News

Komentari 39

Bjelovar ukida prirez, postat će najveći grad koji je to uradio...

Bjelovar ukida prirez, postat će najveći grad koji je to uradio...

Nakon 19 godina prirez odlazi u prošlost, a činjenica da ga skidamo baš sad u jeku krize najbolje govori koliko smo se pripremili. Može se, napisao je na društvenim mrežama Hrebak

Kako je najavio gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS), Bjelovar bi danas trebao ukinuti prirez od 12 posto. O tome će se glasati na gradskom vijeću.

Kako piše portal Bjelovarlive, donesu li vijećnici takvu odluku Bjelovar će kao najveći grad postati predvodnik liste od gotovo 30 hrvatskih gradova koji nemaju prirez, čime bi s trona skinuo Grad Samobor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prirez od 12 posto uvela je bjelovarska gradska vlast još tijekom 2001. godine kad se čelu grada nalazila Đurđa Adlešič. Taj lokalni porez uveden je namjenski jer se njome trebao prikupiti novac za izgradnju kompleksa zatvorenih bazena. Na tu činjenicu je početkom protekle godine gradske vijećnike podsjetio Ante Topalović, aktualni predsjednik Gradskog vijeća iz redova HDZ-a. Iako je prirez uveden, ideja o zatvorenim bazenima u Bjelovaru nažalost nikad nije realizirana. S druge strane gradska vlast je tijekom gotovo dva desetljeća ubirala novac poreznih obveznika koji se trošio u neke druge svrhe. Naime, godišnje se na ime prireza od 12 posto u gradski proračun slijevalo oko 10 milijuna kuna.

S rezanjem prireza gradska vlast je uz podršku gradskih vijećnika krenula u ožujku 2019. godine kada je izglasano smanjenje na devet posto. Za dodatnih tri posto prirez porezu na dohodak koji plaćaju porezni obveznici s prebivalištem ili uobičajenim boravištem na području Grada Bjelovara, smanjen je u prosincu iste godine. Iz Gradske uprave ranije su najavili kako će novonastalu proračunsku ”rupu” pokušati namiriti daljnjim rastom prihoda od redovnog poreza na dohodak. Kako se radi o nemalom iznosu novca, taj zadatak neće biti nimalo jednostavan, piše Bjelovarlive.

Mnogi me ovih dana pitaju da li je to nužno baš sada? Bjelovar je administrativno i gospodarsko sjedište županije, grad od 40.000 stanovnika, da li ćemo uspjeti izdržati bez prireza u jeku najveće krize? Pa kako smo izdržali u vremenu od 1990.-2001. dok prirez nije uveden!? Nakon 19 godina prirez odlazi u prošlost, a činjenica da ga skidamo baš sad u jeku krize najbolje govori koliko smo pripremili gradsku upravu, gradske financije, racionalizirali troškove, podigli kvalitetu i koliko je snažna poruka koja se šalje iz Bjelovara - MOŽE SE!

Neće biti lako, ali neka na osnovu toga što postajemo najveći grad u državi bez prireza, barem nekoliko poduzetnika odluči investirati u Bjelovaru i da se zaposli više ljudi, isplatiti će se.

Sada i stvarno postajemo TAX FREE grad - napisao je Hrebak na društvenim mrežama uoči sjednice koja je u ponedjeljak u 16 sati.

Najčitaniji članci