Obavijesti

News

Komentari 4

Borrell poziva na budnost zbog novih varijanti covida u svijetu

Borrell poziva na budnost zbog novih varijanti covida u svijetu

Nazire se izlaz iz tunela pandemije covida-19, ali moramo ostati budni zbog novih varijanti koje se pojavljuju, rekao je šef diplomacije EU-a Josep Borrell u subotu u Dubrovniku

VIDEO

Izlazimo iz tunela, ali pandemija i dalje divlja, posebice u Južnoj Americi, Africi i Indiji. Moramo ostati budni jer se pojavljuju nove varijante, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost na 14. izdanju ministarskog foruma na kojem je utjecaj pandemije covida-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju jedna od tema.

POGLEDAJTE VIDEO - Dubrovnik forum:

Pokretanje videa...

Dubrovnik forum VIDEO

Upozorio je na stanje u Africi koje se pogoršava, na kontinentu na kojem procijepljenost iznosi svega tri posto, za razliku od 60 posto u Europi.

- Pred nama je još uvijek duga bitka - rekao je šef europske diplomacije, ocijenivši da će jedna od posljedica pandemije biti sve nesigurniji, nejednakiji i manje slobodan svijet.

Nejednakost će, rekao je, biti vidljiva ne samo između zemalja već i unutar svake pojedine zemlje. Odlučujući čimbenik za prevladavanje pandemije su cjepiva bez kojih ne možemo dobiti ovu bitku, smatra Borrell.

- Na međunarodnoj razini bilo je dosta podjela, nedostajala je suradnja, ali je znanstveni svijet naporno radio i u vrlo kratkom vremenu proizveo cjepiva - rekao je Borrell.

Kina sve nametljivija, ali suradnja je nužna

- Zasigurno, moramo učiniti više, ali postoji jedan pozitivan aspekt. EU je jedina regija u svijetu koja je cijepila svoje stanovništvo i istovremeno izvozi cjepivo u druge zemlje i donira za program COVAX - istaknuo je Borrell.

Rusiju i Kinu je optužio da koriste cjepiva u svrhu postizanja svojih interesa i upozorio da toga moramo biti svjesni.

- Te zemlje diljem svijeta primjenjuju diplomaciju cjepivima, moramo toga biti svjesni i djelovati ravnajući se tim saznanjem - poručio je europski diplomat.

Istaknuo je da je važno kako će se EU pozicionirati u trokutu sa SAD-om i Kinom, podsjetivši da Kina bilježi "zadivljujući" ekonomski razvoj te da su od Pekinga primili i vrlo "prkosnu poruku" od predsjednika Xi Jinpinga da će "stranim silama biti razbijena glava ukoliko budu pokušavali Kinu maltretirati ili na nju utjecati".

Andrej Plenković: Hrvatska je očuvala financijsku reputaciju
Andrej Plenković: Hrvatska je očuvala financijsku reputaciju

Kazao je kako vidi da utjecaj Kine raste u cijelom svijetu.

- Postaje sve nametljivija, suradnja s njom postaje sve teža - istaknuo je Borrell.

Nije, međutim, propustio dodati da se s Kinom mora surađivati na puno područja te da je gospodarski potencijal i dalje vrlo velik.

- Čak 25 posto globalnog gospodarskog rasta ove godine dolazi iz Kine - istaknuo je Borrell i pojasnio da se u Ujedinjenim narodima o Kini govori kao "konkurentu, suparniku i partneru".

Smatra da će konkurencija između Kine i SAD-a oblikovati svijet u desetljećima koja dolaze, a da EU mora zacrtati jasan smjer, "gledajući kroz svoje naočale".

Jeste li za uvođenje obveznog cijepljenja protiv Covida-19?
Jeste li za uvođenje obveznog cijepljenja protiv Covida-19?

- Sa SAD-om dijelimo povijest, politički i gospodarski sustav. Bit ćemo uvijek bliski s Washingtonom, ali moramo gledati na svijet uzimajući u obzir naše interese - rekao je Borrell, istaknuvši da je dijalog EU S administracijom američkog predsjednika Joea Bidena o Kini "stvaran, pozitivan i konstruktivan".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"