Obavijesti

News

Komentari 17

Bivši slovački premijer pravda rasističke izjave: 'To svi misle'

Bivši slovački premijer pravda rasističke izjave: 'To svi misle'

Slovački vrhovni sud u utorak je oduzeo zastupnički mandat u Bratislavi desničarskom ekstremistu Milanu Mazureku zbog rasističkih izjava protiv romske manjine i kaznio ga sa 10.000 eura

Bivši slovački premijer Robert Fico izazvao je zgranutost među vladinim čelnicima, ali i među oporbom očitom trivijalizacijom rasizma.

Glasnogovornik policije potvrdio je u petak novinskoj agenciji TASR da je Nacionalna kriminalistička agencija NAKA pokrenula istragu o socijaldemokratskom političaru.

Protifašistická orientácia strany SMER - SD je úplne jasná a nemenná.

Protifašistická orientácia strany SMER - SD je úplne jasná a nemenná, ale odsúdenie poslanca NR SR za to, že povedal, čo si takmer všetci myslia, je len naháňanie vody na mlyn extrémizmu.

Objavljuje Robert Fico u Četvrtak, 5. rujna 2019.

Premda je Fico dao ostavku kao dugogodišni predsjednik vlade prije godinu dana pod pritiskom antikorupcijskih prosvjeda, još uvijek je vođa najveće stranke u vladi.

Slovački vrhovni sud u utorak je oduzeo zastupnički mandat u Bratislavi desničarskom ekstremistu Milanu Mazureku zbog rasističkih izjava protiv romske manjine i kaznio ga sa 10.000 eura.

Fico je kritizirao presudu u video na Facebooku kao licemjernu.

- Mazurek je samo rekao što većina ljudi misli. Takve "sudske odluke" donesene pod pritiskom liberalnih medija jedino mogu voditi solidarnosti s desničarskim ekstremistima i donijeti im nove glasove - kazao je Fico.

Policajci, milijarderi, imitatori, karataši, ali su i šefovi država
Policajci, milijarderi, imitatori, karataši, ali su i šefovi država

Mazurek, koji je bio zastupnik u parlamentu od 2016. iz redova ekstremno desne Kotlebe - Narodne stranke Naše Slovačke (LSNS) proglašen je krivim u utorak zbog izjava u radijskom intervjuu prije tri godine.

U tom intervjuu 2016. Mazurek je odbacio ono što je nazvao "ciganskim terorom protiv pristojnih ljudi", a članove romske manjine nazvao je parazitima.

- (Oni) ne čine ništa za naš narod, niti ičim pridonose našem državnom proračunu, a niti našoj kulturi, no odlučni su u tome da žive na margini društva i da isisavaju sustav socijalne skrbi - rekao je Mazurek u tom intervjuu. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...