News

Komentari 3

Bjelorusija zahtijeva od Litve izručenje Svetlane Tihanovske

Bjelorusija zahtijeva od Litve izručenje Svetlane Tihanovske

Bjelorusija je u petak objavila da je zatražila od Litve da izruči čelnicu bjeloruske oporbe Svetlanu Tihanovsku, koja je u zemlji optužena zbog uloge u postizbornim prosvjedima 2020.

"Državno tužiteljstvo Bjelorusije zatražilo je od državnog tužiteljstva Litve da izruči Svetlanu Tihanovsku kako bi se protiv nje mogao provesti postupak zbog zločina protiv reda i javne sigurnosti", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je to u skladu s bilateralnim sporazumom o pravnoj pomoći iz 1992.

Nakon prošlogodišnjih izbora u kolovozu koje mnogi osporavaju, a na kojima je pobijedio dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko, došlo je do povijesnog prosvjednog pokreta u Bjelorusiji.

Tihanovska, koja je bila Lukašenkova protivnica na predsjedničkim izborima, morala je otići u Litvu odmah nakon izbora zbog, kako je rekla,  prijetnji koje je dobila od sigurnosnih službi.

Bjeloruske vlasti optužuju ju da stoji iza prošlogodišnjih "masovnih nereda", kako zovu prosvjede.

Optužuje ju se i da je od jeseni 2020. pozivala na akcije protiv nacionalne sigurnosti, zbog čega se po bjeloruskom zakonu može dobiti od tri do pet godina zatvora.

Tihanovska je uvijek govorila da je karakter prosvjeda bio mirnodopski i optuživala primjenu sile i represiju koju su po njoj orkestrirale vlasti.

Najčitaniji članci