News

Komentari 1

Boeing 737 i dalje prizemljen: 'Sigurnost je na prvom mjestu'

Boeing 737 i dalje prizemljen: 'Sigurnost je na prvom mjestu'

Mogu vam jamčiti da zrakoplovi neće ponovno letjeti sve dok ne budem siguran da su najsigurnije letjelice u zračnom prometu, rekao je čelnik američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) Stephen Dickson

Nema vremenskog ograničenja za ponovno izdavanje dozvole za Boeingov zrakoplov 737 MAX, koji su prizemljeni već više od šest mjeseci nakon dvije teške nesreće, rekao je čelnik američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) Stephen Dickson.

- Sigurnost nam je zaista na prvom mjestu i nemamo nikakav vremenski rok - istaknuo je Dickson u ponedjeljak u razgovoru za televizijsku postaju CNBC.

- Mogu vam jamčiti da zrakoplovi neće ponovno letjeti sve dok ne budem siguran da su najsigurnije letjelice u zračnom prometu - dodao je.

U prošlom su mjesecu tehnički stručnjaci zrakoplovnih regulatora iz cijelog svijeta te američkih FAA-e i NASA-e kazali da očekuju da će zaključke i preporuke utvrđene u sklopu postupka ponovnog izdavanja dozvole objaviti u "sljedećim tjednima".

Nova je sigurnosna dozvola ključak uvjet za povratak u promet Boeinga 737 MAX, najpopularnijeg modela američkog zrakoplovog diva.

Flota 737 MAX-a prizemljena je u ožujku, nakon avionske nesreće u Etiopiji u kojoj je stradalo 157 ljudi. Ta se nesreća nadovezala na onu Boeinga 737 MAX u listopadu prošle godine u Indoneziji u kojoj je poginulo 189 ljudi.

Čini se da je uzrok tih nesreća greška u softveru, dodaje dpa.

Najčitaniji članci