Obavijesti

News

Komentari 74

Bozanić ustao protiv 'lažnih proroka'. Premda je Katolička crkva često na njihovoj strani

Bozanić ustao protiv 'lažnih proroka'. Premda je Katolička crkva često na njihovoj strani
1

"Dok smo u ovom vremenu budimo odgovorni i nemojmo se dati zavesti lažnim prorocima", poručio je kardinal Josip Bozanić, govoreći o pandemiji. Ipak, antivakserski prosvjedi odvijaju se u sjeni Katoličke crkve

VIDEO

"Molimo Boga da prođe ova pošast", poručio je kardinal Josip Bozanić s mise na Polnoćku, govoreći o pandemiji, solidarnosti i zdravlju "onoga tko je bliži i onoga tko je dalji". "Ali dok smo u ovom vremenu budimo odgovorni i nemojmo se dati zavesti lažnim prorocima".

Nije rekao na koga je mislio, ali nije bilo teško pogoditi.

Mislio je na one koji šire sumnju i skepsu prema cijepljenju, prema epidemiološkim mjerama, prema borbi protiv pandemije koronavirusa. 

A među njima prednjače upravo oni koji se pozivaju na Boga, naslanjaju na Katoličku crkvu, predstavljaju kao klerikalci i konzervativci, neki od njih i kao vjeroučitelji, kao što se među te "lažne proroke" može ugurati i neke crkvene dužnosnike koji su lavirali u stavovima i sijali sumnju u vezi Covid potvrda i cijepljenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I nije to jedini paradoks.

Mizerno cijepljenje

U zemlji koja se diči s preko 80 posto katolika, u kojoj Katolička crkva nastupa kao najveći moralni autoritet koji se samouvjereno, pa i bahato, gura u politiku, društvena pitanja, obrazovanje, zdravstvo, ideologiju, kao i u državni proračun, bilježi tek mizernih 51 posto cijepljenih građana.

Zemlja kojom drma Katolička crkva i u kojoj najviši dužnosnik Katoličke crkve otvara progon "lažnih proroka", bilježi najveće stope zaraženosti i smrtnosti u EU, zajedno s najmanjim postotkom cijepljenih.

Što to govori o Katoličkoj crkvi?

Blagoslov i gorivo

Ova Bozanićeva poruka dolazi nedugo nakon što su hrvatski biskupi svojim kolebanjem davali blagoslov, ali i pogonsko gorivo prosvjedima protiv Covid potvrda i cijepljenja. 

Pa je tako šestog prosinca "Iustitia et pax" u jutarnjim satima objavila kako se ne bi smjelo dopustiti da Covid potvrde postanu oblik "indirektne prisile na cijepljenje i uvjetovanje radnim mjestom", da bi popodne, nakon sastanka s premijerom Plenkovićem, Hrvatska biskupska konferencija zajedno s Vladom objavila da "valja prihvatiti i obvezu testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli, uključujući svrhovitost COVID potvrde kao sredstva koje smanjuje rizik obolijevanja i prenošenja virusa".

Katolička crkva podržavala je te famozne "lažne proroke". Dok joj Andrej Plenković nije rekao da prestane to raditi.

Gospine slike

Osim toga, ti "lažni proroci", klerikalci i konzervativci, Mostovci i oni koji prosvjeduju s Gospinim slikama, izrasli su u sjeni Katoličke crkve koja je uglavnom šutjela oko te pobune, pri čemu je samo jedan njezin visoki dužnosnik, biskup Mate Uzinić, otvoreno pozivao na cijepljenje, poštivanje mjera i slušanje znanstvenika.

Sada, pak, imamo situaciju da Hrvatska, navodno pod velikim utjecajem Katoličke crkve, ima najmanje cijepljenih i najviše umrlih, a prosvjedi tih "lažnih proroka" odvijaju se pod prešutnim ili u nekim slučajevima otvorenim odobravanjem crkvenih krugova.

Je li onda Katolička crkva utjecajna ili potpuno nemoćna?

Crkva kao institucija

S jedne strane, Crkvu se u antivakserskim, antisistemskim, populističkim i živozidaškim krugovima doživljava tek kao još jednu privilegiranu instituciju koja je prokockala sav moralni autoritet i javni kredibilitet. Za njih, Katolička crkva jednako je HDZ. Što je rezultat onoga za što su se HDZ i Katolička crkva desetljećima borili.

Pa i sadašnje Bozanićeve poruke zvuče kao da ih je diktirao Plenković.

S druge strane, pak, antivakserski i drugi prosvjednici inspiriraju se simbolima i porukama Katoličke crkve, pri čemu je opet samo Uzinić glasno ustao protiv toga i upozorio da se "vjera pretvara u nešto što zapravo vjera nije". I pritom je, ponovno, zvučao kao usamljeni jahač.

A tko su pravi proroci?

Bozanić, dakle, debelo kasni sa svojoj agitaciji protiv "lažnih proroka". Pri čemu i te poruke zvuče šuplje, neuvjerljivo i automatizirano, opet tako tipično za Bozanića.

Tko su, po Crkvi, oni "pravi proroci"? Kojim to prorocima treba vjerovati? Koliko puta je Katolička crkva bila na strani "krivih proroka" u vezi nekih drugih pitanja, poput korupcije, kriminala, obiteljskog nasilja, ratnih zločina, zlostavljanja, huškanja na manjine, ljudskih i ženskih prava?

Kao što je i ovom prilikom, u vezi cijepljenja i Covid potvrda, bila na strani "lažnih proroka". Dok im Plenković nije rekao da više ne budu.

Josip Bozanić, zajedno s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, ima dvostruki problem: prečesto se nalazi na krivoj strani, a kad se nađe na pravoj strani malo tko joj vjeruje da misli ozbiljno.

Iako, za HDZ je bitno samo da se Katolička crkva nalazi na njegovoj strani. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)