News

Komentari 4

Borrell poziva na budnost zbog novih varijanti covida u svijetu

Borrell poziva na budnost zbog novih varijanti covida u svijetu

Nazire se izlaz iz tunela pandemije covida-19, ali moramo ostati budni zbog novih varijanti koje se pojavljuju, rekao je šef diplomacije EU-a Josep Borrell u subotu u Dubrovniku

Izlazimo iz tunela, ali pandemija i dalje divlja, posebice u Južnoj Americi, Africi i Indiji. Moramo ostati budni jer se pojavljuju nove varijante, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost na 14. izdanju ministarskog foruma na kojem je utjecaj pandemije covida-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju jedna od tema.

POGLEDAJTE VIDEO - Dubrovnik forum:

Upozorio je na stanje u Africi koje se pogoršava, na kontinentu na kojem procijepljenost iznosi svega tri posto, za razliku od 60 posto u Europi.

- Pred nama je još uvijek duga bitka - rekao je šef europske diplomacije, ocijenivši da će jedna od posljedica pandemije biti sve nesigurniji, nejednakiji i manje slobodan svijet.

Nejednakost će, rekao je, biti vidljiva ne samo između zemalja već i unutar svake pojedine zemlje. Odlučujući čimbenik za prevladavanje pandemije su cjepiva bez kojih ne možemo dobiti ovu bitku, smatra Borrell.

- Na međunarodnoj razini bilo je dosta podjela, nedostajala je suradnja, ali je znanstveni svijet naporno radio i u vrlo kratkom vremenu proizveo cjepiva - rekao je Borrell.

Kina sve nametljivija, ali suradnja je nužna

- Zasigurno, moramo učiniti više, ali postoji jedan pozitivan aspekt. EU je jedina regija u svijetu koja je cijepila svoje stanovništvo i istovremeno izvozi cjepivo u druge zemlje i donira za program COVAX - istaknuo je Borrell.

Rusiju i Kinu je optužio da koriste cjepiva u svrhu postizanja svojih interesa i upozorio da toga moramo biti svjesni.

- Te zemlje diljem svijeta primjenjuju diplomaciju cjepivima, moramo toga biti svjesni i djelovati ravnajući se tim saznanjem - poručio je europski diplomat.

Istaknuo je da je važno kako će se EU pozicionirati u trokutu sa SAD-om i Kinom, podsjetivši da Kina bilježi "zadivljujući" ekonomski razvoj te da su od Pekinga primili i vrlo "prkosnu poruku" od predsjednika Xi Jinpinga da će "stranim silama biti razbijena glava ukoliko budu pokušavali Kinu maltretirati ili na nju utjecati".

Kazao je kako vidi da utjecaj Kine raste u cijelom svijetu.

- Postaje sve nametljivija, suradnja s njom postaje sve teža - istaknuo je Borrell.

Nije, međutim, propustio dodati da se s Kinom mora surađivati na puno područja te da je gospodarski potencijal i dalje vrlo velik.

- Čak 25 posto globalnog gospodarskog rasta ove godine dolazi iz Kine - istaknuo je Borrell i pojasnio da se u Ujedinjenim narodima o Kini govori kao "konkurentu, suparniku i partneru".

Smatra da će konkurencija između Kine i SAD-a oblikovati svijet u desetljećima koja dolaze, a da EU mora zacrtati jasan smjer, "gledajući kroz svoje naočale".

- Sa SAD-om dijelimo povijest, politički i gospodarski sustav. Bit ćemo uvijek bliski s Washingtonom, ali moramo gledati na svijet uzimajući u obzir naše interese - rekao je Borrell, istaknuvši da je dijalog EU S administracijom američkog predsjednika Joea Bidena o Kini "stvaran, pozitivan i konstruktivan".

Najčitaniji članci