Obavijesti

News

Komentari 16

Boras je tužio na sve strane, Blaženka Divjak sad od rektora traži da povuče tužbe protiv nje

Boras je tužio na sve strane, Blaženka Divjak sad od rektora traži da povuče tužbe protiv nje

Sveučilište u Zagrebu nam zasad nije odgovorilo koliko je potrošeno na tužbe u osam godina mandata Damira Borasa, no neslužbeno saznajemo da se radi o nešto više od 4 milijuna kuna raznih sudskih troškova

VIDEO

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jedna je od mnogih protiv kojih je bivši zagrebački rektor Damir Boras, privatno, ali i u ime zagrebačkog Sveučilišta, podigao tužbe. Kako je potvrdila jučer televiziji N1, ali i za 24sata, radi se o dvije tužbe koje je Boras podigao protiv nje zbog klevete i to nakon što se vratila na Fakultet organizacije i informatike 2020. godine. 

- U prošlom mandatu od četiri godine, Sveučilište u Zagrebu je potrošilo na sudske troškove  4 milijuna i 300.000 kuna. To je oko 500 godišnjih stipendija za studente koji su siromašniji. Rektor je i mene tužio za klevetu zato jer govorim neke stvari koje se njemu ne sviđaju, govorim o bivšem rektoru. Ja očekujem od novog rektora da tu tužbu povuče, ne samo protiv mene, nego i protiv drugih. Vi znate da je bivši rektor tužio i studente i nastavnike. To su brzi potezi koje novi rektor može napraviti - izjavila je Blaženka Divjak za N1.

'Lijepa, pametna i trudna': U povijest odlazi Boras, njegovi borasizmi, skandali i problemi
'Lijepa, pametna i trudna': U povijest odlazi Boras, njegovi borasizmi, skandali i problemi

Iako zasad nemamo službeni odgovor Sveučilišta o troškovima tužbi i sudskih procesa tijekom dva Borasova mandata, neslužbeno smo također dobili informaciju da se radi o iznosu od 4.281.745,58 kn, odvjetničkom društvu Mihočević&Bajs koje zastupa Sveučilite. U to spadaju i troškovi postupaka oko regulacije imovinsko-pravnih odnosa vezanih za nekretnine koje koristi Sveučilište, te onog koji se odnosi na Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Rekonstrukcija građevine, infrastrukture i okoliša unutar studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje" iz 2014.

A što se tiče tužbi bivšeg rektora, on je tužio cijeli niz ljudi, uglavnom za klevetu, odnosno neobjavljivanja demantija onako kako je on smatrao da treba. Uskoro ročište po privatnoj tužbi s njim ima i Dora Kršul, novinarka portala Telegram, zbog njezina teksta o tome kako su Boras i njegova obitelj koristili apartmane Sveučilišta u Dubrovniku za privatno ljetovanje. Iako nju nije tužilo samo Sveučilište, Boras ju je tužio i na Građanskom i na Kaznenom sudu u Zagrebu. Odvjetnica Telegrama Vesna Alaburić nakon podnošenja tužbi komentirala je kako se radi o primjeru SLAPP tužbe, kakve koriste ljudi na pozicijama moći da bi zastrašili novinare od daljnjeg istraživanja sumnjivih tema.

'U Zakonu o znanosti nema tijela za etička pitanja, tko će se baviti plagiranim doktoratima?'
'U Zakonu o znanosti nema tijela za etička pitanja, tko će se baviti plagiranim doktoratima?'

Inače, zbog SLAPP tužbi (strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti) protiv novinara u Hrvatskoj prije dvije godine reagirala je i Europska federacija novinara (EFJ). Prema podacima HND-a, te je godine protiv novinara bilo aktivno više od 905 parnica protiv 18 medija i novinara u Hrvatskoj, "teških" gotovo 68 milijuna kuna.

Slične dvije tužbe, na Građanskom i Kaznenom sudu u Zagrebu, podignute su i protiv Blaženke Divjak, i u ime Sveučilišta i Boras osobno. Kako nam je potvrdila, za njezine dvije tužbe Sveučilište je dosad potrošilo nešto više od 8000 kuna.

Bivši rektor prije nekoliko godina, u jeku borbi za Hrvatske studije, tužio je tadašnjeg predsjednika Studentskog zbora Luku Kovača, zbog izjave koju je dao agenciji Hina. Tužba je na kraju povučena zbog velikog odjeka u javnosti. Tužbu Sveučilišta protiv Mreže antifašistkinja odbacio je u ožujku 2021. Županijski sud u Šibeniku. Tužili su jer njihov demantij, objavljen u tekstu "Pišem ti pismo: od rektora Borasa, s ljubavlju, MAZ-u", nije objavljen u skladu sa Zakonom o medijima, pisale su tada Novosti. Boras je tužio i Hinu.

Milanović izmamio suze Borasu, Lakušić ušao u rektorski mandat uz Arsenove 'Hrabre ljude'
Milanović izmamio suze Borasu, Lakušić ušao u rektorski mandat uz Arsenove 'Hrabre ljude'

Najnovija u nizu tužbi bivšeg rektora je ona protiv Državnog hidrometeorološkog zavoda. Sveučilište je, naime, tužilo DHMZ zbog ometanja posjeda na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, gdje je DHMZ planirao podići novu zgradu, u skladu sa sporazumom s državom iz 2017. godine, za koji država planira izdvojiti 180 milijuna kuna. No zbog ove tužbe, cijeli projekt je na čekanju. 

Divjak je od Sveuličilišta i novog rektora zatražila povlačenje obje tužbe, ističući kako relevantna tijela Sveučilišta o njima nikad nisu ni raspravljala, te da je ona sama sveučilišna profesorica i voditeljica međunarodnih projekta, koa "doprinosi financijskim sredstvima kojima moje Sveučilište protiv mene vodi sudske postupke za klevetu".

O svim tužbama Sveučilišta u posljednjih osam godina poslali smo upit Sveučilištu, te profesoru Borasu, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"