Obavijesti

News

Komentari 21

Bolnici Sveti Duh prijeti kazna do 50.000 kuna, ravnateljica: 'Odgovornima ide upozorenje'

Bolnici Sveti Duh prijeti kazna do 50.000 kuna, ravnateljica: 'Odgovornima ide upozorenje'

Ne postoji zapis o provedenoj konzultaciji s kolegama iz KBC-a Zagreb, kao niti zapis koji potvrđuje da je pacijentica puštena kući na vlastiti zahtjev. To je ujedno i jedna od tri stavki, koje je inspekcija MIZ-a utvrdila u svom nadzoru - odgovorila nam je ravnateljica KB Sveti Duh.

VIDEO

Ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh, dr. Ana-Maria Šimundić za 24sata je istaknula kako joj je drago da inspekcija Ministarstva zdravstva nije utvrdila propuste u pružanju zdravstvene skrbi pacijentici Mireli Čavajdi, dok je dodala i kako se neki od koraka u njihovoj proceduri nisu adekvatno dokumentirali zbog čega bolnici prijeti kazna od 10.000,00 – 50.000,00 kuna te od 5.000,00 – 10.000,00 kuna za nju, kao ravnateljicu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Spotlight VIDEO

- Inspekciji smo iskazima naših djelatnika i dokumentacijom kojom raspolažemo dokazali da je naša bolnica u vrlo kratkom vremenu odradila potrebnu dijagnostičku obradu zbog koje je pacijentica bila zaprimljena u našu ustanovu. Naime, pacijentica je zaprimljena u našu bolnicu u utorak navečer, u srijedu je zatražen nalaz magnetne rezonancije i već u četvrtak ujutro je pacijentica i obavila pretragu magnetne rezonancije. Naši su se radiolozi o nalazu konzultirali s kolegama iz KBC Zagreb, koji su potvrdili dijagnozu radiologa iz naše ustanove. Nalaz je pacijentici usmeno iskomuniciran odmah idući dan ujutro, tj. u petak, nakon čega je pacijentica zatražila otpust iz bolnice na vlastiti zahtjev. Koristim ovdje priliku da napomenem da iz gore navedenog slijedi da nisu točni navodi u medijima o tome 'da je pacijentica čekala 9 dana na nalaz magnetne rezonancije, zato što su liječnici bili na godišnjem odmoru' – kako su neki mediji prenosili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Bolnici Sveti Duh zbog slučaja Mirele Čavajde prijeti kazna
Bolnici Sveti Duh zbog slučaja Mirele Čavajde prijeti kazna

Što se nije dokumentiralo?

Nažalost, neke od koraka u našoj proceduri nisu, kaže, adekvatno dokumentirali. 

- Konkretno, ne postoji zapis o provedenoj konzultaciji s kolegama iz KBC-a Zagreb, kao niti zapis koji potvrđuje da je pacijentica puštena kući na vlastiti zahtjev. To je ujedno i jedna od tri stavki, koje je inspekcija MIZ-a utvrdila u svom nadzoru. Druge dvije stavke odnose se na postupak donošenja odluke temeljem zahtjeva za prekid trudnoće i postupak vezan uz informiranje pacijentice. Naša je prvostupanjska komisija donijela prvu odluku dva puta. Prvi puta je naša odluka upućivala na drugostupanjsku komisiju, umjesto da je utvrdila je li zahtjev opravdan. Nakon što nam je drugostupanjska komisija vratila predmet na ponovno odlučivanje, naša nova odluka potvrdila je pacijentici da je njen zahtjev opravdan, no da joj mi tu uslugu nismo u mogućnosti pružiti u našoj bolnici. U toj odluci smo pacijenticu informirali o tome da ima pravo uložiti prigovor komisiji drugog stupnja u roku od tri dana od zaprimanja naše odluke. Propust koji inspekcija MIZ-a navodi je činjenica da pacijentici nismo u odluci naveli da se radi o komisiji u okviru Kliničkog bolničkog centra Zagreb - odgovorila nam je ravnateljica Šimundić. 

Sarnavka: 60 posto liječnika iskazuje priziv savjesti jer im je oportunije. To treba zaustaviti
Sarnavka: 60 posto liječnika iskazuje priziv savjesti jer im je oportunije. To treba zaustaviti

Temeljem provedenog nadzora Ministarstvo zdravstva je, ističe, 26.5.2022. bolnici uručilo i obavijest o svojoj namjeri da podnese optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja u vidu uskrate pacijentu njegovih prava na obaviještenost, sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata. Optužni prijedlog, navodi, još nisu dobili.

