakako implicitnim. Dobro se zna u koje predmete nije baš pametno dirati. 

Pa se onda promašaji pokrivaju propagandnim uhićenjima, a procesi protiv HDZ-ovaca kompenziraju procesima protiv drugih stranaka.

Ovakva situacija gdje Europska unija iskopava ono što Uskok zakopa naročito je kompromitirajuća za Andreja Plenkovića čiji je premijerski mandat zapravo pokazna vježba pred Bruxellesom. Odnosno audicija za buduće napredovanje. A sada ne samo da se vidi kako njegovo pravosuđe ne radi dobro (ili slobodno), već njegova vlada zamračuje europski novac.

Ovo je slučaj gdje se HDZ poslovično nalazi u rascjepu između očuvanja vlasti i povlaštenog statusa na domaćem terenu i očuvanja ugleda pred Bruxellesom. Problem je, međutim, što je Europska unija preko Ureda javnog tužitelja počela intervenirati na HDZ-ov domaći teren.

Otprilike kao u mandatu Haškog suda.

A to je onda daleko od pokazne vježbe. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag