Obavijesti

News

Komentari 0

Blaženka šije posteljine i donira ih dječjem odjelu bolnice: 'Šivat ću dok god to budem mogla!'

Blaženka šije posteljine i donira ih dječjem odjelu bolnice: 'Šivat ću dok god to budem mogla!'
2

Blaženka Kontrec (60) već šest godina besplatno šije posteljinu za djecu s pedijatrije Županijske bolnice Čakovec

VIDEO

Kad maleno dijete završi u bolnici, ono je jako preplašeno. Naravno, tu su i roditelji koji su nekad zabrinutiji od samog djeteta. Da boravak djeci bude što ugodniji na odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec, već šest godina brine se 60-godišnja Čakovčanka Blaženka Kontrec.

Šest godina šiva komplete posteljine i donira ih odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec. Sve je započelo kad je i sama prije sedam godina završila u bolnici zbog jakih bolova u kralježnici.

- Bila sam smještena na odjelu neurologije oko tjedan dana zbog velikih bolova u kralježnici. Nije mi bilo bajno jer, ono, nitko ne voli bolnice. Čula sam dječji plač i pomislila kako je tek njima, jer mnogi klinci tad su bili smješteni na odjelu bez roditelja. Došla sam doma iz bolnice, osjećala se pomalo beskorisno i razmišljala što bih mogla raditi da budem korisna, a uz to i da pomognem. I tako mi je sinula ideja i počela sam raditi posteljinu za mališane na pedijatriji - ističe 60-godišnja Blaženka, koja je već 20 godina u invalidskoj mirovini, a prije mirovine radila je u tekstilnoj industriji.

Prvom donacijom oduševljeno je bilo sve osoblje na odjelu pedijatrije, no najviše djeca.

- Kad nas je gospođa Blaženka nazvala i rekla da nam sprema donaciju, bile smo oduševljene. Još veće veselje bilo je kad je donijela komplete posteljine. Mi smo se raspametile. Nisi znao koja je ljepša. Ma, doma bismo nosile tu posteljinu koliko je unikatna - prisjeća se uz smiješak Dijana Farkaš, glavna sestra pedijatrije Županijske bolnice Čakovec.

Komplete posteljine Blaženka Kontrec radi smireno, bez prevelikog pritiska.

- Imam problema s kralježnicom i ne mogu dugo sjediti. Šivam malo ujutro, pa opet malo popodne, pa navečer. Nekad dva dana zaredom, nekad napravim pauzu. Svaki komad tkanine mora se iskoristiti, a najvažnije mi je da bude što šarenije - ističe Blaženka koja je, osim posteljine, napravila i male jastuke u obliku sovica, kao i cvjetiće od tkanine.

Prve tkanine za komplete posteljine kupovala je vlastitim sredstvima.

- Moja mirovina je 300 eura, no suprug Mladen je tu uvelike pomogao. Kasnije, kako se cijela priča zakotrljala, uslijedile su donacije - priča nam Blaženka, koja je ove godine međimurskoj pedijatriji donirala 60 kompleta jastučnica.

Grad Čakovec joj je donirao 300 eura za tkaninu, a tvrtka Čateks tkanine za 30 kompleta posteljina.

- Stvarno moram zahvaliti i ravnatelju Županijske bolnice dr. Igoru Šegoviću koji je izravno zvao Čateks za donaciju - dodala je Blaženka kojoj je ovo šesta donacija odjelu pedijatrije, a prijašnjih godina donirala je 34 kompleta posteljina odjelu uho-grlo-nos, 80 komada jastučnica Dnevnoj bolnici i 50 komada odjelu neurologije.

Prošle godine Međimurska županija pomogla joj je pri kupnji nove šivaće mašine.

Blaženkine posteljine, ali i općenito šarenilo na odjelu pedijatrije uvelike djeci olakšavaju boravak na odjelu.

- Važno nam je da djeca ne ulaze u naše sobe kao bolesničke. Ulaze u šarenilo, a ne u bolničku sterilnost. To nam olakšava, na primjer, kad djetetu dajete terapiju ili mu vadite krv. Također, i osoblje se oblači u šareno. Sve to pomaže. Djeca su smirenija i lakše im je pristupiti. Svima nama je stalo da im bude udobno u bolnici - dodala je glavna sestra pedijatrije. 

Previše sam emotivna, teško mi je

Blaženka kaže da nikad nije vidjela djecu iz bolnice kako spavaju na njezinim posteljinama. - Da, nisam. Previše sam emotivna, ne mogu ja to - kaže Blaženka te dodaje kako će šivati za djecu dok god bude mogla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi