Obavijesti

News

Komentari 18

Bolković: Fejs mi je zabranio objavljivanje, i to na 30 dana

Bolković: Fejs mi je zabranio objavljivanje, i to  na 30 dana
1

Kao posljednji mogući gest civiliziranoga čovjeka suočenog sa slijepom stihijom primitivizma, ponavljam ove dvije fotografije. Savršeno mi je nevažna konzekvenca

VIDEO

Romano Bolković objavio je na Facebooku da mu je isti, zbog jedne sporne fotografije, zabranio objavljivanje na Facebooku, i to na 30 dana. Uvjeren je da ga je prijavio netko iz Mosta.

Bolkovićevu objavu prenosimo u cijelosti: 

Nakon terorističkog napada na Pariz objavio sam ovu fotografiju na svome profilu. Preuzeo sam je od svoga prijatelja, koji je na prilično visokoj poziciji na BBC-u.*

Autor je fotografije Spencer Tunick, i sasvim je jasno zašto su je mnogi tih dana stavljali na wall: očito je protest koji alegorizira, protest protiv bezumlja terora, istovremena pobjeda svih onih vrijednosti koje čine naš svijet, a koje su u Parizu napadnute; ukratko: ovo je nova Marianne, simbol slobode, onoga na čemu je francuska republika sazdana.

Ali, neka od balkanskih svi** kojoj se tih dana, kao što pokazuje donji primjer, nije svidjelo to što pišem o ovoj grupi varalica koji maltretiraju Hrvatsku od izbora naovamo, teledirigirani voljom svojih kreatora, kako sam to pisao i kako je to i Petrina u mojoj emisiji potvrdio, ljudi koji su osnovali Most da bi ucjenjujući bilo SDP bilo HDZ zapravo uvjetovali status quo, zadržavši utjecaj u hrvatskoj politici, a ne da bi krenuli u bilo kakve reforme - dakle, Most je točno suprotno od onoga za što se izdaje - prijavila me je zbog objavljivanja opscene fotografije.

Ono što je fascinantno zabrana je objavljivanja postova na 30 dana: ne 7 ili 15, nego 30, što znači da Facebook ipak nije bezlični algoritam, jer onda bi zabrane slijedile neku gradaciju, nego tu upliv ipak ima nečija (samo)volja.

Naravno: Facebook ne dopušta priziv, što je također zanimljiva okolnost, ne može se tu objasniti nikome o čemu je riječ, pa da eventualno bude sankcioniran onaj koji neopravdano tuži a ne tuženi ( što je pravosudno, recimo, moguće ), i tako sam upravo u periodu ovih pregovora, zanimljivo je to, onemogućen komentirati zbivanja u ovoj zemlji koja će, kao što je to cijelu povijest činila, tavoriti i dalje u svojoj bijedi, pa je svakako stvarno suvišno nastojati bilo oko komentara koji to konstatiraju, bilo oko njihove zabrane: tome će tako biti što god Hrvati učinili, jer letimičan pogled na našu povijest to pokazuje. 

Dolje sam citirao Matoša, svidjelo vam se, pa imate dokaz više: stoljeće ranije, problemi su bili navlas isti, s Facebookom ili bez njega.

Upravo zato, kao posljednji mogući gest civililiziranoga čovjeka suočenog sa slijepom stihijom primitivizma, ponavljam ove dvije fotografije. Savršeno mi je nevažna konzekvenca. I vi i ja, već se dobro poznajemo, znademo zašto.

______________

* Jasno, u Britaniji nikome nije palo na pamet prijaviti moga prijatelja zbog ove fotografije, a Facebook nije našao za shodno konstatirati da on objavljuje golotinju. Ono što se pristoji u uljuđenom svijetu, nedopustivo je u ovoj vukojebini, i to je najzorniji dokaz razlike Europe i Hrvatske: ne čudi da toliki dio Hrvata žali što smo u EU, kad je do pasa ukopan što u glib dna mora koje je i samo napustilo ove otužne krajeve, što u rascjepe kamenjara od kojega se rade pouzdane gromade mostova kakav je i današnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.