Obavijesti

News

Komentari 28

Borić: Prioritet obnova Zagreba, a ne vraćanje Trga maršala Tita

Borić: Prioritet obnova Zagreba, a ne vraćanje Trga maršala Tita

Grad je zapušten 20 godina, bilo je koruptivnih događaja i nakon potresa imamo drugih prioriteta nego što je to promjena imena trgova kazala je Rada Borić

VIDEO

 Zagreb je dobio novu vlast. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine je Joško Klisović(SDP). Izabrani su i potpredsjednici, zastupnici su svečano prisegnuli. Jedna od njih je i Rada Borić, izabrana gradska zastupnica „Nove ljevice" u Zagrebačkoj skupštini koja je gostovala u emisiji HRT-a Studio 4.

Rekla je da nije imala ambicije postati predsjednica zagrebačke Gradske skupštine

Presjedat će u dva odbora

- Nisam imala te ambicije. Nas je 23 u skupštini, kao jedan razred. Treba nam u razredu drugih i drukčijih i njihove kvalitete. Mislim da će gospodin Klisovića biti vrlo dobar predsjednik Skupštine -  rekla je Borić koja je tijekom  konstituiranja Skupštine vodila sjednicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Dodala je da će biti članica nekoliko odbora i predsjedati u dva odbora.



- Predsjedat ću Povjerenstvom za ravnopravnost spolova i odborom za imenovanje ulica, naselja i trgova koji je vodio gospodin Hasanbegović i koji nakon zamjene imena jednog trga uopće se nije bavio odborom -  rekla je Borić.

Dodala je kako joj je tajnica rekla ima puno zahtjeva za imena koja bi trebala ići u fond.

Novi partneri Možemo! i SDP ne spominju mogućnost vraćanja Titova trga u Zagrebu. Zašto?
Novi partneri Možemo! i SDP ne spominju mogućnost vraćanja Titova trga u Zagrebu. Zašto?



- Vrlo je teško mijenjati imena ulica jer građani moraju mijenjati osobne dokumente, kao i tvrtke i to se ne radi, to nije praksa. Ali ako se rade nova naselja, ili se rade interpolacije onda treba urediti tematski imenovanja. Neki pjevači trebaju dobiti ulicu, ljudi iz ove kulture, mladi koji su glasali za nas zaslužuju i da neke njihove rock-zvijezde imaju svoju ulicu.

- Žene su bolje polovica Saboru, one se pripremaju za svaku točku i doista mislim da dolazi doba žena. 

Oko vraćanja imena Trga maršala Tita rekla je da nije u ovom trenutku prioritet.



- Svi znaju moj stav oko toga, mislim da je to bilo nasilno oduzimanje trga, gradonačelnik Bandić obećao je referendum građanima, ali nisu bili pitani. Trg je maknut političkom trgovinom između Bandića i Hasanbegovića i takvih trgovina više neće biti. Grad je zapušten 20 godina, bilo je koruptivnih događaja i nakon potresa imamo drugih prioriteta neko što je to promjena imena trgova, rekla je Borić.

Moramo biti servis građanima

- Prije obnove prvo treba napraviti promjenu modela upravljanja. Mi govorimo da ćemo upravljati, a ne vladati. Moramo biti servis građanima koji neće poskupjeti usluge građanima nego ih urediti -  rekla je Borić

Država je, dodala je, zakonom preuzela obvezu od 20 posto sudjelovanja u obnovi javnih ustanova umjesto sugrađana i da je to već trebalo biti rađeno.

- Građani od nemila do nedraga obilaze kako bi prikupili dokumentaciju. Prije nekoliko dana imali smo tek prvu kuću da je porušena, a nešto i u GSKG ne valja i tamo se provjeravaju koruptivne radnje -  naglasila je.

Tomašević o uhićenjima: Ako je to povezano s obnovom nakon potresa, to je onda dno dna!
Tomašević o uhićenjima: Ako je to povezano s obnovom nakon potresa, to je onda dno dna!



Oko imenovanja nove uprave Holdinga bez javnog natječaja rekla je da su morali napraviti hitne popravke te dodala da će biti javnih natječaja.

- Od petero je izabrano dvoje. Da nisu bili izabrani šteta bi bila puno veća, a komunicirat ćemo koja bi to šteta bila, objasnila je Borić.

Pravo stanje treba tek da se vidi

Dotakla se i financija.

- Treba vidjeti gdje se što prikrilo, što  se napravilo onako kako se nije trebalo. To je ključni korak da se vidi pravo stanje financija u gradu kako bismo mogli napraviti rebalans proračuna koji nas čeka, najavila je.

Za pregovore o koaliciji s SDP-om je rekla da su bili vrlo prijateljski i da su njihovi programi  gotovo 100 posto isti.

- Bilo je samo pitanje tko od nas želi koje prioritete pokušati riješiti što prije. Razmatrat ćemo konstruktivne prijedloge oporbe i oko velikih stvari željela bi imati konsenzus svih - objasnila je.

Na jesen odlazi iz Sabora. Mjesečnu plaću od 16.000 kuna zamijenit će honorarom zastupnice u Skupštini grada Zagreba koja iznosi 16.000 kuna godišnje odnosno 1333 kune mjesečno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor