Obavijesti

News

Komentari 29

Bombaš samoubojica preživio, obećali su mu da će otići u raj

Bombaš samoubojica preživio, obećali su mu da će otići u raj
3

Mladić je pet mjeseci bio u talibanskom kampu za obuku samoubojica. Mislio je da su to dobri ljudi jer su se molili i čitali Kuran. Sada tek shvaća da je pogriješio...

VIDEO

Umar Fidai i njegov školski prijatelj 3. travnja raznijeli su se u pakistanskom hramu i ubili te ranili desetke ljudi. Mladić je, međutim, preživio samoubilačku misiju jer mu se nisu aktivirale sve bombe. Ostao je bez ruke te ima teške ozljede trbušne šupljine i još je u životnoj opasnosti, no u svjesnom je stanju. U pritvoru je razgovarao s novinarima BBC-ja i pokajao se za zločin zbog kojeg ga se odrekla obitelj. 

Ispričao je kako je pet mjeseci bio u talibanskom kampu za obuku bombaša samoubojica gdje je učio pucati i rukovati bombama i gdje su mu ispirali mozak uvjeravajući ga da će ići u raj ako ubije nevjernike. Rekli su mu da će ga poslati u Afganistan ubiti nevjernike, no na kraju je s prijateljima poslan u pakistanski hram. 

- Plan je bio da se Ismail raznese blizu hrama, a ja kod kola hitne pomoći kad dođu - rekao je Umar za BBC i dodao da nije imao nikakvih sumnji u misiju. 

- Razmišljao sam samo da se moram raznijeti blizu što većeg broja ljudi. Kad sam odlučio da je vrijeme, bio je to trenutak sreće za mene. Mislio sam da ću osjetiti malo boli i otići u raj - rekao je mladić. Nakon što se dio prsluka s bombama nije aktivirao, Umar je posegao za bombom iz džepa.

- Učili su nas da se ubijemo tom bombom, ako se prsluk ne aktivira. Tri policajca su stajala u blizini i mislio sam da ću, ako ubijem i njih, svejedno otići u raj - rekao je. Dok je pokušavao izvući osigurač iz bombe, policajac ga je pogodio metkom u ruku. Tek kad su liječnici pohrlili da mu pomognu, shvatio je da je pogriješio. 

Umara su u talibanski kamp uvukli regruteri koji presreću djecu na putu do škole. Govore im da je učenje besmisleno te da ubijanje nevjernika vodi u raj. 

- Talibani su se stalno molili i čitali Kuran pa sam mislio da su dobri. Srce mi je govorilo da odem i treniram s njima, kaže Umar i dodaje da sada shvaća da je učinio 'vrlo lošu' stvar te da samoubilačke misije nisu u skladu sa Islamom. 

Obitelj mu se nije javila od kada se pokušao raznijeti. Još je u teškom stanju i strahuje da bi Talibani mogli doći ubiti ga jer nije izvršio misiju, prenosi Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...