News

Komentari 0

Blinken razgovarao s kineskim kolegom nakon napetosti zbog kineskog špijunskog balona

Blinken razgovarao s kineskim kolegom nakon napetosti zbog kineskog špijunskog balona

Spor zbog rušenja balona zategnuo je odnose dviju sila u vrijeme kada zapad pomno prati odgovor Pekinga na rat u Ukrajini

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u subotu s kineskim šefom diplomacije Wangom Yijem na rubu Sigurnosne konferencije u Muenchenu, a susret je održano u doba napetosti zbog kineskog špijunskog balona srušenog iznad Sjedinjenih Država.

- Možemo potvrditi da je državni tajnik Blinken završio sastanak s .. Wangom Yijem na rubu Sigurnosne konferneicje u Muenchenu- objavio je dužnosnik State Departmenta mailom pod uvjetom da ostane neimenovan.

Nešto manje od dva sasta prije, Reuters je javio da je kolona vozila s Blinkenom napustila hotel i uputila se u nepoznatom smjeru.

Spor zbog rušenja balona - koji je nadlijetao Sjedinjene Države i Kanadu dok ga nisu srušile američke vlasti po naredbi predsjednika Joea Bidena, zategnula je odnose dviju sila u vrijeme kada zapad pomno prati odgovor Pekinga na rat u Ukrajini.

Ranije u subotu, Wang je optužio Sjedinjene Države da su "histerično" reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila kada su srušile balon.

- Na svijetu je toliko puno balona, i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti?- upitao je šef kineske diplomacije. To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.

- Pozivamo SAD da pokaže iskrenost i ispravi svoje greške, da riješi ovaj incident koji je narušio američko-kineske odnose- rekao je Wang.

- Nadamo se da će SAD voditi pozitivnu politiku prema Kini i raditi s Kinom da se naši odnosi vrate na put zdravoga razvoja- dodao je.

Zbog balona Blinekn je odgodio ranije planirani posjet Pekingu 5. i 6. veljače, a što bi bio prvi posjet američkog državnog tajnika Kini u pet godina i prigoda da dvije zemlje stabiliziraju sve krhkije veze.

U četvrtak je Biden rekao da se neće ispričavati zbog rušenja kineskog balona i učinit će tako sa svim letećim objektima koji će prijetiti sigurnosti Sjedinjenih Država, no poručio je i da ne želi novi hladni rat te najavio sastanak s kineskim predsjednikom.

 

 

Najčitaniji članci