Kazne za bolnicu i ravnateljicu

- U ovom času mi imamo samo obavijest o namjeri Ministarstva da pokrene prekršajni postupak. Ako do toga dođe i ako se i pravnim putem utvrdi naša odgovornost za ono za što nas se tereti, propisana kazna iznosi 10.000,00 – 50.000,00 kuna za zdravstvenu ustanovu i 5.000,00 – 10.000,00 kuna za ravnateljicu. Apsolutno smo spremni prihvatiti odgovornost za svoje propuste. Primjerice, kad se radi o vođenju medicinske dokumentacije, svjesni smo manjkavosti u toj proceduri i pokrenut ćemo žurno popravne radnje s ciljem da taj segment značajno unaprijedimo. Provest ćemo edukaciju osoblja i naložiti svim predstojnicima i pročelnicima klinika i zavoda u našoj bolnici da vode brigu o tome da se u njihovim klinikama i zavodima uredno vodi sva medicinska dokumentacija. Liječnicima koji su direktno odgovorni za propuste u ovom slučaju izreći ćemo upozorenje i naložiti da se u svom daljnjem radu pridržavaju zakona i propisa - istaknula je ravnateljica.

Izbor šefa ginekologije

Na pitanje u kojoj je fazi izbor predstojnika Klinike za ginekologiju i koja je daljnja procedura po pitanju tog izbora, iz bolnice Sveti Duh kažu kako je 20. travnja 2022. ravnateljica bolnice donijela odluku o izboru i imenovanju prof.dr.sc. Ratka Matijevića, dr.med. predstojnikom Klinike. Nekoliko dana kasnije, točnije 4. svibnja 2022. zaprimili su prigovor na tu Odluku, koji su podnijeli kandidati prof.prim.dr.sc. Dubravko Habek, dr.med. i prof.prim.dr.sc. Ingrid Marton, dr.med. 

Iz bolnice Sveti Duh netko ukrao 2 mil. kuna skupih lijekova: 'Ne zna se gdje su, samo su nestali'
Iz bolnice Sveti Duh netko ukrao 2 mil. kuna skupih lijekova: 'Ne zna se gdje su, samo su nestali'

- Prigovor je 10. svibnja 2022. odbijen kao neosnovan, od strane ravnateljice, kao potpuno neosnovan. Prof. Matijević je svojim kvalifikacijama i kompetencijama koje je pokazao na razgovoru apsolutno najbolji kandidat od svih koji su se prijavili na natječaj. Jako smo zadovoljni što je pokazao interes i javio se na naš natječaj za predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo. Nadalje, 26. svibnja 2022. prof.prim.dr.sc. Dubravko Habek, dr.med. i prof.prim.dr.sc. Ingrid Marton su uložili žalbu Upravnom vijeću bolnice protiv rješenja od 10. svibnja 2022. Upravno vijeće je na svojoj sjednici održanoj 31. svibnja 2022. odlučivalo o žalbi. Kako službenu odluku Upravnog vijeća nemamo, nismo u ovom trenutku u mogućnosti dati više informacija o ovom slučaju. Slijedom prijave Državnom inspektoratu RH od strane prof.prim.dr.sc. Dubravko Habek, dr.med. i prof.prim.dr.sc. Ingrid Marton, pokrenut je i inspekcijski nadzor od strane Službe za nadzor radnih odnosa. Bolnica je Državnom inspektoratu dostavila sve tražene dokumente vezano uz ovaj natječaj i u ovom trenutku čekamo odluku inspekcije - stoji u odgovoru bolnice koji nam je stigao.  

Istaknuli su i kako im je na nedavnoj sjednici Upravnog vijeća odobreno je zapošljavanje psihologa. 

HZZO će pokriti troškove Mirele Čavajde koja mora u Sloveniju jer u Hrvatskoj nema stručnjaka
HZZO će pokriti troškove Mirele Čavajde koja mora u Sloveniju jer u Hrvatskoj nema stručnjaka

- U petak ćemo uputiti prema Gradu zamolbu za suglasnost za zapošljavanje psihologa. Čim dobijemo suglasnost gradonačelnika, zatražit ćemo suglasnost ministra zdravstva. Vjerujem da ćemo potrebne suglasnosti ubrzo dobiti i nadam se da ćemo što prije pokrenuti natječaj za zapošljavanje - navodi se u odgovoru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.